10 måter å gjøre løpet ditt lønnsomt på

Maratonvinneren krysser mållinjen

Å gjøre et løp lønnsomt kan virke som et enkelt spørsmål; maksimere fortjenestemarginene og samtidig holde kostnadene nede. Men hvis du skraper under overflaten, kan du åpne Pandoras eske!

Du bør omfavne din indre Warren Buffet og sørge for at løpet ditt først og fremst fungerer økonomisk, ellers har det ingen fremtid. Å starte med en sunn økonomisk planlegging og budsjettering er derfor det aller viktigste du kan gjøre for å gjøre løpet ditt mer lønnsomt. (Her finner du en praktisk budsjettmal for langdistanseløp som kan hjelpe deg).

Vær nøye med å balansere kravet om å redusere utgiftene og maksimere inntektene uten at det går på bekostning av utøveropplevelsen eller merkevaren. Det er ikke så enkelt likevel. Her er 10 måter å gjøre løpet ditt mer lønnsomt på.

1) Bli en mester i detaljer  

Et godt budsjett er fundamentet for ethvert økonomisk vellykket løp. Budsjettet bør være detaljert og omfatte alle utgifter knyttet til arrangementet. I planleggingsfasen er det viktig å innhente nøyaktige tilbud. Løpsledere tar ofte ikke med sin egen tid i budsjettet, og det bør du også gjøre. Hver eneste kostnadspost bør tas med i budsjettet. 

Når det er uunngåelig at ting koster mer enn du forventer, bør du alltid legge inn en buffer i budsjettet. En buffer på 10 % er et passende nivå, for eksempel bør et arrangementsbudsjett på 10 000 pund ha en ekstra buffer på 1 000 pund. Hvis du starter et løp fra bunnen av, kan du lese den praktiske guiden vår om hvor mye det koster å arrangere et løp her.

2) Kutt fluffen

Når budsjettet er satt opp, bør du gå gjennom det med en tuppkam og kutte ut alt som ikke er viktig for driften. Det er veldig lett å bruke penger og begrunne det med at "det vil forbedre idrettsutøvernes opplevelse".

En enkel og effektiv måte å gjøre dette på er å sette opp "må ha" og "kjekt å ha" for hver post i budsjettet. Toaletter er "must have", medaljer er "nice to have". Poenget med alt dette er å tenke nøye gjennom hva du bruker penger på.

Se hvor du kan bytte ut kostnader og få noe billigere. Hvis for eksempel kjerneteamet for arrangementet må være på stedet i noen dager. Sett dem på en campingplass i stedet for på et hotell. Hvis medaljer er et "must", bør du se deg rundt og forhandle om prisen (mer om det nedenfor). Hvis du er bevisst på hva du bruker penger på, unngår du at kostnadene løper løpsk. 

3) Kontanter er viktigst

Det fine med kappløp er at de er gode for kontantstrømmen: Du får inn billettene først og betaler utgiftene til arrangementet senere. Dette er svært positivt for bedriften din med tanke på når pengene kommer inn og når de går ut. Selvsagt kan du ikke bruke pengene før løpet er avholdt, og det er lurt å betale leverandører umiddelbart etter at løpet har funnet sted. Les mer om hvordan du prissetter løpene dine her.

4) Forhandle som en markedshandler

De fleste gruer seg til å forhandle, med mindre man er med i The Apprentice, men det finnes måter å gjøre det på som vil redusere noen av de viktigste utgiftene betydelig og påvirke arrangementets totale lønnsomhet.

Den største kostnaden vil sannsynligvis påløpe på arrangørstedet der løpet er basert. Ikke godta den oppgitte prisen. Hvis arenaen har 4/5 arrangementer i året, kan du sannsynligvis forhandle om prisen og få opptil 50 % rabatt, avhengig av arenaen. Hvis lokalet derimot er overtegnet med mange arrangementer i løpet av året, er det sannsynlig at prisen som lokalet har oppgitt, ligger nærmere det du må betale.

Forankring er en effektiv forhandlingstaktikk. For eksempel: Et utested gir et pristilbud på 3000 pund. Hvis du takker for tilbudet og sier at du hadde et budsjett på £1000, men at dette dessverre er utenfor budsjettet ditt, har du forankret prisforventningene lavere og har større sjanse for å få en god avtale. Lokaler setter også pris på positiv PR, medieoppmerksomhet og bilder, og det kan være noe du kan tilby for å få ned prisen.

