10 sätt att göra din lopp lönsam

Maratonvinnaren korsar mållinjen

Att göra tt lopp lönsamt kanske verkar enkelt: maximera dina vinstmarginaler samtidigt som du håller kostnaderna nere. Men skrapa under ytan och det finns en Pandoras ask att öppna!

Du bör anamma din inre Warren Buffet och se till att ditt lopp först och främst fungerar ekonomiskt, annars har det ingen framtid. Att börja med en sund ekonomisk planering och budgetering är det viktigaste du kan göra för att göra ditt lopp mer lönsamt och hållbart i längden. (Här hittar du en praktisk budgetmall för att hjälpa dig!)

Var noga med att balansera kraven på att sänka kostnaderna och maximera intäkterna utan att offra deltagarens upplevelse eller ditt varumärke. Det är inte så enkelt trots allt. Här är 10 sätt att göra din tävling mer lönsam.

1) Bli en mästare på detaljer  

En sund budget är grunden för varje ekonomiskt framgångsrikt lopp. Budgeten bör vara detaljerad och omfatta alla utgifter i samband med evenemanget. I planeringsstadiet är det viktigt att få exakta offerter. Lopparrangörer räknar ofta inte in sin egen tid i budgeten, vilket du bör göra. Varje enskild kostnadspost bör tas med i budgeten. 

När saker och ting oundvikligen kostar mer än du räknar med, ska du alltid ta med en buffert i din budget. En buffert på 10 % är ungefär den rätta nivån, till exempel bör en evenemangsbudget på 100 000 SEK ha ytterligare 10 000 SEK som buffert. Om du startar ett lopp från början kan du läsa vår praktiska guide om vad det kostar att arrangera ett lopp här.

2) Skala av "fluffet"

När du har skapat din budget ska du gå igenom den med en fin kam och skära bort allt som inte är nödvändigt för verksamheten. Det är mycket lätt att spendera pengar och rättfärdiga det genom att säga "det kommer att förbättra deltagarnas upplevelse".

Ett enkelt och effektivt sätt att göra detta är att ange "nödvändigt" och "trevligt att ha" för varje post i budgeten. Toaletter är "måste", medaljer är "bra att ha". Poängen med allt detta är att verkligen tänka noga på vad du spenderar pengar på.

Se om du kan byta ut kostnader och få något billigare. Till exempel, om ditt team för evenemanget måste vara på plats i några dagar. Boka in dem på en campingplats i stället för på ett hotell. Om medaljer är ett måste kan du köpa in dig och förhandla om priset (mer om det nedan). Genom att vara uppmärksam på vad du spenderar förhindrar du att kostnaderna blir okontrollerbara. 

3) Kontanter är kung

Det fina med lopp är att de är bra för kassaflödet, du samlar in anmälningsavgifter först och betalar ofta för många av evenemangskostnaderna senare. Detta är mycket positivt för ditt företag eftersom du kan hålla en balans. Naturligtvis kan du inte spendera pengarna förrän loppet är levererat och det är klokt att betala leverantörer snabbt efter att loppet har ägt rum. Mer om hur du prissätter dina lopp här.

4) Förhandla som en börshandlare

De flesta människor undviker gärna att förhandla, men det finns sätt att göra det på som avsevärt minskar några av dina huvudsakliga utgifter och påverkar evenemangets totala lönsamhet.

Det är troligen den plats där din lopp är baserad som medför de högsta kostnaderna. Ta inte priset som det är angivet. Om platsen har 4/5 evenemang per år kan du troligen förhandla om priset och få upp till 50 % rabatt beroende på platsen. Om platsen däremot är övertecknad med många evenemang under hela året är det troligt att den siffra som platsen har angett i närheten kommer att ligga närmare vad du måste betala.

Förankring är en effektiv förhandlingstaktik. Till exempel, om en lokal erbjuder 30 000 kr. Du tackar dem för erbjudandet och säger att du hade en budget på 10 000 kr och att detta tyvärr ligger utanför din budget, du har därmed sänkt dina prisförväntningar och det är mer sannolikt att du får ett bra pris. Platserna värdesätter också positiv PR, uppmärksamhet i media och bilder, vilket kan vara något som du kan erbjuda för att få ner priset.

