Hvilke løp kan jeg bruke RaceID-appen til?

Artikkelen er oppdatert 24. juli 2024.

Som RaceID-arrangør har du flere alternativer når det gjelder tidtaking av løpet ditt. En av disse er å bruke vår tidtakingsapp som er sømløst koblet til påmeldingen og løpet ditt i RaceIDs administrasjonssystem. Du kan lese mer om tidtakingsappen herog finne ut om app- eller chiptidtaking passer best for ditt løp i denne artikkelen.

Vi får mange spørsmål om hvilke typer løp og idretter som egner seg for app-tidtaking. Et viktig aspekt å merke seg er at app-tidtaking krever involvering fra deg selv og teamet ditt, ettersom det er et selvbetjeningsverktøy, og du tar tiden selv. Du må lære opp teamet ditt og sørge for at alle forstår appens funksjonalitet i forkant av løpet for å sikre at tidtakingen går knirkefritt. Men slapp av, tidtakingsappen er enkel og intuitiv, og vi har flere guider, videoer og verktøy som hjelper deg og teamet ditt med å lære den å kjenne. Du blir ekspert på null komma niks! 

Noen typer løp er mer egnet for app-tidtaking enn andre. De to viktigste variablene er løpets varighet og hvor mange deltakere du har. Jo flere deltakere som er spredt utover løypen, desto enklere er det å bruke appen, ettersom du har tid til å fange opp deltakerne i mål. Den største utfordringen ved bruk av tidtakingsappen er å fange opp klynger av deltakere som krysser målstreken samtidig. Nedenfor gir vi noen anbefalinger for ulike idretter og typer løp. 

Løping av løp

Appens egnethet for timing: Middels/høy 

Vi ser at et stort antall av våre arrangører bruker appen til løp. Løpsløp er som regel enkle å administrere med appen, fordi du har god oversikt over målstreken og løpernes startnummer. Spesielt for landeveisløp har du vanligvis god plass ved målstreken og ingen sikthindringer. 

Det viktigste er at løpet er langt nok til at deltakerne kan spre seg, eller at du har et lavt antall deltakere. For landeveisløp anbefaler vi vanligvis ikke mer enn 150 deltakere for et 5 km-løp og ikke mer enn 300 for et 10 km-løp. Terrengløp, derimot, kan muligens komme unna med å bruke appen med et høyere antall deltakere, ettersom den lavere gjennomsnittshastigheten på grunn av stien og/eller bratte bakker ofte sprer feltet mer. 

Sykkelritt

Appens egnethet for tidtaking: Lav (middels for lange løp og MTB)

Sykkelritt kan være vanskelige å bruke med tidtakingsappen. Årsaken til dette er at sykling er en rask sport, og du ser vanligvis klynger av syklister krysse mållinjen nesten samtidig. Det kan være vanskelig å fange dem opp i appen i riktig målrekkefølge eller skille deltakerne fra hverandre med noen tiendedeler av et sekund. 

Vi anbefaler derfor ikke å bruke appen til landeveisritt (med mindre de er veldig lange og du har veldig få deltakere). Andre sykkeldisipliner, som terrengsykkel, kan imidlertid noen ganger bruke appen med hell, siden disse rittene i gjennomsnitt ikke er like raske, og feltet kan spre seg mer på grunn av løypens tekniske egenskaper og smalhet. Også veldig lange landeveisritt fungerer bra, ettersom feltet vanligvis er mer spredt, og du kan klare å fange opp alle syklistene på målstreken. 

Ultra-løp

Appens egnethet for timing: Høy 

Alle typer ultraløp er ideelle for tidtaking med en app. Disse løpene har som regel færre deltakere, og de er spredt over en svært lang løype. Derfor kan du som regel lykkes med app-tidtaking også for et større antall deltakere. 

Ultraløp i bakgården

Appens egnethet for timing: Middels (høy med Björns superark)

Du kan absolutt bruke tidtakingsappen til Backyard Races, men vær oppmerksom på at appen for øyeblikket ikke støtter rundetider på den måten du kanskje foretrekker for Backyard Ultras, og våre resultatsidene våre kan bare vise resultater basert på én sluttid.

Du kan med fordel bruke RaceID til registrering, deltakeradministrasjon og tidtaking. Mange ultraløp i bakgården gjør dette og bruker en manuell metode for tidtaking og telling av runder. 

Vi jobber også med en spesialtilpasset løsning for Backyard-løp - følg med!

I mellomtiden har vårt tekniske teammedlem Björn utviklet et super-google-ark som hjelper deg med å holde oversikt over rundene i et hvilket som helst bakgårdsløp, og som enkelt kan brukes sammen med tidtakingsappen. Ta kontakt med oss, så deler vi det med deg.

