Hur Du Marknadsför Ditt Lopp med Begränsad Tid och Budget

Som arrangör av uthållighetslopp har du ofta många bollar i luften, varav en är att vara marknadschef för ditt evenemang. Dock har många arrangörer svårt att fina tid till att skapa en storslagen marknadsföringsplan med detaljerade med kanaler, budget och innehållskalender… Att marknadsföra ett lopp kan vara mer än ett heltidsjobb, men som en upptagen arrangör vill du nog lägga tid på det som verkligen ger störst effekt, eller hur? Det är därför vi sammanställde denna snabbguide som är omfattande men ändå lätt att implementera. Vi ger dig också några tips på vägen om hur du kan delegera och effektivisera vissa uppgifter. 

Få informationen i videoformat: 

Planera: Tänk igenom din marknadsplan med deltagaren i fokus 

Planering är jättebra, men å andra sidan blir ingenting gjort eller kommunicerat av att du sitter på din cykel eller springer i skogen bara tänker på marknadsföring. För att få effekt måste du göra saker (eller delegera!). Men du vill göra rätt saker också. Så ta dig tid några minuter att tänka igenom dessa 3 frågor innan du börjar skriva och publicera:

 1. Vem är det här loppet för? Tänk på ditt lopp och vilken typ av deltagare som vanligtvis kör ditt lopp. Är de nybörjare? Är avancerade skills eller speciellt god form nödvändig? Ibland kan det vara bra att skapa en “persona” – din ideala deltagare – ge honom eller henne ett riktigt namn, en personlighet och en uppsättning egenskaper. Då kan du tänka på den här personen när du gör allt ditt marknadsföringsmaterial och innehåll.
 2. Vad ska jag säga och hur ska jag säga det? Tänk ut vad du vill kommunicera. Vilka är de 3-5 unika aspekterna med ditt lopp som skulle få dina deltagare att anmäla sig? Vad skiljer ditt lopp från alla andra lopp?
 3. Vart ska jag kommunicera med mina deltagare? Bestäm vilka kanaler du vill publicera ditt innehåll i, där du vet eller tror att dina ideala deltagare tillbringar tid (fysiskt eller digitalt).
Foto: Foto: M. Järvinen

Skapa innehåll för ditt lopp 

Utifrån fråga 2, ta dina 3-5 unika aspekter och fundera över hur du kan visa dem bäst för dina potentiella deltagare. Några tips på effektivt innehåll: 

 • Skriftliga texter att använda i mejl, hemsida och sociala medier
 • Video i olika former, kan också vara bildspel av bilder 
 • Foton, tagna av dig eller nedladdade från stockfoto-portaler 
 • Grafik och logotyper 
 • Recensioner och citat från tidigare racers 
 • Kampanjer, som tidiga fåglar och tidsbegränsade rabatter  

Bilder och filmer är perfekt för just marknadsföring av lopp och upplevelser – som man brukar säga, en bild säger mer än 1000 ord! Vad kan beskriva en upplevelse bättre än att faktiskt se de fantastiska vyer och äventyrliga passager du kommer att få uppleva om du anmäler dig till ett evenemang? Vi rekommenderar starkt att du samlar in material så att du kan skapa minst en video om ditt lopp att använda som “trailer” inför nästa år. 

Har du inte tid eller har ingen aning om hur man gör en video? Outsourca! Du kan antingen tänka på ditt nätverk, om du har någon kusin eller brorsdotter som kan hjälpa dig att skapa en video. Eller ge kontrakt till en videomakare på Upwork eller Fiverr - du kan få en video gjord för en liten budget på dessa frilans-plattformar.

Publicera: I vilka kanaler ska du marknadsföra ditt lopp 

Generellt kommer man långt genom att bara använda digitala medier för att marknadsföra ett motionslopp, eftersom nästan alla använder någon form av sociala medier eller surfar på nätet nuförtiden. Men beroende på din typ av lopp, kan lokal offline-markadsföring också vara ett alternativ. Överväg var och en av kanalerna nedan och välj några att fokusera på för ditt evenemang!

Plattformar Och Kalendrar På Nätet

Se till att ditt lopp är uppdaterat i relevanta tävlingskalendrar. Många bloggare och Sportplattformar har sina egna tävlingskalendrar och om du mejlar dem kan du vanligtvis bli presenterad gratis eller för en återkommande tjänst. Lägg till ditt lopp i RaceID-kalendern här

E-Post Marknadsföring

Skicka ut e-postmeddelanden till ditt nätverk, tidigare deltagare och till din klubb eller community om du har tillgång till dessa mejllistor. Du kan göra det genom att helt enkelt lägga en hel lista med e-postmeddelanden som BCC-kopia i din Outlook eller Apple Mail. För ett mer sofistikerat utseende, registrera dig för ett e-postmarknadsföringsverktyg som Mailchimp (det är gratis fram till ett visst antal kontakter – 2000 i skivande stund). 

Sociala Medier

Välj några nätverk att synas i och lägg upp inlägg regelbundet. Vi rekommenderar att du åtminstone skapar en Facebook-sida och skapar en instagramprofil. Facebook är det största världsomspännande sociala nätverket, och Instagram är ett fantastiskt bildbaserat nätverk perfekt för marknadsföring av utomhusevenemang. Andra nätverk att överväga är: 

 • Youtube
 • Twitter
 • Snapchat
 • Tiktok
 • Pinterest 

Det är oftast bättre om du håller dig till några få, och tar kontroll över dem. Det är inte en bra idé att skapa konton i alla sociala nätverk som du inte har tid att sköta – det skapar mer stress än nytta! 

För varje socialt medienätverk behöver du också en plan för att svara på kommentarer och meddelanden från dina följare. 

För att knyta ihop all din marknadsföring på sociala medier rekommenderar vi starkt att skaffa en schemaläggare för sociala medier som Later, Planoly eller Hootsuite. Du kommer att spara tid på massplanering av dina inlägg (sitta ner en dag i månaden och skriv alla dina inlägg) och konsolidera svar på meddelanden från deltagare på ett ställe. 

De mest populära sociala nätverken i världen i oktober 2021, rangordnade efter antalet aktiva användare, i miljoner (källa: Statista)

 

Annonsering Online

Annonsering på Google och sociala medier är ingen obligatorisk del i en marknadsföringsplan, men det kan definitivt ge dig en boost i räckvidd och anmälningar om du har möjlighet att avsätta en budget för detta. 

Det enklaste och bästa sättet att komma igång är att klicka på “boost” på dina instagram- eller Facebook-inlägg. Det här är ett enkelt sätt att välja en passande publik (baserat på din “persona”, minns du?) och lägga en fast budget på att nå fler människor på Instagram och Facebook. Jag rekommenderar att du väljer inlägg för att boosta som redan har fått en hel del gilla-markeringar och kommentarer – detta kommer att få annonsen att prestera bättre. 

Om du vill gå ett steg längre kan du installera Facebook Business Manager och skapa olika typer av annonser för olika publiker baserat på hemsidebesök och mer. Du kan också registrera dig för Google Ads och buda på relevanta sökord som folk söker efter på Google med din annons – och på så sätt locka deltagare till din hemsida. 

Lokala Medier, Evenemang Och PR

Tänk på ditt lokala samhälle. Kommer det några evenemang under anmälningsperioden för ditt lopp? En bra idé kan vara att dela ut flyers vid ett annat sportevent, ansöka om att ha en liten monter på en relevant mässa eller liknande. 

Skriv till lokala tidningar och tidskrifter och be om att ditt lopp ska presenteras. Om du bifogar ett färdigt pressmeddelande ökar sannolikheten att en reporter publicerar det avsevärt (det är redan skrivet för dem!). 

Skriv ut media

Annonsera i alla relevanta tryckta medier – vanligtvis är detta inte särskilt effektivt och svårt att veta om du får ut något av det. Det kan också bli kostsamt, så om du har en stram budget kommer du med största sannolikhet att få ut mer av digitala medier. 

Partnerskap

Vem skulle du kunna samarbeta med, där ni båda skulle ha nytta av att nå varandras målgrupper? Kanske skulle en hälso-restaurang i din stad vilja ge smakprover och sälja mat på ditt evenemang i utbyte mot att du sätter upp en affisch med information om ditt lopp hos dem? Kanske kan du byta exponering inom digital marknadsföring med en relevant leverantör? Möjligheterna är oändliga!  

Grupp- Och Klubbkampanjer

Ring och mejla alla sportklubbar eller träningsgrupper som du känner till som är nära ditt lopp och ge dem 20 % rabatt om de anmäler sig till 10 eller fler personer.

Dina deltagare

En populär marknadsföringskanal idag är så kallad "Influencer Marketing", där du betalar profiler i sociala medier med många följare för att marknadsföra produkter eller tjänster. Du kan göra din egen version av detta, genom att be dina toppidrottare att skriva om din lopp i sina kanaler i utbyte mot en gratis start till exempel. Gör det lättare för dem genom att skicka över dina lopp videor och bilder.

Öka Marknadsföringen På Tävlingsdagen 

Om du gör det rätt kan du få en tiofaldig ökning av marknadsföringen när ditt lopp pågår. Kolla in tipsen nedan för att få ut det mesta när ditt evenemang äger rum: 

 • Livesändning: erbjuda Facebook eller YouTube livestreaming för åskådare som ej kan vara på plats, och se till att du annonserar det i förväg
 • Hashtag: tänk på en smart hashtag som åkare, åskådare och personal kan använda den när de gör inlägg om ditt lopp. Detta gör att du kan samla alla inlägg om ditt lopp på ett ställe och du kan dela innehållet på dina egna sociala medie-konton. 
 • Anlita en fotograf för ditt lopp, och se till att du eller dem gör alla bilder tillgängliga mycket snabbt efter att deltagarna går i mål. De flesta idrottare vill annonsera sin prestation i sociala medier – och du kan ge dem denna möjlighet genom att tillhandahålla den perfekta loppbilden!  
 • Lägg upp tackinlägg efter ditt lopp och skicka tackmejl till personal, partners och deltagare – ett utmärkt tillfälle att välkomna dem tillbaka nästa år 🙂
 • Öppna anmälan för nästa år direkt, för att dra nytta av allt det här surret kring evenemanget du just skapat! 

Mät din marknadsföring 

För varje upplaga av ditt evenemang, ta dig tid att utvärdera dina marknadsföringsinsatser. Vad fungerade och vad fungerade inte? På så sätt kan du förbättra, skala och växa varje år. 

De flesta digitala marknadsföringskanaler och plattformar har en inbyggd analysfunktion så att du kan kontrollera vilket inlägg eller annons som presterade bäst och gav dig flest anmälningar: 

 • Med Facebook Page Manager kan du spåra aktiviteten på din sida och dina inlägg.
 • Ändra ditt Instagram-konto till ett företagskonto och få tillgång till analyser direkt från appen
 • Implementera google analytics på din webbplats för att spåra vilka sidor som var mest populära
 • I Google Analytics kan du se vilka hänvisningar (annan webbplats) som driver mest trafik på grund av partnerskap etc.
 • De flesta e-postmarknadsföringsverktyg låter dig se vilka e-postmeddelanden som öppnades och klickades mest

Dokumentera dina insikter från varje kanal och spara dem i ett enkelt kalkylblad. Du kommer att tacka ditt framtida jag när det är dags att börja marknadsföra nästa säsongs upplaga!

Lycka till?