Hva bør du gjøre når tidsstyringssystemet ditt svikter? Backup-systemer og -metoder for tidsstyring

Løpere som venter før starten på et løp.

Hvis du ser for deg det verste som kan skje under et løp, kommer en feil i tidtakingssystemet sannsynligvis øverst på listen. Plutselig er du blind og vet ikke hvor løperne befinner seg i løypen, og du hører tilskuere klage over manglende live tracking og mellomtider som du lovet i nettsendingen av løpet ... for ikke å snakke om at deltakerne får feil sluttider, eller enda verre, ingen i det hele tatt! 

Heldigvis finnes det måter å unngå dette på. Først og fremst ved å sørge for at du bruker et pålitelig tidtakingssystem eller leier inn en RFID Timing-partner som du stoler på at gjør ting riktig. Hvis du ønsker ekstra sikkerhet, bør du også implementere en backup-metode. I denne artikkelen går vi gjennom vanlige reservemetoder for tidtaking for å sikre et problemfritt løp med fornøyde tilskuere og deltakere.

Hvorfor trenger du et reservetimingssystem? 

Et backup-system fjerner ikke bare en del stress og sørger for at målgangstider og resultater er korrekte, men det kan også gjøre løpet ditt tryggere. Som løpsarrangør er du alltid ansvarlig for deltakernes sikkerhet, og det er en god idé å vite at alle befinner seg i løypen og sørge for at ingen kommer bort. Et backup-system kan brukes til å sikre at du vet hvor deltakerne befinner seg, slik at du kan handle raskt i nødstilfeller. Dette er spesielt viktig i lengre løp der kontrollene kan være spredt og deltakerne er ute og konkurrerer i flere timer. 

På den annen side er tidtakingen viktig i kortere løp, men da med tanke på korrekthet. I et 5-kilometersløp, for eksempel, er det kanskje bare noen få hundredeler av et sekund som skiller mellom sluttidene, og du må sørge for at alt stemmer, slik at det ikke blir noen overraskelser når du roper opp vinnerne på pallen. 

Mange RFID Timers har også sitt eget backup-system, slik at du kanskje ikke trenger å organisere et selv. Sørg for å spørre leverandøren om deres metodikk før du forplikter deg til å bruke en tjeneste. 

Systemer og metoder for sikkerhetskopiering

Backup-system for fotografering av målgang

En klassisk måte å forsikre seg om at deltakerne kommer i mål i riktig rekkefølge, er å sette opp et kamera ved målstreken og la det rulle fra første til siste deltaker. På denne måten vet du i hvilken rekkefølge løperne kom i mål, og du kan også se på tiden videoen viser når noen krysser målstreken, og beregne sluttiden. Enda mer praktisk er det hvis du lar kameraet ta opp både målstreken og løpsklokken samtidig. Da kan du fryse bildet og enkelt se den endelige sluttiden for en gitt løper... 

Hvis du føler deg ambisiøs, er det også mulig å plassere kameraer på delte sjekkpunkter. Sørg bare for at du eller noen andre husker å slå dem på! 

Når det gjelder kameraer, kan du bruke hva som helst, til og med en mobiltelefon med stativ. Bare pass på at batteriet eller lagringsenheten ikke går tom.

Sikkerhetskopiering med GPS-sporing og tidsstyring

Mange arrangører legger til GPS-sporing i løpene sine. Vanligvis må løperne bære med seg en GPS-sporingsenhet eller laste ned apper til mobiltelefonen. Som løpsleder har du da full kontroll over hvor løperne befinner seg i løypen, selv om tidtakingen skulle svikte. GPS-sporing gir også tilskuerne en ekstra touch, ettersom de kan følge venner, familie, ledere eller andre som står dem nær, på nettet eller i en app.

Ulempen er at GPS-sporing kan være dyrt, spesielt hvis du har mange deltakere. Du må som regel betale per enhet, og som regel leier eller kjøper du nærmeste 10 enheter. Hvis du ber deltakerne om å bruke smarttelefonene sine, kan det bli billigere, men det er ikke alle løp (som svømming og triatlon) som tillater at du har med deg telefonen. For sykkel- og løpsløp kan det fungere bedre. Les mer om GPS-sporing og om det passer for ditt løp.

GPS-sporing er i stadig endring, og teknologien forbedres for hvert år som går. Nå begynner man å se hele tidtakingssystemer basert på GPS-teknologi. Dette er svært praktisk, ettersom du ganske enkelt finner sjekkpunktene dine ved å plotte dem inn digitalt med GPS-koordinater. Du slipper med andre ord å sette opp tungt RFID-utstyr og portaler langs løypen. Les mer om GPS-tidtakingsteknologi og registrer deg for betatesting med RaceID.

Sikkerhetskopiering eller tid med strekkode- eller NFC-kontroller 

En litt mindre populær tidtakingsmetode er å utstyre deltakerne med strekkoder eller NFC-brikker (Near Field Communication) på håndleddet og kreve at de passerer (svært) nær kontrollene ved hvert tidtakingspunkt. Arrangører bruker av og til disse tidtakingsmetodene som hovedmetode, men de kan også brukes sparsomt som en alternativ reservemetode hvis du vil være på den sikre siden.  

Manuell sikkerhetskopiering av frivillige 

Den kanskje vanligste måten å støtte et RFID-tidtakingssystem eller en annen tidtakingsmetode på, er å plassere ut noen frivillige langs løypen som manuelt krysser av eller registrerer løperne når de passerer. Denne metoden er begrenset av hvor stort løpet ditt er. Hvis du arrangerer et løp med tusenvis av deltakere, er det ikke realistisk å registrere alle deltakerne manuelt. 

Sikkerhetskopiering med en tidtakingsapp 

Et litt enklere alternativ til manuell sikkerhetskopiering er å bruke en Timing-app. Du trenger fortsatt frivillige til å stå ved sjekkpunktene og klikke for å registrere deltakerne etter hvert som de passerer, men det blir mye enklere ettersom det er mindre manuelt arbeid og du slipper å bruke penn, papir eller datamaskin for å skrive ned navn og tider. Alle data lagres i appen på telefonen eller nettbrettet, og tidene registreres automatisk og lastes opp til live-tidtakingen etter hvert som de frivillige registrerer startnumrene som passerer. Les mer om tidtakingsapper.

Sammendrag: Backup-tidtaking for løpet ditt

Husk at et backup-system for tidtaking ikke bør være for mye merarbeid. Reservesystemet trenger ikke å være hypernøyaktig og registrere alt, bare være en ekstra redundans under visse omstendigheter. Det hjelper deg med å holde hodet kaldt og sørger for at løperne er trygge. Du må selvsagt vurdere hvor seriøs du skal være med backup-tidtakingen, avhengig av hvilken type løp du har. Hvis du har et viktig kvalifiseringsløp i en serie eller er en del av en nasjonal konkurranse eller cup, kan resultatene være viktigere enn bare å finne vinneren og pallplassene. Hvis du arrangerer et kort og fritidsfokusert løp der deltakerne kommer for å ha det gøy eller for å trene, er det sannsynligvis ikke nødvendig med en ekstra tidtakingsmetode. Hvis du er nysgjerrig på å utforske RFID-leverandører til løpet ditt, kan du ta en titt på vår store gjennomgang av internasjonale leverandører av chiptidtaking.