Slik søker du om løpslisens

Å arrangere et løp er mer enn bare å få deltakere til å melde seg på og frivillige til å stille opp i løypen. 

Å søke om tillatelse til et løp eller arrangement er et viktig skritt - som regel er det lovpålagt for å gjøre arrangementet offisielt. Prosessen varierer selvsagt fra land til land og til og med fra region til region, men vi har intervjuet Mike Alexander, løpsleder for We Swimrun i Wales, for å finne ut mer om hvordan han gjør det. Prosessen er lik i alle land, men du må finne ut nøyaktig hvilke skjemaer du må fylle ut i henhold til de lokale lovene. 

Eksempel: Hvordan søke om kappløpstillatelse i Wales

Hei, Mike, hvilke løp arrangerer du som trenger tillatelse?

Jeg arrangerer to terrengløp - det ene heter Cadair X, et tøft, men vakkert halvmaraton opp og ned det ikoniske fjellet Cadair Idris, og det andre heter Dyfi X, et maraton langs den fantastiske kyststien fra Aberdyfi. Begge ligger i Sør-Wales.

Hvilke ulike typer tillatelser trenger du?

Tillatelsen jeg trenger kalles en "Event License" som jeg må få gjennom grunneieren.

Hvor enkel er søknadsprosessen? Kan du beskrive den?

Søknadsprosessen er enklere nå enn før. Alt foregår nå på nettet og er ganske enkelt. Jeg pleier å sette av noen timer til selve søknaden - men nå som jeg har gjort det flere ganger, går det faktisk ganske raskt. Det kan imidlertid ta flere uker, om ikke måneder, å få innvilget søknaden.

Må du søke på nytt hvert år? Kan tillatelsen dekke flere løp over flere år?

Ja, jeg må søke på nytt hvert år for den samme lisensen.

Hvor lang tid tar konsesjonsprosessen? (Når bør du begynne å tenke på å starte prosessen?)

Jeg sørger alltid for å sende inn søknaden minst 6 måneder før arrangementsdatoen. Hvis jeg skulle planlegge et nytt arrangement, ville jeg sørget for å gi litt lenger tid - ettersom nye arrangementer blir mer kontrollert. 

Det var flott! Takk for det raske intervjuet og hjelpen, Mike! Forhåpentligvis vil du hjelpe mange potensielle løpsarrangører her ute!

Oppsummering: Slik søker du om løpslisens i ditt land

  • Begynn tidlig! Minst 6 måneder eller så kan være nødvendig.
  • Finn ut hvilke tillatelser du trenger for arrangementet (vanligvis grunneiere, kommune, politi osv.).
  • Finn relevante lenker til de elektroniske skjemaene. Dette finner du vanligvis ved å gå inn på de offisielle nettsidene til kommunen eller politiet. 
  • Sett av litt tid til å fylle ut skjemaene. Det er ikke sikkert at du klarer å fylle det ut på én gang hvis du mangler tilleggsinformasjon.
  • Send inn søknaden og betal eventuelt søknadsgebyret.

For informasjon bruker Mike denne lenken til søknadssiden hos Natural Resources Wales. For en artikkel om hvordan du søker om tillatelser i Sverige, kan du lese her. Hvis vi på noen måte kan hjelpe deg med løpet ditt, ikke nøl med å kontakte oss. ta kontakt med oss