Slik skaffer du deg sponsorer til løpet ditt {med gratis pitch deck}.

Baseballkaster for å illustrere artikkelinnhold

Har du tenkt på å skaffe sponsorer til løpet ditt? Kanskje har du allerede noen, men trenger å forhandle om vilkårene eller til og med finne flere sponsorer. Å få bedrifter til å støtte arrangementet og bidra økonomisk eller med premier, utstyr eller andre ting som trengs til løpet, kan være et godt alternativ for å dekke større kostnader og gi deg muligheten til å bruke mer penger på å gjøre arrangementet verdifullt for deltakerne. 

Sponsorjakten kan imidlertid kreve en god del tid og innsats, og noen ganger kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Denne guiden vil hjelpe deg med å forberede, selge inn og få inn gode sponsoravtaler til arrangementet ditt. 

Mal for sponsingspitch

Ta en titt på denne presentasjonsmalen (Google Slides) som inneholder et oppsett for en vellykket presentasjon, samt ideer til hvordan du kan vise sponsorens merkevare på og rundt arrangementet. Vi håper det hjelper deg med å komme i gang med sponsoravtalene dine. Fyll ut skjemaet for å få en kopi av presentasjonsoppsettet (vi ber om e-postadressen din slik at vi kan sende det til deg), og fortsett å lese for å finne ut hvordan du bruker det.

Forbered deg til sponsorpresentasjonen 

Før du går i gang, må du ha klart for deg hvorfor du ønsker sponsorer og hva målet ditt er med hver enkelt sponsortype. Hva vil du ha ut av det, og kanskje viktigst av alt, hva kan du tilby i retur? De beste sponsoratene er gjensidig fordelaktige avtaler som gir deg det du trenger for arrangementet ditt, men som også gjør sponsorene fornøyde ved å tilby et nytt publikum eller merkevarebygging som fører til inntekter for dem. Ting du bør tenke på i planleggingen: 

 1. Definer hva løpet ditt er, dine egne mål, og hvis du kan, skriv ned noen tall som du regner med vil være interessante. For eksempel "i år forventer vi 700 deltakere og totalt 1500 personer fordelt på ansatte og tilskuere".
 2. Undersøk og avgjør hvilke selskaper som passer som sponsorer for løpet ditt. Kanskje vil det å ha et alkoholmerke som sponsor ikke gi det rette imaget til deltakerne og løpets merkevare... Store merkevarer som fokuserer på bærekraft og helse, har ofte interesse av å være synlige i sportssammenheng fordi de ønsker en positiv assosiasjon til merkevaren sin. Men husk at de ikke nødvendigvis trenger å være direkte knyttet til helse- og treningsbransjen.
 3. Lag en liste over disse selskapene, med kontaktinformasjon, nettsider og annen nyttig informasjon.
 4. Ta kontakt og begynn å pitche! Begynn med de kontaktene du har til potensielle selskaper. Når du er tom for kontakter, setter du sammen en e-postmal og sender den ut til alle kontaktene på listen din. Følg opp e-posten med en telefon kort tid etter og be om et møte for å diskutere muligheten.

Hvordan selge inn en sponsoravtale 

Neste trinn er å utarbeide en pitch deck eller pitch notes. Du kan gjøre dette på mange måter, fra så enkelt som å notere ned de viktigste grunnene til at noen bør sponse deg, til å lage en fin presentasjon eller PDF som beskriver ideene dine. En ekstra innsats blir som regel verdsatt, og du har større sjanse for å bli sponset hvis du er godt forberedt med en skikkelig presentasjon. Noen viktige deler som bør være med i presentasjonen:

Data og fakta om løpet: Inkluder fremtidige mål, nåværende statistikk, inkludert antall deltakere og eventuelle demografiske data du har om deltakerne, osv.

Eksponering i media: hvordan blir løpet eksponert digitalt? Ta med data om alle digitale kanaler du har, for eksempel besøkende på nettstedet ditt, sosiale medier og andre kanaler du er aktiv på, som utøverfora eller løpskalendere på nettet. Du kan også inkludere innslag eller artikler fra lokale aviser eller magasiner.

