Vad Bör Ett Motionslopp Kosta? Hur Du Sätter Din Anmälningsavgift

Prissättning för motionslopp kan vara knepigt – om du sätter priset för högt vill ingen anmäla sig. Om du däremot sätter priset på ditt lopp för lågt riskerar du att gå med förlust på grund av oförutsedda kostnader och andra faktorer. I det här inlägget hjälper vi dig att sätta rätt anmälningsavgift för ditt lopp, både ur kostnadsperspektiv, den aktuella marknaden och vad deltagarna anser är rätt pris för att delta i ett lopp. 

Beräkna Dina Utlägg Per Deltagare Och Din “Break-Even” Punkt 

Det första du behöver göra är att göra en budget och grovt uppskatta alla fastställda och dynamiska kostnader du har för ditt lopp. Du kan göra det med den här Budgetmallen för Lopp (gratis nedladdning). När du vet vad den totala kostnaden är för marknadsföring, tidtagning, mat, arenamaterial etc, bryt ner det i en kostnad per deltagare. Inkludera även här, eventuell kostnad per deltagare, såsom registrerings- och betalningsprogram, tidtagnings-chip och måltider. Du bör då ha en kostnad per deltagare som talar om för dig hur mycket du behöver ta betalt och hur många deltagare du behöver för att gå jämt ut.

Ibland kan det vara svårt att uppskatta kostnaderna om du inte vet det exakta antalet deltagare. Se till att du planerar för “värsta tänkbara” scenariot och var inte en optimist när det kommer till kostnader. Det kan kosta dig i längden. 

Bestäm Din Marginal Och Fastställ Din Anmälningsavgift

Steg 2 handlar om att bestämma din marginal och fastställa det slutliga priset som deltagarna måste betala. Det här steget är beroende av tre saker: dina mål och ambitioner med din loppaffär, hur väl du kommer att kunna skapa efterfrågan på startplatserna (hur populärt ditt lopp är eller blir), och de funktioner eller fördelar du erbjuder deltagarna.

Mål Och Ambitioner Med Din Loppverksamhet

Varför arrangerar du lopp? Försörjer du dig på det? Gör du det bara som en hobby och bryr dig inte om att göra någon vinst? Gör du det för välgörenhet och vill skänka så mycket som möjligt till ditt ändamål? Målen och ambitionerna med ditt lopp har stor inverkan på det slutliga resultatet och hur mycket tid och resurser du har att lägga på det. Ta reda på vad du vill med ditt lopp och bestäm hur mycket pengar du vill eller måste tjäna. Använd sedan de följande två punkterna för att göra verklighet av ditt mål. 

Skapa Efterfrågan På Startplatser 

Avgiften du kan ta beror också på hur populärt ditt lopp är och dina färdigheter i att marknadsföra det. Om du har ett begränsat antal platser och många deltagare vill ha dessa platser, kan du förmodligen sätta ett högre pris än om du precis har börjat och behöver få så många nya deltagare att prova ditt race som möjligt, för att skapa initiell dragkraft.

Vi föreslår att du inkluderar en marknadsföringsbudget i din planering, så att du kan ta dig tid att marknadsföra ditt lopp för att göra det mer populärt i ditt land, din stad och i ditt sportsammanhang. Börja tidigt för att skapa en hype kring ditt lopp! 

Kom ihåg att du kanske också vill överväga att inkludera lite extra marginal för gratisplatser du kan ge bort till elitidrottare, kändisar och sponsorer, såväl som klubbrabattkoder och Early Bird prisstegar. Detta kan hjälpa dig att fylla upp platser och skapa en känsla av FOMO (Fear of Missing Out). 

Lista Fördelar För Deltagare

Som idrottare, ju mer saker du får i ett lopp, desto mer är du villig att betala. Om du erbjuder medaljer, finisher T-shirts, måltider etc är det en anledning att ha en högre startavgift. Det är dock avgörande att du kommunicerar tydligt på din hemsida och även på din anmälningssida, exakt vad anmälningsavgiften inkluderar. Använd listor / bullet points!

Om du erbjuder ett komplett paket med helpension samt logi, måste du ha ett högre pris såklart, och det förstår deltagarna. Att anmäla sig till Världsmästerskapen i Swimrun kostar 13 000 kr per lag om 2 personer, men det inkluderar även en 2-nätters vistelse på ett fint hotell och gourmetmåltider. Ett triathlon kan kosta upp till 5000 kr bara för en anmälningsavgift – detta uppfattas i allmänhet som högt, men kostnaderna för att anordna ett långt lopp är mycket högre när det gäller säkerhet och förberedelser av en så lång bana, så längre lopp har i allmänhet en högre avgift och detta är också allmänt accepterat bland deltagarna – givet att fördelarna är tydligt kommunicerade. Ta alla dessa aspekter i beaktande och bestäm priset du kan erbjuda i utbyte mot allt du ger dina deltagare. 

Om du tittar på anmälningsavgifter generellt, upplever de flesta deltagare att de får bra valuta för pengarna när de deltar i motionslopp (se grafen nedan). 

Benchmarka På Konkurrenter, den Lokala Marknaden och Din Sport

Det är viktigt att du inte ligger för långt det pris som förväntas av deltagarna jämfört med standarden i din specifika marknad. Se till att du jämför ditt pris med andra lopp runt omkring dig. För att hjälpa dig, samlade vi in del data från RaceID-plattformen, som visar genomsnittliga anmälningsavgifter baserat på sport och distans i Svenska Kronor (klicka på bilderna nedan för att se i större format). Uppenbarligen så spelar faktorer som om loppet inkluderar transport, boende, måltider etc in i dessa siffror – så ta dem med en nypa salt. Kolla även in priserna på några liknande lopp runt omkring dig och se om du ligger på samma plan. Om inte, gå tillbaka till dina beräkningar och se hur du kan minska kostnaderna om du ligger för högt, och överväg att lägga till lite marginal om du har satt mycket lägre priser än andra. Men att erbjuda en lägre prispunkt kan också ge dig en fördel gentemot konkurrenterna 😉

Sista Steget: Glöm Inte Att Lägga Till Momsen

Ett viktigt sista steg att komma ihåg är att lägga till moms innan du lägger in priset i din anmälningsplattform. Generellt brukar motionslopp ingå i en skattekategori som har en moms på 6% i Sverige. Dock kan du ha speciella jämkningar på momsen om du till exempel arrangerar loppet genom en förening, är registrerad som en välgörenhetsorganisation eller liknande. Se till att du kollar upp ordentligt med en revisor eller Skatteverket vad som gäller för ditt företag, lopp eller förening så att du har allt klart och tydligt från början och slipper överraskningar när det är dags att deklarera.

Vi hoppas att detta har gett dig insikt i vilka faktorer som spelar in i prissättningen av ett lopp, och hjälper dig att sätta en rimlig anmälningssavgift. Kom ihåg, att detta inlägg endast innehåller riktlinjer, det är viktigt att du kollar upp ordentliga källor och gör det som är rätt för ditt lopp och din lokala marknad. För ytterligare frågor, tveka inte att höra av dig.