Hva bør et løp koste? Slik fastsetter du påmeldingsavgiften

Prissetting av utholdenhetsløp kan være vanskelig - hvis du setter en for høy pris, vil ingen melde seg på. Hvis du derimot setter en for lav pris, risikerer du at du ikke får dekket uforutsette kostnader og andre faktorer. I dette innlegget hjelper vi deg med å fastsette riktig påmeldingsavgift for løpet ditt, både med tanke på arrangørkostnader, dagens marked og hva deltakerne anser som riktig pris. 

Beregn kostnaden per deltaker og break-even-punktet ditt 

Det første du må gjøre, er å lage et budsjett og grovt anslå alle faste og/eller dynamiske kostnader du har i forbindelse med løpet. Det kan du gjøre med denne Gratis kostnadskalkulator og budsjettmal. Når du vet de totale kostnadene for markedsføring, tidtaking, mat, arenamateriell osv., kan du dele dem opp i en kostnad per deltaker. Ta også med eventuelle andre kostnader per deltaker, for eksempel registrering og betalingsformidling, tidtaking og måltider. Du bør da ha en kostnad per deltaker som er en minimumsindikasjon på hvor mye du må ta betalt for å gå i null, og hvor mange deltakere du trenger for å gå i null.

Noen ganger kan det være vanskelig å anslå kostnadene hvis du ikke vet nøyaktig hvor mange deltakere det blir. Sørg for å planlegge for "worst case"-scenariet, og ikke vær optimist når det gjelder økonomi. Det vil koste deg i det lange løp! 

Bestem marginen og fastsett det endelige honoraret

Trinn 2 er å bestemme marginen og fastsette den endelige prisen som deltakerne skal betale. Dette trinnet er avhengig av tre ting: dine mål og ambisjoner med løpet ditt, hvor godt du vil være i stand til å skape etterspørsel og skape etterspørsel etterspørsel etter løpsplasser (hvor populært løpet ditt er eller blir), og hvilke funksjoner eller fordeler du tilbyr deltakerne.

Mål og ambisjoner for løpsvirksomheten din

Hvorfor arrangerer du et løp? Lever du av det? Gjør du det bare som en hobby og bryr deg ikke om å tjene penger? Gjør du det for veldedighet og ønsker å donere så mye som mulig til saken din? Hvilke mål og ambisjoner du har med løpet ditt, har stor innvirkning på sluttresultatet og hvor mye tid og ressurser du må bruke på å gjøre det bra. Finn ut hva du vil med løpet ditt, og bestem deg for hvor mye penger du ønsker å ende opp med på bunnlinjen. Bruk deretter de to neste trinnene for å få det til å skje. 

Skape etterspørsel etter løpsplasser 

Hvor høy pris du kan ta, avhenger også av hvor populært løpet ditt er og hvor flink du er til å markedsføre det. Hvis du har et begrenset antall plasser og mange løpere vil ha disse plassene, kan du sannsynligvis sette en høyere pris enn hvis du akkurat har begynt og trenger å få så mange nye løpere som mulig til å prøve løpet ditt for å skape oppmerksomhet.

Vi foreslår at du inkluderer et markedsføringsbudsjett i planleggingen, slik at du kan bruke litt krefter på å markedsføre løpet ditt og gjøre det mer populært i idrettsmiljøet. Begynn tidlig for å skape en hype rundt løpet! 

Husk at det også kan være lurt å inkludere ekstra margin for gratisplasser som du kan gi bort til toppidrettsutøvere, kjendiser og sponsorer, i tillegg til rabattkoder for klubber og prisstiger for tidlig påmelding. Dette kan i stor grad hjelpe deg med å fylle opp plassene og skape en følelse av at det haster å melde seg på på grunn av FOMO. 

Funksjoner og fordeler for deltakerne

Jo mer du som idrettsutøver får i et løp, jo mer er du villig til å betale. Hvis du tilbyr medaljer, t-skjorter, måltider osv., er det en grunn til å ha en høyere påmeldingsavgift. Det er viktig at du kommuniserer tydelig på nettsiden din og på påmeldingssiden, nøyaktig hva påmeldingsavgiften inkluderer. Bruk kulepunkter!

Hvis du tilbyr en komplett pakke med helpensjon og et sted å sove, må du selvfølgelig ha en høyere pris, og det vil deltakerne forstå. Å melde seg på World Champs of Swimrun koster 1300 EUR per 2-mannslag, men det inkluderer også to overnattinger på luksushotell, gourmetmåltider og sikkerhet og støtte langs en 75 km lang løype. Et triatlon kan koste opptil 500 EUR bare i startavgift - dette oppfattes generelt som høyt, men kostnadene ved å arrangere et langt løp er mye høyere når det gjelder sikkerhet og forberedelse av en så lang løype, så lengre løp har ofte en høyere avgift, og dette er også generelt akseptert blant deltakerne - gitt at fordelene er tydelig kommunisert. Ta alle disse aspektene i betraktning, og fastsett prisen du kan tilby i bytte mot alt du gir deltakerne. 

Hvis man ser på det generelle markedet, mener de fleste at de får mye for pengene ved å delta i langdistanseløp (se grafen nedenfor). 

Benchmarking av konkurrenter, det lokale markedet og idretten din

Det er viktig at du ikke ligger for langt unna de prisene som forventes av deltakerne i ditt spesifikke marked. Sørg for å sammenligne deg med andre løp i nærheten. For å hjelpe deg har vi samlet noen data fra RaceID-plattformen som viser gjennomsnittlige påmeldingsavgifter basert på sport og distanse (klikk på bildene for å se grafene i større format). Det er klart at faktorer som transport, overnatting, måltider osv. kan ha stor innvirkning på disse tallene - så bruk dem som en veiledning i stedet for en regel! I stedet kan du sjekke avgiftene på noen løp i nærheten av deg og se om du ligger i den riktige størrelsesordenen. Hvis ikke, kan du gå tilbake og se hvordan du kan redusere kostnadene hvis du ligger for høyt, og vurdere å legge til litt margin hvis du ligger mye lavere. Å konkurrere på et lavere prisnivå kan imidlertid også gi deg en fordel i forhold til konkurrentene 😉.

Legg til merverdiavgift og skatt i henhold til ditt lands spesifikasjoner.

Det er viktig å huske på at du også må beregne momsen på den oppgitte prisen, hvis det er aktuelt. Noen land har en momsavgift for langdistanseløp på 6-25 %, og noen land krever ikke at du betaler moms eller merverdiavgift i det hele tatt. Den enkleste måten å gjøre dette på er ganske enkelt å legge til momsen på den endelige prisen du kom frem til, og så har du den endelige prisen som du kan konfigurere i påmeldingssystemet ditt! Vær oppmerksom på at forslagene og ideene som presenteres i denne artikkelen, kun er veiledende - når du fastsetter registreringsavgiften og momsen, må du ta hensyn til flere faktorer og sjekke lokale lover og regler for gjeldende skatter og avgifter.

Vi håper dette gir deg en idé om hvilke faktorer som spiller inn i prisfastsettelsen av et løp, og hjelper deg med å sette en rimelig påmeldingsavgift. Hvis du har ytterligere spørsmål, er du velkommen til å ikke nøl med å ta kontakt.