Slik lykkes du med markedsføring av langdistanseløp med begrenset tid og budsjett

Som arrangør av langdistanseløp har du vanligvis mange hatter. En av dem er å være markedssjef for opplevelsen din. Men har du tid til å lage en omfattende markedsføringsplan med detaljert oversikt over kanaler, budsjetter og innholdsplaner? Markedsføring av et løp kan være mer enn en heltidsjobb, men som en travel løpsarrangør vil du sannsynligvis bruke tid på det som virkelig gir størst effekt, ikke sant? Derfor har vi satt sammen denne guiden som er omfattende, men likevel rask å implementere. Vi vil også gi deg noen tips om hvordan du kan outsource og effektivisere visse oppgaver. 

Få informasjonen i videoformat: 

Planlegg: Tenk gjennom det med deltakeren i tankene 

Planlegging er flott, men på den annen side blir ingenting markedsført eller kommunisert ved at du sitter på sykkelen eller løper i skogen og bare tenker på markedsføring. For å få effekt må du gjøre ting (eller delegere!). Men du vil også gjøre de riktige tingene. Så ta en rolig treningsøkt og bruk god tid på å tenke gjennom disse tre spørsmålene før du begynner å poste, filme og skrive:

 1. Hvem er dette løpet for? Tenk på løpet ditt, og hvilken type utøvere som vanligvis deltar i løpet. Er de nybegynnere? Er det nødvendig med avanserte ferdigheter og trening? Noen ganger kan det være nyttig å lage en "persona" - din ideelle løper - og gi ham eller henne et ekte navn, en personlighet og et sett med egenskaper. Da kan du tenke på denne personen når du lager markedsføringsmateriell og innhold.
 2. Hva ved dette løpet bør jeg markedsføre, og i hvilket format? Hva er de 3-5 unike aspektene ved løpet ditt som vil gjøre at løperne blir tiltrukket av det og melder seg på? Hva gjør løpet ditt annerledes enn andre løp?
 3. Hvor skal jeg promotere det for å nå ut til løperne mine? Bestem deg for hvilke kanaler du vil publisere innholdet ditt i, der du vet eller tror at dine ideelle deltakere oppholder seg (fysisk eller digitalt).
Foto: M. Järvinen

Produsere: Skape innhold 

Basert på spørsmål 2, ta utgangspunkt i de 3-5 unike aspektene dine og tenk på hvordan du best kan vise dem til publikum. Noen alternativer for innhold er 

 • Skriftlige tekster til bruk i e-post, på nettsider og i sosiale medier
 • Video i ulike former, kan også være lysbildefremvisning av bilder. 
 • Bilder, tatt av deg selv eller lastet ned fra arkivfotoportaler 
 • Grafikk og logoer 
 • Anmeldelser og sitater fra tidligere deltakere 
 • Kampanjer, for eksempel "early birds" og tidsbegrensede rabatter.  

Som arrangør kommer du som regel langt med bilder og videoer. Hva kan beskrive en opplevelse bedre enn å se den fantastiske utsikten og de eventyrlige passasjene du får oppleve hvis du melder deg på et arrangement? Det anbefales på det sterkeste at du samler inn materiale slik at du kan lage minst én høydepunktvideo for løpet ditt. 

Har du ikke tid eller aner du ikke hvordan du lager en video? Outsource innholdsproduksjon. Du kan enten tenke på nettverket ditt, om du har en fetter eller niese som kan hjelpe deg med å lage en video. Eller du kan leie inn en videoprodusent på Upwork eller Fiverr - på disse plattformene kan du få laget en video for et lite budsjett.

Publiser: Finn ut hvor du skal markedsføre løpet ditt 

I dag kommer man som regel langt med bare å bruke digitale medier for å markedsføre et langdistanseløp, siden nesten alle bruker en eller annen form for sosiale medier eller surfer på nettet i dag. Men avhengig av hvilken type løp det er snakk om, kan det også være nyttig å bruke lokale offline-ressurser. Vurder hver av kanalene nedenfor, og velg ut noen du vil fokusere på i forbindelse med arrangementet ditt.

