Vad gör du när ditt tidtagningssystem slutar fungera? Metoder för backup-tidtagning

Tävlare väntar innan starten på en tävling lopp

Om du föreställer dig det värsta som kan hända under ditt lopp, är ett fel på tidtagningssystemet troligen högt upp på listan. Du vet plötsligt inte var någon tävlande befinner sig på banan och du hör åskådare klaga på obefintlig live tracking och mellantider som du utlovat under loppet... för att inte tala om att dina deltagare får fel sluttider, eller ännu värre, inga alls! 

Lyckligtvis finns det sätt att undvika detta scenario. Först och främst genom att se till att du använder ett pålitligt tidtagningssystem eller anlitar en RFID-timeringspartner som du litar på. Om du vill ha extra säkerhet bör du också införa en reservmetod. Den här artikeln går igenom vanliga backupmetoder för tidtagning för att säkerställa ett smidigt lopp med nöjda åskådare och deltagare.

Behöver jag verkligen ett reservtidtagningssystem för mitt lopp? 

Att ha ett backup-system tar inte bara bort en massa stress och ser till att dina måltider och resultat är korrekta, utan kan också göra ditt lopp säkrare. Som lopparrangör är du alltid ansvarig för dina deltagares säkerhet och det är en bra idé att veta att alla befinner sig på banan och se till att ingen springer vilse. Ett backup-system kan användas för att se till att du vet var dina tävlande befinner sig och göra det möjligt för dig att agera snabbt i händelse av nödsituationer. Detta är särskilt viktigt vid längre lopp där kontrollerna kan vara utspridda och deltagarna är ute och tävlar i flera timmar. 

För kortare lopp är däremot korrekta tider viktigt. I ett 5-km lopp, till exempel, skiljer sig måltiderna kanske bara med några hundradelar av en sekund, och du måste se till att allt är korrekt så att det inte blir några överraskningar när du kallar upp vinnarna på podiet. 

Många RFID Tidtagare har också ett eget backup-system, så du behöver kanske inte ordna ett själv. Se till att du frågar leverantören om deras metodik innan du förbinder dig att använda en tjänst. 

Backup-tidtagning för Lopparrangörer

Foto-Finish Backup

Ett klassiskt sätt att se till att du registrerar de som kommer i mål i rätt ordning är att sätta upp en kamera vid mållinjen och låta den rulla från första till sista målgång. På så sätt vet du i vilken ordning deltagarna kom i mål och du kan också titta på den tid som videon visar när någon passerar linjen och beräkna måltiden. Det är ännu bekvämare om du låter kameran spela in både mållinjen och klockan på lopp samtidigt. Då kan du frysa bilden och enkelt se den slutliga måltiden för en viss tävlande... 

Om du känner dig ambitiös är det också möjligt att placera kameror vid mellantider och kontrollpunkter. Se bara till att du eller någon annan kommer ihåg att slå på dem! 

När det gäller kameror kan du använda vad som helst, till och med en mobiltelefon med stativ. Se bara till att batteriet eller minnet inte tar slut.

Backup med GPS-spårning och tidtagning

Många arrangörer lägger till GPS-spårning i sina lopp. Normalt sett måste deltagarna bära med sig en GPS-spårningsenhet eller ladda ner appar till sina mobiltelefoner. Som ledare för lopp har du då full kontroll över var varje tävlande befinner sig på banan, även om dina tidtagningskontrollpunkter skulle misslyckas. GPS-spårning ger också en extra touch för åskådarna, eftersom de då kan följa sina vänner, familj, ledare eller nära och kära på nätet eller i en app.

Nackdelen är att GPS-spårning kan vara dyrt, särskilt om du har många deltagare. Du måste vanligtvis betala per enhet. Om du ber deltagarna att använda sina smartphones kan det bli billigare, men det är inte alla lopp (som simning och triathlon) som det går att bära med sig sin telefon. För cykel- och löpartävlingar kan det fungera bättre. Läs mer om GPS-spårning och om det är rätt för ditt lopp.

GPS-spårning förändras och tekniken förbättras varje år. Nu börjar man se hela tidtagningssystem som bygger på GPS-teknik. Detta är mycket praktiskt, eftersom du helt enkelt bestämmer dina tidskontrollpunkter genom att plotta dem digitalt med GPS-koordinater. Du behöver med andra ord inte bry dig om att sätta upp tung RFID-utrustning och portaler längs banan. Läs mer om GPS-teknik för tidtagning och registrera dig för betatestning med RaceID.

Backup med streckkods- eller NFC-kontroller 

En något mindre populär tidstagningsmetod är att ge deltagarna streckkoder eller NFC-taggar (Near Field Communication) på handleden och kräva att de passerar (mycket) nära kontrollerna vid varje kontrollpunkt. Arrangörer använder ibland dessa tidtagningsmetoder som huvudmetod, men de kan också användas sparsamt som en alternativ reservmetod om man vill vara på den säkra sidan.  

Manuell backup med funktionärer 

Det kanske vanligaste sättet att stödja ett RFID-tidtagningssystem, eller en annan tidtagningsmetod, är att placera ut några frivilliga längs banan för att manuellt kryssa eller registrera deltagarna när de passerar. Denna metod är begränsad till hur stor din lopp är. Om du organiserar en lopp med tusentals deltagare är det inte realistiskt att manuellt registrera alla deltagare. 

Backup med en Tidtagningsapp 

Ett något enklare alternativ till manuell backup är att använda en Timing App. Du behöver fortfarande voluntärer som står vid kontrollpunkterna och klickar för att registrera deltagarna när de passerar, men det blir mycket enklare eftersom det är mindre manuellt arbete och du inte behöver använda penna, papper eller dator för att skriva ner namn och tider. Alla uppgifter finns i appen på telefonen eller surfplattan, och tiderna registreras automatiskt och laddas upp till livetidtagningen när dina volontärer registrerar nummerlapparna som passerar. Läs mer om tidtagningsappar.

Sammanfattning: Backup Timing för din lopp

Kom ihåg att ett backup-system för tidtagning inte bör innebära alltför mycket mer arbete. Reservsystemet behöver inte vara hyperprecist och registrera allting, utan bara vara en extra backup under vissa omständigheter. Det hjälper dig att hålla dig lugn och dina tävlande säkra. Naturligtvis måste du bestämma hur seriös du ska vara med backuptidtagning beroende på vilken typ av lopp du har. Om du har ett viktigt kvalifikationslopp i en serie eller är en del av en nationell tävling eller cup kan resultaten vara av större betydelse än att bara bestämma vinnaren och pallplatserna. Om du kör ett kort och fritidsinriktat lopp där deltagarna kommer för att ha roligt eller för att göra ett träningspass är en reservtidtagningsmetod förmodligen onödig. Om du är nyfiken på att utforska RFID-leverantörer för ditt lopp kan du ta en titt på vår stora genomgång av internationella leverantörer av chiptidtagning.