10 spesialbehandlinger for deltakerne som er verdt innsatsen

Det å gjøre det lille ekstra for deltakerne er ikke bare en fin ting å ha, det er avgjørende for at arrangementet skal overleve på lang sikt! Hva er det som vil gjøre arrangementet ditt til en umiddelbar klassiker, få deltakerne til å komme tilbake år etter år og gjøre dem til aktive ambassadører for arrangementet ditt? 

Men hvorfor er noe av dette viktig? Ifølge den amerikanske undersøkelsen Global Runner Surveyer "spesialbehandlingene" mindre viktige enn f.eks. distanse, sted og dato for arrangementet når det gjelder å påvirke deltakernes atferd til å faktisk melde seg på. Det vil si at praktiske faktorer kommer først og fremst.

Når det er sagt, er det viktig å skille seg ut i et overfylt marked. Og de små tingene er faktisk avgjørende for merkevareidentiteten og den generelle kundeopplevelsen den dagen. For arrangørene av Giants Head er det viktig for arrangørene av Giants Head-løpene at arrangementshelgen handler om "mer enn bare løping", og at det unike og lokale engasjementet er i fokus. Det kan være relativt billig å skape både minneverdige og morsomme opplevelser for deltakerne, men det krever litt innsats og planlegging.

Her er de ti mest spesielle og praktiske behandlingene du kan ta i bruk for å sette turbo på arrangementsopplevelsen for deltakerne. 

1. Finurlige medaljer 

99,9 % av alle arrangementer har en eller annen form for medalje eller minnesmerke til de som fullfører, men generelt sett er disse svært dårlig laget. Det vanligste alternativet du ser på løp, er noe billig, smakløst og uten noen form for personlig preg. Tenk på barnas idrettsdag. De beste medaljene er gjennomtenkte og unike, og hvis en deltaker vil snakke om medaljen din til en venn eller familie, har du truffet blink. Noen av de mest minneverdige medaljene vi har sett i årenes løp, er en tradisjonell messingmedalje med hest, en biologisk nedbrytbar medalje og en gigantisk medalje med et karakteristisk vedheng! Unike medaljer er vinnere og verdt å bruke litt ekstra tid og krefter på å få dette til.

Giants Head-teamet har virkelig truffet blink med medaljene sine: "Designet er ikke bare laget for å få folk til å fnise (selv om det definitivt gjør det), det er en representasjon av Cerne Abbas Giant, en 55 meter høy krittfigur på en ås i Dorset i Storbritannia - som du får et glimt av på noen av rutene, inkludert maratonløpet. Kjempen er en viktig del av den lokale kulturen og folkloren i Dorset, og antas å være forbundet med fruktbarhet. Det er et evig samtaleemne for alle deltakerne!".

© Dorsetbays Photography.

2. Revurder registreringen 

Tenk nytt når det gjelder hvordan du setter opp registreringsbordet ditt, fra den tradisjonelle "bak skrivebordet"-tilnærmingen som de aller fleste bruker. Her bør vi ta lærdom av Trader Joe's, som er en stor amerikansk dagligvarebutikk som stadig ligger på topp når det gjelder kundetilfredshet og merkevarelojalitet. Hos Trader Joe's fyller de ansatte på hyllene når det er som travlest i butikken, noe som skaper interaksjon mellom kunder og ansatte.

I praksis, og på ditt løp, er en registreringsskranke en barriere mellom deg, løpsfunksjonæren og kunden. Dette har ubevisst skapt et "oss"- og "dem"-scenario. Den enkle handlingen å flytte medarbeiderne dine over på deltakernes side av skranken vil skape en helt annen følelse og opplevelse av arrangementet. Det blir en kollektiv følelse av å dele opplevelsen. Prøv det på ditt neste arrangement! 

3. Gjør toalettene morsomme 

Et av de mest funksjonelle områdene på et arrangement er toalettene. Selv om det er mye som taler for at deltakerne skal bruke toalettene så raskt som mulig, kan det være en liten detalj å sette opp motiverende skilt eller vitser på toalettene. Selv om dette isolert sett er en relativt liten gest, gir det løpet et personlig preg og vil bidra til at deltakerne opplever at de er på et vennlig arrangement, og du kan til og med se en toalettkabin riste av latter, noe som er bra for alle involverte. 

4. Musikk på banen 

Selv om det er helt vanlig med en eller annen form for musikk ved målstreken, er levende musikk ute i løypen en stor hit på alle slags løp, fra lokale arrangementer til store massearrangementer. Det er vanligvis mulig å gjøre dette kostnadseffektivt ved å få lokale band, kor eller musikere til å spille. En ting du bør tenke på, er å plassere livemusikken der den får størst mulig effekt, både for tilskuere og løpere. Musikk gir arrangementet en festlig atmosfære og en avslappet stemning.  