Plattformer og kalendere

Sørg for at løpet ditt er oppdatert i relevante løpskalendere. Mange bloggere og langdistanseløpsplattformer har sine egne løpskalendere, og hvis du sender en e-post til dem, kan du som regel komme med gratis eller mot en gjenytelse. Legg til løpet ditt i RaceID-kalenderen her

E-postmarkedsføring

Send ut e-poster til nettverket ditt, tidligere deltakere og til klubben eller lokalsamfunnet hvis du har tilgang til det. Du kan gjøre det ved å legge inn en hel liste med e-poster som BCC-kopi i Outlook eller Apple Mail. Hvis du vil ha et mer sofistikert utseende, kan du registrere deg for et e-postmarkedsføringsverktøy som Mailchimp (det er gratis inntil et visst antall kontakter). 

Sosiale medier

Velg minst noen få nettverk du vil være synlig i, og legg ut innlegg regelmessig. Vi anbefaler at du i det minste oppretter en Facebook-side og en Instagramprofil. Facebook er det største sosiale nettverket på verdensbasis, og Instagram er et fantastisk bildebasert nettverk som er perfekt for markedsføring av utendørsarrangementer. Andre nettverk du bør vurdere, er: 

 • Youtube
 • Twitter
 • Snapchat
 • Tiktok
 • Pinterest 

Det er som regel bedre å holde seg til noen få, og ta kontroll over dem. Det er ingen god idé å opprette kontoer i alle sosiale nettverk du kan finne, bare for å ha en tom profil og aldri logge inn. 

For hvert sosiale nettverk må du også ha en plan for hvordan du skal svare på kommentarer og meldinger fra følgerne dine. 

For å samle all markedsføringen din i sosiale medier anbefaler vi at du registrerer deg for en planlegger for sosiale medier, for eksempel Later, Planoly eller Hootsuite. Det vil spare deg for tid når du kan planlegge innleggene dine (sett deg ned én dag i måneden og skriv alle innleggene dine) og samle svar på meldinger på ett sted. 

De mest populære sosiale nettverkene i verden per oktober 2021, rangert etter antall aktive brukere, i millioner (kilde: Statista)

 

Betalt annonsering på nettet

Annonsering på Google og sosiale medier er ikke en obligatorisk del av en markedsføringsplan for utholdenhetsarrangementer, men det kan definitivt gi deg økt rekkevidde og flere påmeldinger hvis du har mulighet til å sette av et budsjett til dette. 

Den enkleste og beste måten å komme i gang på, er å klikke på "boost" på Instagram- eller Facebook-innleggene dine. Dette er en enkel måte å velge en passende målgruppe (basert på din persona racer, husker du?) og sette av et fast budsjett til å nå flere mennesker på Instagram og Facebook. Jeg anbefaler at du velger å booste innlegg som allerede har fått en god del likes og kommentarer - dette vil gjøre at annonsen fungerer bedre. 

Hvis du vil gå mer avansert til verks, kan du konfigurere Facebook Business Manager og opprette ulike typer annonser for en rekke målgrupper basert på blant annet besøk på nettstedet. Du kan også registrere deg for Google Ads og by på relevante søkeord som folk søker etter på Google. 

Lokale medier, arrangementer og PR

Tenk på lokalsamfunnet ditt. Er det noen arrangementer i løpet av påmeldingsperioden for løpet ditt? En god idé kan være å dele ut flygeblad på et annet post eller merkevarearrangement, søke om å få ha en liten stand på en utstyrsmesse eller lignende. 

Skriv til lokale aviser og magasiner og be om at løpet ditt blir omtalt. Hvis du legger ved en ferdig pressemelding, øker sannsynligheten for at en journalist vil publisere den betydelig (den er allerede skrevet for dem!). 