Triatlon, duatlon og vannatlon

Appens egnethet for timing: Middels 

Vi har noen løp der vi bruker tidtakingsappen til triatlon, og det går som regel bra hvis det ikke er for mange deltakere. Også her har du problemet med at syklingen fører til grupperinger, og spesielt i overgangen mellom sykkel og løp kan det være vanskelig å fange opp, behandle og ta riktig tid på klynger av deltakere. Svømming til sykkel er vanligvis ikke noe problem, da feltet ofte er spredt nok på dette tidspunktet, til tross for at det er tidlig i løpet. 

Det kan være vanskelig med mellomtider. Hvis du ønsker å registrere T1- og T2-tider, går det som regel raskt å snu mellomtidene. Et triks vi har sett triatlonarrangører benytte seg av, er å gjøre overgangsseksjonen litt lengre enn vanlig. Da er det større sjanse for at mellomtidskontrollørene får med seg alle løperne når de løper inn og ut av veksling. 

Dualthlons og Aquathlons er mer egnet siden det bare innebærer ett bytte av idrett.

OCR (hinderbaneløp)

Appens egnethet for timing: Middels/høy

OCR-løp kan bruke lignende anbefalinger som terrengløp. Også her avhenger det av antall deltakere, lengden på løpet og til syvende og sist i hvilken grad løperne sprer seg eller ikke. 

Svømming i åpent vann 

Appens egnethet for timing: Høy

Flere RaceID-løp bruker tidtakingsappen for svømming i åpent vann. Ettersom svømming er en sport med lavere tempo, har du tid til å fange opp løperne når de krysser mållinjen, og feltet sprer seg vanligvis ganske pent utover. 

Du må imidlertid forberede og tilpasse målgang og nummerering av deltakere. Det er flere måter du kan gjøre dette på. Enten administrerer du mållinjen som en svømmemålgang i basseng, der deltakerne må berøre en vegg eller brygge med hånden. Du må sørge for at tidtakerne kan stå over eller bak målstreken slik at de tydelig kan se svømmernes hender når de berører målstreken. Du må også bruke en tatovering eller tusj for å markere hver svømmers hånd med startnummeret. 

Det andre alternativet er å arrangere en løpende målgang. Dette er ideelt hvis du har en strand å plassere målstreken på. Da kan du la svømmerne svømme til stranden og løpe opp til mållinjen. På dette tidspunktet bør du enkelt kunne se startnumrene på badehettene. Hvis du vil gjøre det enda enklere å gjenkjenne startnummeret, kan du også la svømmerne berøre et bord eller en vegg når de kommer opp av vannet for å markere at de er i mål. 

En annen siste metode er å ha mållinjen i vannet - for eksempel mellom et par bøyer. For å få dette til å fungere, har arrangørene ofte en tidtaker med et vanntett nettbrett på et stand-up padlebrett. Eller noen løp har en "spotter" i vannet ved mållinjen som kan se startnummeret og rope til en app-basert tidtaker på land. Sistnevnte har en tendens til å introdusere litt flere menneskelige feil, men kan være effektivt med et trenet team.

Få flere tips og se hvordan arrangører bruker appen til svømmeløp.

Swimrun-løp

Appens egnethet for timing: Høy

Ettersom Swimrun-løp kombinerer terrengløping og svømming, har disse løpene vanligvis et godt spredt felt, ofte langs en lengre løype. Vi anbefaler at du kan bruke appen til nesten alle typer Swimrun-løp uten problemer. Sørg for å plassere mellomtidene langs løpeavsnittene slik at du enkelt kan følge med på løperne. Bruk et vestlignende startnummer i kombinasjon med en nummerert badehette, så kan du alltid identifisere deltakere og lag. 

Multisport- og eventyrløp

Appens egnethet for timing: Høy

Multisport- og adventure-løp, i likhet med ultraløp, har vanligvis få deltakere spredt over lange løyper. Timing-appen er ideell for denne typen løp. Ikke bare sparer den mye penger i forhold til å finne tidtakingsutstyr med brikker over kilometervis med land.

Sammendrag: Hvem er Timing-appen for? 

Vårt råd; ta en titt på løpsoppsettet ditt og estimer hvor mange deltakere du kan forvente samtidig gjennom sjekkpunktene og i mål. Hvis det er et lavt antall, er det trygt å bruke app-tidtaking. 

Igjen, husk at det er viktig at du lærer deg å bruke appen på en komfortabel måte før løpsdagen. Øvelse gjør mester!

For en sammenligning av app-tidtaking og chip-tidtaking, se denne videoen med Hector og Fanny: