Hur mycket kostar det att arrangera ett maraton?

Innan jag började arbeta inom uthållighetsloppbranschen tänkte jag inte så mycket på allt som händer bakom kulisserna under en lopp. Som idrottsman betalar du bara din anmälningsavgift och njuter av lopp. Men det är så mycket mer som händer, som lopp -arrangörerna måste tänka på, och det krävs mycket resurser för att få det att hända! Den här artikeln går i detalj in på de steg som krävs för att vara värd för ett maraton och vad varje steg kostar. 

Som du säkert vet är ett maraton en långdistanslöpning med en officiell distans på 42,195 kilometer (26 miles och 385 yards). Maraton har sin inspiration från den grekiska "historien", en grekisk soldat sprang sträckan från staden Marathon till Aten med viktiga nyheter om ett segerrikt slag mot perserna. Hur långt han faktiskt sprang är omdiskuterat, och det första maratonloppet någonsin lopp (OS 1896) var ungefär 40 km. Under lång tid hade maratonlopp lite olika distanser tills de standardiserades 1921 av IAAF. Den valda distansen var den som valdes för de olympiska spelen 1908 (London), vars sträcka gick mellan Windsor Castle (drottningens residens) och White City Stadium, plus ett varv på banan för att avsluta.

Maratonlopp är i dag ett av de mest populära massdeltagande evenemangen och finns över hela världen. Några av de mer kända maratonloppen är New York City Marathon, Boston Marathon och London Marathon som lockar över 30 000 deltagare varje år.

Ett maratonlopp kan tyckas vara en svår uppgift att organisera. Men i själva verket har du många av samma kostnader som för alla andra kortare evenemang, även om du måste ta hänsyn till den extra längden på lopp banan och varaktigheten av lopp. Nedan ser du en uppdelning av några typiska kostnader (dessa siffror är baserade på priser i Europa/USA, andra platser kan variera). 

Behöver du beräkna din budget? Ladda ner vår kostnadsfria kostnadsberäknare för tävlingar.

Kostnader för att arrangera ett maraton

Uthyrning av lokaler och banan

Det första steget när du ska arrangera ett maraton är att välja plats. De flesta arrangörer väljer en stad eller ort nära hemmet, men vissa vill kanske anordna lopp på en särskilt vacker plats någon annanstans. Det kan vara bra att hitta en plats som redan har använts tidigare så att du kan spara tid och pengar på tillstånd och försäkringar, och det kan vara lättare att övertyga de lokala myndigheterna om att få de nödvändiga tillstånden. 

Du behöver någon form av plats som fungerar som bas för deltagare, åskådare och personal. Det kan vara inomhus eller utomhus, helst i närheten av start eller mål. Att hyra en plats kan kosta mellan 500 och 10 000 euro per dag beroende på storlek och läge. 

Det finns också en kostnad för marken. Maratonlopp kan kräva mycket utrymme, och du måste hyra eller köpa det av någon som äger det. Om den tillhör allmänheten måste du ansöka om tillstånd. Ju större lopp, och ju fler deltagare, desto högre blir den kostnaden. 

Räkna också med den lilla kostnaden för att köpa material för att markera banan, t.ex. band, hinder, flaggor och skyltar. 

Tillstånd 

Du måste kontakta din kommun eller polisen för att se vilka tillstånd du behöver ansöka om för att få anordna ditt evenemang. Detta har vanligtvis en avgift och kan variera mycket beroende på evenemangets storlek och ditt land. Se till att du tar reda på vilka lagar som gäller på din ort. Kolla in denna artikel för mer information om hur du ansöker om tillstånd. Ett tillstånd kan kosta från bara 50 euro till upp till flera tusen euro.

Försäkring

Nästa punkt är försäkringar. Om du inte har försäkrat ditt företag eller ditt evenemang och någon skadas under evenemanget kan de stämma dig på miljontals kronor i skadestånd. Du vill också täcka ditt ansvar mot risken för skador eller dödsfall genom att ha sjukvårdspersonal på plats hela tiden - särskilt om deltagarna måste skriva under ett friskrivningskrav innan de deltar i lopp. Se till att dina deltagare godkänner dina villkor när de anmäler sig till din lopp för att undvika framtida juridiska problem. 

Säkerhet och medicinsk personal

Det rekommenderas att anlita säkerhetsvakter för att hålla ordning under lopp , särskilt om du tar emot tusentals löpare på samma plats samtidigt. Detta kan kosta mellan 1 000 och 20 000 euro beroende på hur många vakter du behöver och deras timlön (minimilönen varierar beroende på land och plats).

