Hvor mye koster det å arrangere et maraton?

Før jeg begynte å jobbe med langdistanseløp, tenkte jeg ikke så mye på alt som foregikk bak kulissene under et løp. Som utøver betaler du bare startkontingenten og nyter løpet. Men det er så mye mer som skjer, som løpsarrangører må tenke på, og som krever mye ressurser for å få til! I denne artikkelen går vi nærmere inn på hva som kreves for å arrangere et maraton, og hva hvert enkelt trinn koster. 

Som du sikkert vet, er maraton et langdistanseløp med en offisiell distanse på 42,195 kilometer. Maraton er inspirert av den greske "historien", der en gresk soldat løp distansen fra byen Marathon til Athen med den viktige nyheten om et seirende slag mot perserne. Distansen han faktisk løp er omdiskutert, og det første maratonløpet noensinne (OL i 1896) var ca. 40 km. Lenge hadde maratonløpene litt forskjellige distanser, inntil de ble standardisert i 1921 av IAAF. Distansen som ble valgt, var distansen fra OL i 1908 (London), der ruten gikk mellom Windsor Castle (dronningens residens) og White City Stadium, pluss en runde på banen til slutt.

Maratonløp er i dag et av de mest populære massedeltakerarrangementene og finnes over hele verden. Noen av de mest kjente maratonløpene er New York City Marathon, Boston Marathon og London Marathon, med over 30 000 deltakere hvert år.

Et maraton kan virke som en uoverkommelig oppgave å organisere. Men egentlig har du mange av de samme kostnadene som for et hvilket som helst annet kortere arrangement, selv om du må ta hensyn til den ekstra lengden på løypen og løpets varighet. Nedenfor ser du en oversikt over noen typiske kostnader (disse tallene er basert på priser i Europa/USA, andre steder kan variere). 

Trenger du å beregne budsjettet ditt? Last ned vår gratis kostnadskalkulator for løp.

Fordeling av kostnadene ved å arrangere et maraton

Leie av lokaler og kurs

Det første steget i å arrangere et maraton er å velge sted. De fleste arrangører velger en by eller et tettsted i nærheten av der de bor, men noen ønsker kanskje å arrangere løpet på et spesielt vakkert sted et annet sted. Det kan være nyttig å finne et sted som allerede har vært brukt tidligere, slik at du sparer tid og penger på tillatelser og forsikring, og det kan være lettere å overbevise de lokale myndighetene om å få de nødvendige tillatelsene. 

Du trenger et sted som fungerer som base for deltakere, tilskuere og ansatte. Dette kan være inne eller ute, gjerne i nærheten av start- eller målområdet. Leie av et lokale kan koste alt fra 500 til 10 000 euro per dag, avhengig av størrelse og beliggenhet. 

Du må også ta hensyn til tomtekostnadene. Maratonløp kan kreve mye plass, og du må leie eller kjøpe den av noen som eier den. Hvis det tilhører det offentlige, må du søke om tillatelse. Jo større løpet er, og jo flere deltakere, desto høyere blir kostnadene. 

Regn også med en liten kostnad for innkjøp av materiell til merking av løypen, for eksempel bånd, sperringer, flagg og skilt. 

Tillatelser 

Du må kontakte kommunen eller politiet for å finne ut hvilke tillatelser du må søke om for å gjennomføre arrangementet. Dette koster vanligvis et gebyr og kan variere mye avhengig av arrangementets størrelse og hvilket land du befinner deg i. Sørg for å finne ut hvilke lover som gjelder der du bor. Ta en titt på denne artikkelen for mer informasjon om hvordan du søker om tillatelse. En tillatelse kan koste alt fra 50 euro til flere tusen kroner.

Forsikring

Neste punkt er forsikring. Hvis du ikke har forsikret selskapet eller arrangementet ditt og noen blir skadet under arrangementet, kan de potensielt saksøke deg for millioner i erstatning. Det kan også være lurt å forsikre seg mot risikoen for personskade eller dødsfall ved å ha medisinsk personell tilgjengelig til enhver tid - spesielt hvis deltakerne må signere en ansvarsfraskrivelse før de deltar i løpet. Sørg for at deltakerne godtar vilkårene når de melder seg på løpet for å unngå fremtidige juridiske problemer. 

Sikkerhet og medisinsk personale

Det anbefales å leie inn sikkerhetsvakter for å holde ro og orden under løpet, spesielt hvis det er tusenvis av løpere på ett område samtidig. Dette kan koste alt fra 1 000 til 20 000 euro, avhengig av hvor mange vakter du trenger og timelønnen (minstelønnen varierer fra land til land).