Trykte medier

Annonser i relevante trykte medier - vanligvis er dette lite effektivt og vanskelig å vite om du får noe ut av det. Det kan også være kostbart, så hvis du har et stramt budsjett, vil du sannsynligvis få mer ut av digitale medier. 

Partnerskap

Hvem kan du samarbeide med, som kan være en gjensidig fordelaktig markedsføringspartner? Kanskje en fremadstormende, sunn poke bowl-restaurant i byen din vil gi smaksprøver og selge mat på arrangementet ditt mot at du henger opp en plakat av løpet ditt på veggen? Kanskje du kan utveksle eksponering i digital markedsføring med en relevant utstyrsleverandør? Mulighetene er uendelige!  

Gruppe- og klubbkampanjer

Ring og send e-post til idrettsklubber eller treningsgrupper du vet om som holder til i nærheten av løpet, og tilby dem 20 % rabatt hvis de melder på 10 eller flere personer.

Deltakerne dine

En populær markedsføringskanal i dag er såkalt "Influencer Marketing", der du betaler profiler i sosiale medier med mange følgere for å markedsføre produkter eller tjenester. Du kan gjøre din egen versjon av dette, for eksempel ved å be toppidrettsutøverne dine om å skrive om løpet ditt i kanalene sine i bytte mot en gratis start. Gjør det enklere for dem ved å sende over videoer og bilder fra løpet.

Øk markedsføringen på løpsdagen 

Hvis du gjør det riktig, kan du få en tidobling av markedsføringen når løpet går av stabelen. Ta en titt på tipsene nedenfor for å få mest mulig ut av selve arrangementet: 

 • Live-dekning: tilby Facebook- eller Youtube-livestreaming for eksterne tilskuere, og sørg for å annonsere og tease på forhånd.
 • Hashtag: Finn på en smart hashtag som deltakere, tilskuere og ansatte kan bruke når de poster om løpet. På denne måten kan du samle alle innlegg om løpet på ett sted, og du kan dele dem på dine egne kontoer. 
 • Lei inn en fotograf til løpet ditt, og sørg for at du eller fotografen gjør alle arrangementsbildene tilgjengelige raskt etter at deltakerne er i mål. Alle idrettsutøvere ønsker å legge ut et innlegg om prestasjonen sin - og du kan gi dem denne muligheten ved å levere det perfekte bildet!  
 • Publiser takkeposter etter løpet og send takke-e-poster til ansatte, samarbeidspartnere og deltakere - en utmerket mulighet til å ønske dem velkommen tilbake neste år.
 • Åpne påmeldingen for neste år med en gang, slik at du kan utnytte all oppmerksomheten rundt arrangementet du nettopp har skapt! 

Måle markedsføringsinnsatsen din 

Ta deg tid til å evaluere markedsføringen etter hvert arrangement. Hva fungerte, og hva fungerte ikke? På denne måten kan du forbedre, skalere og vokse hvert år. 

De fleste digitale markedsføringskanaler har innebygd analyse, slik at du kan sjekke hvilket innlegg eller hvilken annonse som ga best resultater og flest påmeldinger: 

 • Facebook Page Manager lar deg spore aktiviteten på siden og innleggene dine.
 • Endre Instagram-kontoen din til en bedriftskonto og få tilgang til analyser direkte fra appen.
 • Implementere Google Analytics på nettstedet ditt for å spore hvilke sider som er mest populære.
 • I Analytics kan du også se hvilke henvisninger (andre nettsteder) som gir deg mest trafikk på grunn av partnerskap osv.
 • De fleste verktøy for e-postmarkedsføring har kraftige analyseverktøy som gjør det mulig å se hvilke e-poster som ble mest åpnet og klikket på.

Dokumenter innsikten fra hver kanal og lagre den i et enkelt regneark. Du kommer til å takke deg selv når det er på tide å begynne å markedsføre neste sesong!

Lykke til?