Direkte publikumsengasjement og merkevareinteraksjon: Hvordan vil deltakerne kunne interagere med eller få kjennskap til den potensielle sponsorens merkevare på arrangementet og i andre kanaler?

Prestisje for merkevaren: Minn den potensielle sponsoren på fordelene ved å assosiere merkevaren deres med løpet ditt: fremme en sunn og aktiv livsstil i samfunnet, forestillinger om ansvar for samfunnet og det langsiktige merkevaresamarbeidet dere kan bygge sammen over tid.

Prøv å bruke bare ca. 20 % av presentasjonen på å presentere fakta og skryte av løpet ditt. Resten bør brukes til å snakke om fordelene for sponsoren. Avslutt presentasjonen med et sponsorforslag som de kan vurdere. 

Slik strukturerer du et sponsorforslag og hva du bør tilby

Det finnes ulike måter du kan be en bedrift om å bidra og samarbeide med deg på. Du kan tilpasse forslaget til mindre eller større bedrifter. I noen tilfeller kan det være fornuftig å inngå et veldig spesifikt og mindre samarbeid, for eksempel at en leverandør gir deg en gratis vare til goodiebagen mot at du også legger en salgsfolder i den. Det finnes fire hovedtyper av sponsing: 

 • Økonomisk sponsing: sponsoren tilbyr penger i bytte mot eksponering eller andre avtaler.
 • Sponsing i form av naturalier: Sponsoren leverer varer eller tjenester til arrangøren - det kan være mat eller drikke, eller premier til de beste i mål.
 • Mediesponsing eller kryssmarkedsføring: Sponsoren din tilbyr deg eksponering i sine kanaler for å markedsføre løpet ditt, i bytte mot tilsvarende eksponering på arrangementet fra din side.
 • Reklamesponsing: Dette er ofte en person med mange følgere på sosiale medier eller lignende som kan bidra til å gjøre løpet ditt kjent. En god måte å bruke dette på er å invitere toppidrettsutøvere gratis til løpet ditt og til og med betale for reisen og innkvarteringen deres i bytte mot et antall innlegg om løpet i kanalen deres.

Når det gjelder sponsing i form av naturalier, mediesponsing og kampanjesponsing, kan det være mulig å bli enige om et samarbeid ved å kontakte sosiale kanaler og hoppe over tunge kontrakter. Men hvis du pitcher for et større samarbeid, for eksempel en tittelsponsor, foreslår vi at du gir den potensielle sponsoren noen alternativer i en pitch-deck og prøver å få til et møte. Det kan for eksempel se slik ut:

Eksempel på et sponsorforslag
Dette lysbildet er en del av den gratis malen du kan laste ned øverst i innlegget! 

Hvor finner du sponsorer? 

Det finnes mange måter å kontakte og finne bedrifter som ønsker å sponse arrangementer på. Her er noen tips om hvor du kan begynne: 

 • Tenk på nettverket ditt. Hvor jobber vennene dine? Har du kontakter på Linkedin som kan introdusere deg for beslutningstakere i større selskaper som kan passe for deg? Det er alltid bedre om du kan bli introdusert for en person direkte, for da slipper du mange telefonsamtaler for å komme gjennom til riktig person. 
 • Søk i lokale bedriftsdatabaser
 • Gå til lokale restauranter eller butikker
 • Bruk et nettforum eller en tjeneste spesielt for å skaffe sponsorer, f.eks. Åpen sponsing, På jakt etter sponsor eller Sponsorpitch.

Husk å være tidlig ute hvis du trenger sponsorer, for det kan ta litt tid å forberede, pitche og til slutt signere en avtale. Lykke til, og si fra hvis vi kan hjelpe deg - vi setter deg gjerne i kontakt med noen av merkevarene i RaceID-nettverket som gjerne vil samarbeide med utendørsarrangementer. Det er bare å ta kontakt!