Hur du ansöker om lopp tillstånd

Att organisera en lopp är mer än att bara få deltagare att anmäla sig och volontärer att synas på din lopp bana. 

Att ansöka om ett lopp eller ett evenemangstillstånd är ett viktigt steg - vanligtvis krävs det enligt lag för att göra ditt evenemang officiellt. Självklart varierar processen från land till land, eller till och med regionalt, men vi tog en intervju med Mike Alexander, lopp Director på We Swimrun i Wales, för att få veta mer om hur han gör det. Processen är likartad i alla länder, men du måste ta reda på vilka exakta formulär du måste fylla i enligt dina lokala lagar. 

Exempel: Hur man ansöker om lopp tillstånd i Wales

Hej Mike, Vilka tävlingar organiserar du som kräver tillstånd?

Jag organiserar två trailrace - ett som heter Cadair X, ett tufft men vackert halvmaraton upp och ner för det ikoniska berget Cadair Idris, och ett annat som heter Dyfi X, ett maraton längs den fantastiska kuststigen från Aberdyfi. Båda är belägna i södra Wales.

Vilka olika typer av tillstånd krävs?

Det tillstånd jag behöver kallas "Event License" och jag måste få det via markägaren.

Hur lätt är ansökningsprocessen? Kan du beskriva den?

Ansökningsförfarandet är enklare nu än tidigare. Allt är online nu och ganska enkelt. Jag brukar avsätta några timmar för själva ansökan - men nu när jag har gjort den ett antal gånger går det faktiskt ganska snabbt. Det kan dock ta flera veckor, om inte månader, att få ett godkännande.

Måste du ansöka på nytt varje år? Kan tillståndet omfatta flera tävlingar under flera år?

Ja, jag måste ansöka på nytt varje år för samma licens.

Hur lång tid tar tillståndsförfarandet? (När bör du börja tänka på att påbörja processen)

Jag ser alltid till att jag skickar in ansökan minst sex månader före evenemanget. Om jag skulle planera ett nytt evenemang skulle jag se till att ge lite längre tid - eftersom nya evenemang granskas mer noggrant. 

Bra! Tack för den snabba intervjun och hjälpen, Mike! Förhoppningsvis hjälper du många potentiella lopp -arrangörer här ute!

Sammanfattning: Hur du ansöker om lopp tillstånd i ditt land

  • Börja tidigt! Det kan krävas minst 6 månader.
  • Ta reda på vilka tillstånd du behöver för evenemanget (vanligtvis markägare, kommun, polis osv.).
  • Hitta relevanta länkar till blanketterna online. Du kan vanligtvis hitta dessa genom att besöka de officiella webbplatserna för din lokala myndighet eller polisens webbplatser. 
  • Avsätt tid för formulären. Du kanske inte kan fylla i dem på en gång om du saknar kompletterande uppgifter.
  • Skicka in ansökan och betala eventuellt ansökningsavgiften.

För information använder Mike denna länk för ansökningssidan hos Natural Resources Wales. För en artikel om hur man ansöker om tillstånd i Sverige, kolla här. Om vi kan hjälpa dig på något sätt med din lopp, tveka inte att kontakta oss på kontakta oss