5. Marshalls iført skandaløse kostymer/hatter 

Deltakerne setter stor pris på vennlige og støttende funksjonærer, noe som ofte nevnes i tilbakemeldingene fra utøverne. En sikker måte å få fart på selv de mest gretne funksjonærene på er å utstyre dem med utkledning eller hatt. Det betyr at løpet blir et lykkelig og hyggelig sted å være. Marshalls er en viktig del av arrangementets sikkerhet, de sørger for at utøverne går riktig vei og tar hånd om publikum. Men de er også arrangementets ansikt utad og en viktig del av helhetsopplevelsen. 

6. Fokuser på mållinjen 

Deltakerne har jobbet hardt for å komme seg rundt i løypen, og det å høre navnet deres over høyttaleranlegget er en fin måte å avslutte arrangementet på, noe som oppmuntrer til en siste energiinnsprøytning og et smil når de krysser mållinjen. Det er også fint for venner og familie som er med som støtte, at de får vite at du er i live og har fullført løpet. Psykologer har en teori som kalles "recency bias", som går ut på at man som regel husker den nyeste informasjonen først. For eksempel kan det hende at en deltaker hater mesteparten av løpet, men elsker målgang, noe som gir vedkommende et positivt minne om arrangementet. Det er derfor viktig å fokusere på en god målgangsopplevelse. 

7. Aktiviteter for barn 

Løpsarrangører tenker ofte på det i ettertid, men nesten halvparten av deltakerne har sannsynligvis barn. Det er derfor viktig å tenke på "moroløp" og andre måter å engasjere barn på. Å gjøre dette til et familievennlig gjør dette til en familievennlig dag, noe som endrer arrangementets karakter fullstendig og gir arrangørene tilgang til en ny kundegruppe. Du kan la deg inspirere av det globale fenomenet Junior Parkrun, en 2 km lang løype for barn mellom 4 og 14 år. Nesten alle løpsarrangører kan legge til et juniorløp, noe som i tillegg til å være bra for familiene også bidrar til å oppmuntre neste generasjons deltakere.

8. Veldedighetspartner og innsamling av penger til en god sak 

Det er så vidt utenfor topp 10-listen over årsaker til at deltakere velger løp (ifølge US Global Runner Survey), men det er likevel viktig. Selv om overskuddet fra mange løp går til å støtte en god sak, bør kommersielle løp likevel ha en form for veldedighetssamarbeid og/eller donasjoner for å støtte lokale grupper. Dette vil faktisk også være til hjelp i forhandlinger med arenaer og interessenter hvis du støtter en veldedig organisasjon - jo mer lokalt, jo bedre. 

9. Spiselige gratis ting

Alle elsker å få noe gratis. Det viktige her er å velge en "less is more"-tilnærming. En pose full av sponsorbrosjyrer faller aldri i god jord. Det beste er å gi bort noe spiselig, fra ølbokser til søtsaker, slik at folk kan ta det med seg hvis de ikke vil spise eller drikke det der og da. Selv om det kanskje ikke er mulig for løp med stor deltakelse, er det ingenting som går bedre enn et utvalg hjemmelagde kaker og godbiter hvis du arrangerer et mindre løp. 

10. Ikoniske øyeblikk på banen 

Vi har latt det viktigste elementet komme til sist. Løypedesign er noe som kommer først når man arrangerer et løp, men hvorfor er det viktig med ikoniske øyeblikk? For å presisere er dette noe som er så unikt for løypen din at det er et samtaleemne for deltakerne lenge etter løpet. I tåken av distansemerker, og 6 eller 12 måneder etter arrangementet, vil det være vanskelig å huske hvordan løypen var. Det er derfor det er så viktig med spesielle øyeblikk i løypen - de skaper et minne for deltakerne. Noen få eksempler: EX Swimrun (Sverige) har et skremmende 6 meter høyt hopp fra land og ned i vannet, Cliveden Classic (Storbritannia) har en sagnomsust trapp som deltakerne må løpe opp to ganger, og Paris Marathon (Frankrike) starter og avsluttes på den berømte Champs-Élysée i skyggen av Triumfbuen.

 

Oppsummert kan vi si at "spesialbehandlingene" er vel verdt innsatsen. De er unike og gir deltakerne en grunn til å snakke om og komme tilbake til arrangementene dine. Kursutformingen er avgjørende, og det er viktig å tenke på de virkelige "wow"-øyeblikkene som folk vil huske. Medaljer eller minnesmerker bør være personlige og en hyllest til merkevaren eller verdiene dine, og du må ikke være redd for å tilføre noe humoristisk eller finurlig. 

Tenk på hvordan du kan gjøre noen av de mest funksjonelle delene av løpet morsomt og engasjerende, for eksempel med skilt på toalettene eller funksjonærer i fjollete kostymer eller hatter. Deltakerne selv elsker å føle seg spesielle, og ingenting er bedre enn å få navnet sitt ropt ut når man krysser mållinjen. Ting som du tilbyr i inngangsprisen, som mat og musikk i løypen, er med på å forsterke helhetsopplevelsen og stemningen på arrangementet. Hvis du til slutt tenker på et slags veldedighetssamarbeid eller -legat utover det å tilby et flott arrangement for deltakerne, har du et godt utgangspunkt for å vinne.

Her finner du mer inspirasjon 7 hemmeligheter for å skape et legendarisk løp.