10 specialbehandlingar för dina deltagare som är värda ansträngningen

Att göra det där lilla extra för deltagarna är inte bara något som är trevligt att ha, det är avgörande för evenemangets långsiktiga överlevnad! Vilka är de saker som kommer att göra ditt evenemang till en omedelbar klassiker, få deltagarna att komma tillbaka år efter år och göra dem till aktiva marknadsförare av ditt evenemang! 

Men varför är allt detta viktigt? Enligt den amerikanska undersökningen Global Runner Surveyär "specialbehandlingarna" mindre viktiga än t.ex. distans, plats och datum för evenemanget när det gäller att påverka deltagarnas beteende att faktiskt anmäla sig. Det innebär att praktiska faktorer kommer först och främst.

Med det sagt är det viktigt att sticka ut från mängden på marknaden. Och de små sakerna är faktiskt avgörande för din varumärkesidentitet och den övergripande kundupplevelsen under dagen. För arrangörerna av Giants Head måste evenemangshelgen handla om "mer än bara löpning", unikitet och lokalt engagemang är vad som gäller. Att skapa både minnesvärda och roliga upplevelser för dina deltagare kan vara relativt billigt men kräver lite ansträngning och planering.

Här är de tio bästa speciella och praktiska behandlingarna som du kan använda för att ge deltagarna en ännu bättre upplevelse av ditt evenemang. 

1. Udda medaljer 

99,9 % av alla evenemang har någon form av medalj eller minnesmärke för deltagarna, men generellt sett är dessa mycket dåligt gjorda. Det vanligaste alternativet du ser på tävlingar är något billigt, smaklöst och utan någon form av personalisering. Tänk sportdag för barn. De bästa medaljerna är omtänksamma och unika, om en deltagare kommer att prata om din medalj till en vän eller familj så har du spikat det. Under åren har några av de mest minnesvärda medaljerna vi har sett inkluderat: en traditionell hästmässingsmedalj, en helt biologiskt nedbrytbar medalj och en jätte med ett distinkt bihang! Unika medaljer är vinnare och värda att spendera extra tid och ansträngning för att få den här biten rätt.

Giants Head-teamet har verkligen lyckats med sina medaljer: "Designen är inte bara till för att få folk att fnissa (även om den definitivt gör det), den är en representation av Cerne Abbas Giant, en 55 meter lång kritfigur på en kulle i Dorset, Storbritannien - som man kan få en skymt av på vissa av sträckorna, inklusive maratonloppet. Det är en så viktig del av den lokala kulturen och folkloren i Dorset, och man tror att den förknippas med fertilitet. Det är ett samtalsämne för alla deltagare och alltid mer!".

© Dorsetbays Photography.

2. Ompröva registreringen 

Tänk om när det gäller hur du ställer upp ditt registreringsbord, från det traditionella "bakom skrivbordet"-sättet som de allra flesta använder. Här behöver vi lära oss en läxa av Trader Joes, som är en stor USA-baserad livsmedelsbutik som ständigt rankas högt när det gäller kundnöjdhet och varumärkeslojalitet. Anställda på Trader Joe's fyller på hyllorna under butikens mest hektiska timmar, vilket skapar interaktion mellan kunder och personal.

I praktiken och på din tävling är en registreringsdisk en barriär mellan dig, tävlingsfunktionären och kunden. Oavsiktligt har det skapat ett "vi" och "dem-scenario". Den enkla handlingen att flytta ditt personalteam till deltagarsidan av disken kommer att skapa en helt annan känsla och upplevelse vid evenemanget. Det är i hög grad en kollektiv känsla av att dela upplevelsen. Prova det på ditt nästa event! 

3. Gör toaletter roliga 

En av de mest funktionella delarna av ett evenemang är toaletterna. Det finns mycket som talar för att deltagarna ska använda toaletterna så snabbt som möjligt, men en liten finess är att sätta upp motiverande skyltar eller skämt på toaletterna. Även om detta i sig är en relativt liten gest - det ger ditt lopp en personlig touch och kommer bara att bidra till den övergripande idrottsupplevelsen att de är på ett vänligt evenemang och du kanske till och med ser en toalettkabin skaka av skratt vilket är bra för alla inblandade. 

4. Musik på banan 

Medan någon form av musik är helt normalt vid mållinjen, är levande musik ute på banan en stor hit på alla typer av lopp från lokala evenemang till storskaliga massdeltagande evenemang. Det finns normalt sätt att göra detta kostnadseffektivt genom att låta lokala band, körer eller musiker spela. Ett övervägande är att placera din livemusik där den kommer att ha maximal effekt både för åskådare och för löpare. Musik ger ditt evenemang en festlig atmosfär och avslappnade vibbar.  

5. Marshalls som bär upprörande kostymer/hattar 

Deltagarna uppskattar verkligen vänliga och stödjande funktionärer, det är något som ofta nämns i feedback från idrottarna. Ett säkert sätt att få fart på även de mest griniga funktionärerna är att utrusta dem med maskeradkläder eller en hatt. Det betyder att ditt lopp är en glad och trevlig plats att vara på. Marshalls utgör en viktig del av evenemangets säkerhet, håller idrottare på rätt väg och hanterar medlemmar av allmänheten. Men de är också ansiktet utåt för ditt evenemang och nyckeln till den totala upplevelsen. 