5) Öka "Share of Wallet"

Det finns flera effektiva metoder för att öka din "share of wallet". Som namnet antyder är share of wallet en ökning av intäkterna per individ och ökar den summa pengar som kunderna spenderar hos dig.

Ta ut en avgift för parkering, även en liten kostnad för parkeringen (20 SEK till exempel) kan hjälpa till att kompensera kostnaden för hyran av lokalen. Genom att informera om att parkeringsavgiften går direkt till markägaren kan du göra denna kostnad acceptabel och minska den från dina utgifter. På samma sätt kan du ta betalt för fotografier. Människor är i allmänhet beredda att betala för fotografier av god kvalitet, som bör göras tillgängliga så snart ni har möjlighet och som eliminerar kostnaden för att anlita en fotograf. 

6) Sluta med gratiserbjudanden

Det är mycket frestande att erbjuda rabatter för vänner eller gratiserbjudanden till medier eller deltagare som har en stor social följarskara. Det ökar ju trots allt din varumärkeskännedom, eller hur? Gratis lopp -anmälningar bidrar inte till din vinst. Gör det inte förrän ditt resultat är tillräckligt bra.

7) Sponsring i pengar

Det kanske är den heligaste av sponsoravtalen att få pengar för sponsring av lopp. Kontant sponsring är inte lätt och många överskattar sin förmåga att få in cash-sponsorer. Nyckeln är att hitta en varumärkesanpassning och att ha en engagerad sponsor. Hur man får en sponsor i en mening.... koppla ihop dig med rätt person, som har budgeten och behovet av att sponsra ditt lopp. En enkel akronym att komma ihåg: har du att göra med MAN (Money - Authority - Need)? Om du vill fördjupa dig i detta ämne kan du läsa om hur du får en sponsor till ditt lopp här.

8) Sponsring med värde in natura

Ofta försummad, värde in natura (V.I.K.) sponsring kan vara mycket användbart när det gäller att tillhandahålla produkter som näring eller utrustning, eftersom du kan eliminera denna kostnad från dina utgifter. Till exempel kan ett evenemang för simning i öppet vatten kräva 1 000 badmössor som en del av evenemangsplanen - en V.I.K.-sponsor kan tillhandahålla gratis simläger och på så sätt eliminera 3 000 pund från dina utgifter. 

9) En fråga om merchandising 

Om du inte har ett väletablerat varumärke och ett bra samhällsengagemang ska du inte bry dig om det. Det är troligt att du måste göra en ganska stor förhandsinvestering i kläder eller utrustning. Det finns ytterligare kostnader att ta hänsyn till när det gäller merchandising, vilket inkluderar försäljningsställen, lagring av varor och att ha en butik på evenemanget eller på nätet. Det är värt att titta på etablerade tävlingar, men ofta en pengabrist för mindre tävlingar.  

10) Uppföljning

Det är inom 24 timmar efter det att deltagarna har avslutat lopp som de är mest engagerade. Uppföljande e-postmeddelanden innehåller normalt en länk till resultat och foton. Att inkludera ett tidsbegränsat incitament för att boka en annan lopp med dig, t.ex. en rabatt, är ett smart drag för att få ut det mesta av dina befintliga och förhoppningsvis nöjda kunder.

Organisera din lopp som en smart affärsverksamhet. 

Oavsett storlek är lönsamma tävlingar de som drivs som en bra affärsverksamhet. Att vara uppmärksam på detaljerna för att ta fram en korrekt budget där alla kostnader granskas är den viktigaste åtgärden du kan vidta. Se alltid till att hitta sätt att sänka de totala kostnaderna och var beredd att förhandla och sänka de större kostnaderna, t.ex. lokalhyra. Intäktsmöjligheterna sträcker sig längre än anmälningsavgiften, tänk på att öka din share of wallet, förverkliga sponsormöjligheter och få ut det mesta av en engagerad kund.

Lycka till! Låt oss veta om vi kan hjälpa dig - med RaceID-plattformen erbjuder vi dig en mängd möjligheter att öka dina intäkter med hjälp av teknik. Ta kontakt med oss eller kom igång