Hur du får sponsorer till din lopp {med gratis pitch deck}

Basebollkastare för att illustrera innehållet i artikeln

Har du funderat på att skaffa sponsorer till din lopp? Kanske har ni redan några men behöver förhandla om villkoren eller till och med hitta fler sponsorer. Att få företag att ställa sig bakom ert evenemang och bidra ekonomiskt eller med priser, utrustning eller andra saker som behövs för lopp kan vara ett utmärkt alternativ för att hjälpa till med era större kostnader och en chans för er att spendera mer pengar på att göra evenemanget värdefullt för era deltagare. 

Sponsorjakt kan dock kräva en hel del tid och arbete, och ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. Den här guiden hjälper dig att förbereda, presentera och få in några bra sponsoravtal för ditt evenemang. 

Din mall för sponsringspitch

Kolla in den här mallen för pitch deck (Google Slides) som innehåller en layout för en lyckad pitch och idéer om hur du kan erbjuda att visa upp sponsorns varumärke på och runt evenemanget. Vi hoppas att det hjälper dig att komma igång med dina sponsoravtal. Fyll i formuläret för att få en kopia av mallen (vi ber om din e-postadress så att vi kan skicka den till dig) och fortsätt läsa för att ta reda på hur du kan använda den.

Förbered dig för din sponsorpresentation 

Innan du går in på det måste du vara tydlig med varför du vill ha sponsorer och vad ditt mål är med varje typ av sponsring. Vad vill du ha ut av det, och kanske viktigast av allt, vad kan du erbjuda i gengäld? De bästa sponsorerna är ömsesidigt fördelaktiga avtal som ger dig vad du behöver för ditt evenemang men som också gör sponsorerna nöjda genom att erbjuda en ny publik eller ett varumärke som leder till affärsintäkter för dem. Saker att tänka på vid planeringen: 

 1. Definiera vad din lopp är, dina egna mål och om du kan, skriv ner några siffror som du tror är intressanta. Till exempel: "I år räknar vi med 700 deltagare och totalt kommer 1 500 personer att delta i evenemanget, fördelat på personal och åskådare".
 2. Undersök och bestäm vilka företag som är lämpliga sponsorer för din lopp. Att ha ett alkoholvarumärke som sponsor kanske inte ger rätt bild av deltagarna och ditt varumärke lopp ... Stora varumärken som fokuserar på hållbarhet och hälsa har ofta ett intresse av att synas i idrottssammanhang eftersom de vill ha en positiv association med sitt varumärke. Kom dock ihåg att de inte nödvändigtvis behöver vara direkt verksamma inom hälso- och fitnessbranschen.
 3. Gör en lista över dessa företag, och deras kontaktuppgifter, webbplatser och annan användbar information.
 4. Kontakta oss och börja presentera dig! Börja med alla kontakter du har med potentiella företag. När du inte längre har några kontakter kan du sammanställa en e-postmall och skicka ut den till alla kontakter på din lista. Följ upp e-postmeddelandet med ett telefonsamtal kort därefter och be om ett riktigt möte för att diskutera möjligheten.

Hur du presenterar ditt sponsoravtal 

Nästa steg är att förbereda en pitch deck eller pitch notes. Du kan göra detta på många olika sätt, från att bara skriva ner de viktigaste skälen till att någon borde sponsra dig till att faktiskt förbereda en fin presentation eller en PDF-fil som beskriver dina idéer. Extra ansträngningar brukar uppskattas och du kan ha större chans att få sponsring om du är väl förberedd med en ordentlig presentation. Några viktiga delar att ta med i din pitch deck:

Uppgifter och fakta om din lopp: inkludera framtida mål, aktuell statistik, inklusive antal deltagare och demografiska uppgifter om deltagarna osv.

Exponering i media: Hur exponeras din lopp digitalt? Inkludera uppgifter om alla digitala kanaler som du har, t.ex. besökare på din webbplats, sociala medier och andra kanaler som du är aktiv på, t.ex. idrottsforum eller online-kalendrar på lopp . Du kan också inkludera inslag eller artiklar från lokala tidningar eller tidskrifter.