6. Fokusera på mållinjen 

Dina deltagare har arbetat hårt för att ta sig runt banan, att höra deras namn i högtalarsystemet är en fin touch för att avsluta ditt evenemang med stil som uppmuntrar till en sista energispurt och ett leende när de korsar mållinjen. Det är också bra för alla vänner och familj som stöttar att varna dem för att du lever och har avslutat loppet. Psykologer har en teori som kallas "recency bias", det vill säga att man i allmänhet kommer ihåg den senaste informationen först. Som ett exempel kan en deltagare hata större delen av ditt lopp men älska upplevelsen vid mållinjen, vilket ger dem ett positivt minne av händelsen. Därför är det viktigt att fokusera på en utmärkt målgångsupplevelse. 

7. Aktiviteter för barn 

Tävlingsarrangörer tänker ofta på det i efterhand, men nästan hälften av deltagarna har troligen barn. Det är viktigt att tänka på "fun runs" och andra sätt att engagera barn. Att göra detta till ett familjevänlig dag ute ändrar evenemangets karaktär helt och hållet och hjälper arrangörerna att få tillgång till en ny kundbas. Låt dig inspireras av det globala fenomenet Junior Parkrun, en 2 km lång tidsloppsbana för barn mellan 4 och 14 år. Nästan alla tävlingsarrangörer kan lägga till ett juniorlopp, vilket förutom att det är bra för familjer också bidrar till att uppmuntra nästa generations deltagare.

8. Välgörenhetspartner och insamling av pengar för en god sak 

Det ligger precis utanför de 10 främsta anledningarna till att deltagare väljer evenemang (enligt US Global Runner Survey) men är ändå viktigt. Medan många lopps vinster går till att stödja en god sak, bör kommersiella lopp fortfarande ha någon form av välgörenhetspartnerskap och/eller donationer för att hjälpa till att stödja lokala grupper. Detta kommer faktiskt också att hjälpa till vid förhandlingar med arenor och intressenter om du stöder en välgörenhetsgrupp, ju mer lokalt, desto bättre. 

9. Ätbara gratisvaror

Alla älskar en freebie. Det viktiga här är att ha en "mindre är mer"-strategi. En påse full med sponsorbroschyrer går aldrig hem. Ätbara gratisprylar är det bästa, från ölburkar till sötsaker - vilket gör att folk kan ta bort dem om de inte vill äta eller dricka saker där och då. Även om det kanske inte är möjligt för massdeltagande lopp, om du kör ett mindre evenemang, går ingenting ner bättre än ett urval av hemlagade kakor och godis. 

10. Ikoniska ögonblick på banan 

Vi har lämnat det viktigaste elementet till sist. Banans design är något som kommer först när man arrangerar ett lopp, men varför är ikoniska ögonblick viktiga? För att förtydliga är detta något som är så unikt för din bana att det är ett samtalsämne för deltagarna långt efter loppet. I dimman av avståndsmarkeringar och 6 eller till och med 12 månader efter evenemanget kommer det att vara lite suddigt att komma ihåg hur banan är. Därför är distinkta ögonblick på banan avgörande, de förankrar ett minne för dina deltagare. Några exempel: EX Swimrun (Sverige) har ett skrämmande 6 meter högt hopp från land till vatten, Cliveden Classic (Storbritannien) har en legendarisk hög trappa som deltagarna måste springa upp för två gånger och Paris Marathon (Frankrike) startar och slutar på den berömda Champs-Élysée i skuggan av Triumfbågen.

 

Sammanfattningsvis är dina "specialbehandlingar" väl värda ansträngningen. De ger något unikt och verkligen anledningar till att få deltagarna att prata om och komma tillbaka till era evenemang. Kursutformningen är avgörande och tänk på de verkliga "wow"-ögonblicken som folk kommer att minnas. Medaljer eller minnesföremål bör vara personliga och en hyllning till ditt varumärke eller dina värderingar, var inte rädd för att injicera något humoristiskt eller till och med udda. 

Fundera på hur du kan göra några av de mest funktionella delarna av ditt lopp roliga och engagerande, till exempel skyltar på toaletterna eller marshalls som bär fåniga kostymer eller hattar. Deltagarna själva älskar att känna sig speciella och inget slår att få höra sitt namn ropas ut när man passerar mållinjen. Saker som du erbjuder i inträdespriset som mat och tillsammans med musik på banan förbättrar den övergripande upplevelsen och atmosfären på evenemanget. Slutligen, tänk på någon form av välgörenhetspartnerskap eller arv utöver att bara tillhandahålla ett bra evenemang för dina deltagare så kommer du att vara på väg mot en vinnare.

För mer inspiration, här är 7 hemligheter för att skapa ett legendariskt lopp.