Medisinsk personell - det er viktig å ha ambulansepersonell tilgjengelig til enhver tid under løpet, for ulykker kan skje når som helst. Sørg for å gjennomføre en risikovurdering av maratonløpet på forhånd, slik at du kan forberede deg på og redusere så mange risikoer som mulig.

Ansatte og frivillige

Avhengig av arrangementets størrelse kan det hende du trenger hjelp til å gjennomføre det. Vanligvis kan du finne frivillige eller funksjonærer som kan hjelpe deg. Du må sannsynligvis ansette noen få personer til å jobbe tett sammen med deg i teamet ditt, spesielt hvis du sikter mot å arrangere et maraton med tusenvis av deltakere. Sjekk ut noen ideer til ulike roller her.

Markedsføring, rekvisitter, skjorter, medaljer og merchandise

Markedsføring er en av de viktigste delene av forberedelsesprosessen fordi det vil bidra til å tiltrekke seg løpere som ønsker å delta i løpet ditt og dermed gi deg inntekter. Du kan annonsere på sosiale medier som Facebook og Twitter, samt i lokalaviser og radiostasjoner. Vi gir deg våre beste markedsføringstips i dette innlegget.

Du vil sannsynligvis også tilby løperne en eller annen form for gave for deltakelsen, inkludert i startkontingenten. Det er for eksempel vanlig å få en finisher t-skjorte, og mange løpere samler på disse med lidenskap. Løper-t-skjorter kan koste mellom 10 og 30 EUR per t-skjorte. 

På samme måte er medaljer viktig for mange løpere. De kan også koste fra 10 til 20 EUR per person. Sørg for at du ser etter noen bærekraftige og moderne alternativer!

Du må også regne med å kjøpe en eller annen form for mat eller drikke til løperne dine. Dette inkluderer væske og snacks på energistasjoner. Et maratonløp er langt, og det kan være lurt å ha energistasjoner minst hver 5. kilometer. 

Registrering og tidspunkt

Du trenger en leverandør eller plattform som tar seg av registreringsprosessen. registreringsprosesseninkludert å ta imot betalinger, generere startlister og koble dem til tidtakingssystemet. Disse verktøyene tar vanligvis et gebyr per transaksjon, 3-20 % av påmeldingsavgiften. Noen arrangører sender denne kostnaden videre til deltakerne (de øker påmeldingsavgiften basert på plattformkostnadene). Generelt er det ikke en stor relativ kostnad. Når du velger plattform, bør du tenke på både funksjonene du trenger, og brukeropplevelsen (inkludert deltakeropplevelsen!). Hvis du vil vite mer om valg av påmeldingsplattform, kan du lese denne denne artikkelen som går mer i dybden.

Tidtaking kan være dyrt, men det er nødvendig hvis du vil ha nøyaktige resultater fra hver enkelt løper, slik at de kan få sine sluttider og premier. Noen løp bruker manuelle systemer, mens andre bruker digitale systemer og chip- eller RFID-tidtaking som krever personell og transport av tungt utstyr. Chip-tidtakingssystemer koster vanligvis mellom 2 000 og 5 000 euro, og i tillegg kommer en kostnad per deltaker eller brikke, som kan ligge på 2-3 euro per person. Hvis du vil vurdere ulike tidtakingsmetoder, kan du ta en titt på denne sammenligningen av chip-tidtakere og denne artikkelen som sammenligner tidtaking med brikke og app-tidtaking.

Oppsummert: Hvor mye koster det å arrangere et maraton?

Hvis vi beregner et estimat for alt det ovennevnte ved hjelp av vår kalkulator for løpskostnaderfor et løp med 2000 løpere, er den omtrentlige kostnaden for å arrangere et maraton (i Europa/USA) rundt 85 000 euro. Dette inkluderer 2000 løpere, 10 funksjonærer, medaljer, t-skjorter, tidtaking, registrering, 2000 euro for leie av lokaler eller tillatelser og et markedsføringsbudsjett på 15 000 euro. Det kan høres ut som mye penger, men hvis du regner med å ta 100 euro (som er en øvre grense for gjennomsnittlig påmeldingsavgift for maratonløp), vil du tjene over 100 000 euro (en del av dette vil selvfølgelig også gå til bedriftens utgifter og lønn til deg selv). En annen måte å gjøre det på er å fastsette en påmeldingsavgift du ønsker å tilby, og deretter regne bakover for å se hvor du må spare kostnader - noe som kan være relevant i konkurranseutsatte markeder hvis du ikke har et unikt salgsargument i forhold til andre løp i din region.

Slik ser kalkulatoren ut, med eksemplet ovenfor:

Så hva venter du på? Kom i gang i dag ved å laste ned den ultimate sjekklisten for organisering. Lykke til!