Direkt engagemang från publiken och interaktion med varumärket: Hur kommer deltagarna att kunna interagera med eller få kännedom om din potentiella sponsors varumärke under evenemanget och i andra kanaler?

Varumärkesprestige: Påminn den potentiella sponsorn om fördelarna med att associera deras varumärke med ditt lopp: främjande av en hälsosam och aktiv livsstil i samhället, ansvarstagande för samhället och det långsiktiga varumärkessamarbete som ni kan bygga upp tillsammans med tiden.

Försök att bara ägna ca 20 % av presentationen åt att ge fakta och berömma din lopp. Resten bör ägnas åt att tala om fördelarna för sponsorn. Avsluta presentationen med ett förslag till sponsring som de kan överväga. 

Hur man utformar ett sponsringsförslag och vad man ska erbjuda

Det finns olika sätt att be ett företag att bidra och samarbeta med dig. Du kan anpassa förslaget till mindre eller större företag. I vissa fall kan det vara vettigt att göra ett mycket specifikt och mindre samarbete, t.ex. att en leverantör ger dig en gratis sak till din goodiebag i utbyte mot att du också lägger in ett säljblad i den. Det finns fyra huvudtyper av sponsring: 

 • Finansiellt stöd: sponsorn erbjuder pengar i utbyte mot exponering eller andra avtal.
 • Sponsring in natura: sponsorn tillhandahåller varor eller tjänster till evenemanget arrangör - det kan handla om mat eller dryck, eller om priser till de bästa deltagarna.
 • Mediesponsring eller korsmarknadsföring: sponsorn erbjuder dig exponering i sina kanaler för att hjälpa till att marknadsföra din lopp, i utbyte mot motsvarande exponering vid evenemanget från din sida.
 • Sponsring för marknadsföring: Detta är ofta en person som har en stor följarskara på sociala medier eller liknande som kan hjälpa din lopp att bli känd. Ett bra sätt att tillämpa detta är att bjuda in toppidrottare till din lopp gratis och till och med betala för deras resa och boende i utbyte mot ett antal inlägg om lopp i deras kanal.

När det gäller sponsring in natura, media och reklam kan det vara möjligt att komma överens om ett samarbete genom att nå ut till sociala kanaler och hoppa över tunga kontrakt. Men om du pitchar för ett större samarbete, t.ex. en titelsponsor, föreslår vi att du ger den potentiella sponsorn några alternativ i en pitch deck och försöker få till ett möte. Det kan till exempel se ut så här:

Exempel på ett förslag till sponsring
Den här bilden är en del av den kostnadsfria pitch deck-mallen som du kan ladda ner högst upp i inlägget! 

Var hittar du sponsorer? 

Det finns många sätt att kontakta och hitta företag som vill sponsra evenemang. Här är några tips om var du kan börja: 

 • Tänk på ditt nätverk. Var arbetar dina vänner? Har du kontakter på Linkedin med personer som kan presentera beslutsfattare på större företag som skulle passa dig? Det är alltid bättre om du kan få någon form av introduktion till en person direkt, eftersom du då slipper många telefonsamtal för att komma fram till rätt person. 
 • Sök i lokala företagsdatabaser
 • Gå till lokala restauranger eller butiker
 • Använd ett forum eller en tjänst på nätet som är särskilt avsedda för att hitta sponsorer, t.ex. Öppet sponsring, Söker sponsor eller Sponsorpitch.

Kom ihåg att börja tidigt om du behöver sponsorer, eftersom det kan ta tid att förbereda, presentera och slutligen skriva under ett avtal. Lycka till, och låt oss veta om vi kan hjälpa dig - vi kan gärna sätta dig i kontakt med några av de varumärken i RaceID-nätverket som gärna vill samarbeta med friluftsevenemang. Det är bara att höra av sig till oss!