Sjukvårdspersonal - det är viktigt att ha sjukvårdspersonal på plats hela tiden under lopp eftersom olyckor kan inträffa när som helst. Se till att du genomför en riskbedömning av ditt maratonlopp i förväg, så att du kan förbereda dig för och minska så många risker som möjligt.

Personal Och Funktionärer

Beroende på hur stort evenemanget är kan du behöva hjälp för att genomföra det. Vanligtvis kan du hitta frivilliga eller marschaller som kan hjälpa dig. Du kommer förmodligen att behöva anställa några personer för att arbeta nära med dig i ditt team, särskilt om du siktar på att anordna ett maraton med tusentals deltagare. Kolla in några idéer om olika roller här.

Marknadsföring, tröjor, medaljer mm.

Marknadsföring är en av de viktigaste delarna av förberedelseprocessen eftersom den hjälper dig att locka till dig löpare som vill delta i din lopp och därmed ge dig intäkter. Du kan annonsera via sociala medier som Facebook och Twitter samt lokala tidningar och radiostationer. Vi ger dig våra bästa marknadsföringstips i det här inlägget.

Du vill förmodligen också erbjuda deltagarna någon form av gåva för att de deltar, som ingår i startavgiften. Det är vanligt att få en finisher t-shirt till exempel, och många löpare samlar på dessa med passion. T-shirts för löpare kan kosta mellan 10 och 30 euro per tröja. 

På samma sätt är medaljer viktiga för många tävlande. De kan också kosta mellan 10 och 20 euro per person. Se till att du letar efter några hållbara och moderna alternativ!

Räkna med att du också ska köpa någon form av mat eller dryck till dina tävlande. Detta inkluderar vätska och snacks vid energistationer. Ett maratonlopp är långt och du kanske vill ha energistationer minst var femte kilometer. 

Registrering och Tidtagning

Du behöver en leverantör eller en plattform som tar hand om dina registreringsprocess, inklusive att ta emot betalningar, generera startlistor och ansluta dem till ditt tidtagningssystem. Dessa verktyg tar vanligtvis ut en avgift per transaktion, 3-20 % av anmälningsavgiften. Vissa arrangörer lägger över denna kostnad på deltagarna (de höjer anmälningsavgiften baserat på plattformskostnaderna). I allmänhet är det inte en enorm relativ kostnad. När du väljer en plattform ska du tänka på både de funktioner du behöver och användarupplevelsen (inklusive deltagarnas användarupplevelse!). Om du vill veta mer om hur du väljer en registreringsplattform har vi den här artikeln som går mer på djupet.

Det kan vara dyrt att tidsstämma evenemanget, men det är nödvändigt om du vill ha exakta resultat från varje löpare så att de kan få sina måltider och priser. Vissa lopp använder manuella system medan andra använder digitala system och chip- eller RFID-tidtagning som kräver personal och transport av tung utrustning. Chiptidtagningssystem kostar vanligtvis mellan 2 000 och 5 000 euro, och du måste lägga till en kostnad per deltagare eller chip till detta, som kan vara 2-3 euro per person. Om du vill utvärdera olika tidtagningsmetoder kan du läsa följande den här jämförelsen av chiptidtagare och denna artikel som jämför chiptidtagning och apptidtagning.

Sammanfattning: Hur mycket kostar det att arrangera ett maratonlopp?

Om vi beräknar en uppskattning för allt ovan, med hjälp av vår lopp kostnadsberäknareför en lopp med 2 000 löpare är den ungefärliga kostnaden för att arrangera ett maraton (i Europa/USA) cirka 85 000 euro. Detta inkluderar 2000 löpare, 10 anställda, medaljer, t-shirts, tidtagning, registrering, 2000 euro för hyra av lokaler eller tillstånd och en marknadsföringsbudget på 15 000 euro. Det kan låta som mycket pengar, men om du räknar med att ta ut 100 euro (vilket är den övre gränsen för den genomsnittliga anmälningsavgiften för maratonlopp) skulle du göra en vinst på över 100 000 euro (en del av detta skulle naturligtvis också användas för företagets utgifter och för att betala din lön). Ett annat sätt är att fastställa en anmälningsavgift som du vill erbjuda och sedan arbeta bakåt för att se var du måste spara kostnader - vilket kan vara relevant på konkurrensutsatta marknader om du inte har ett unikt försäljningsargument i förhållande till andra lopp i din region.

Så här ser kalkylatorn ut, med exemplet ovan:

Så vad väntar du på? Kom igång idag genom att ladda ner den ultimata checklistan för arrangör . Lycka till!