5) Øke andelen av lommeboken

Det finnes flere effektive taktikker for å øke din share of wallet. Som navnet antyder, er "share of wallet" en økning i omsetningen og betyr at kundene legger igjen mer penger hos deg.

Ta betalt for parkering, selv en liten avgift for parkeringsplassen (£2) kan bidra til å kompensere for kostnadene for leie av lokalet. Ved å informere om at parkeringsavgiften går rett til grunneieren, kan du gjøre denne kostnaden akseptabel og redusere utgiftene dine. På samme måte kan du ta betalt for fotografering. Folk er som regel villige til å betale for bilder av god kvalitet, noe som bør gjøres tilgjengelig så snart du har mulighet til det, slik at du slipper å leie inn en fotograf. 

6) Dropp gratistilbudene

Det er veldig fristende å tilby vennerabatter eller gratis gaver til medier eller deltakere som har mange følgere i sosiale medier. Dette vil tross alt øke merkevarebevisstheten din, ikke sant? Gratis løpspåmeldinger hjelper ikke bunnlinjen. Ikke gjør det så lenge resultatregnskapet ikke er sunt nok.

7) Sponsing i kontanter

Det kanskje aller vanskeligste med sponsoravtaler er å skaffe penger til løpssponsing. Kontantsponsing er ikke enkelt, og mange overvurderer sin evne til å skaffe kontantsponsorer. Nøkkelen er å finne merkevaretilpasning og å ha en engasjert sponsor. Slik får du en sponsor i en setning....engasjere deg med den rette personen, som har budsjett og behov for å sponse løpet ditt. Et enkelt akronym å huske: Har du å gjøre med MAN (Money - Authority - Need)? Hvis du vil fordype deg i dette emnet, kan du lese om hvordan du skaffer en sponsor til løpet ditt her.

8) Sponsing i form av naturalier

Value-in-kind (V.I.K.) blir ofte oversett. sponsing kan være svært nyttige for å skaffe produkter som ernæring eller utstyr, siden du kan eliminere disse kostnadene fra utgiftene dine. Et svømmestevne i åpent vann kan for eksempel kreve 1000 badehetter som en del av arrangementsplanen - en V.I.K.-sponsor kan tilby gratis svømmeleirer og dermed fjerne 3000 pund fra utgiftene. 

9) Et spørsmål om merchandising 

Med mindre du har en veletablert merkevare og et godt samfunnsengasjement, bør du ikke bry deg. Sannsynligheten er stor for at du må gjøre en ganske betydelig forhåndsinvestering i klær eller utstyr. I tillegg kommer kostnader knyttet til merchandising, som inkluderer utsalgssteder, lagring av varer og en butikk på arrangementet eller på nettet. Dette er verdt å vurdere for etablerte løp, men er ofte en pengesluker for mindre løp.  

10) Oppfølging

Deltakerne er mest opptatt av løpet ditt i løpet av 24 timer etter at de har fullført det. Oppfølgings-e-poster inneholder vanligvis en lenke til resultater og bilder. Å inkludere et tidsbegrenset insentiv til å melde seg på et nytt løp, for eksempel en rabatt, er et smart trekk for å få mest mulig ut av eksisterende og forhåpentligvis fornøyde kunder.

Organiser løpet som en smart forretningsidé 

Uansett størrelse er lønnsomme løp de som drives som en god forretning. Det viktigste du kan gjøre, er å være nøye med detaljene og utarbeide et nøyaktig budsjett der alle kostnader granskes nøye. Se alltid etter måter å redusere de totale utgiftene på, og vær forberedt på å forhandle og redusere de største kostnadene, for eksempel leie av lokaler. Inntektsmulighetene omfatter mer enn Tenk på å øke andelen av lommeboken, realisere sponsormuligheter og få mest mulig ut av en engasjert kunde.

Lykke til! Si fra hvis vi kan hjelpe deg - med RaceID-plattformen tilbyr vi deg en rekke muligheter til å øke inntektene dine ved hjelp av teknologi. Ta kontakt eller kom i gang