För vilka lopp kan jag ta tid med RaceID-appen?

Som RaceID arrangör har du olika alternativ när det gäller tidtagning av ditt lopp. Ett av dessa är att använda vår tidtagningsapp som är sömlöst kopplad till din registrering och ditt lopp i RaceID Admin-hanteringssystemet. Du kan läsa mer om Tidtagningsappen häroch utforska om appen eller chiptidtagning passar bäst för ditt lopp i den här artikeln.

Vi får många frågor om vilka typer av lopp och sporter som lämpar sig för apptidning. En viktig aspekt att notera är att apptidning kräver engagemang från dig själv och ditt team, eftersom det är ett självbetjäningsverktyg och du tar tid på loppet själv. Du måste utbilda ditt team och se till att alla förstår appens funktionalitet före ditt lopp för att se till att tidtagningen går smidigt. Men oroa dig inte, tidtagningsappen är enkel och intuitiv, och vi har flera guider, videor och verktyg som hjälper dig och ditt team att lära sig om den. Du kommer att vara en expert på nolltid! 

Vissa typer av lopp lämpar sig bättre för app-tidtagning än andra. De två viktigaste variablerna är tävlingens längd och hur många deltagare du har. Ju fler deltagare som sprids ut över banan, desto lättare är appen att använda, eftersom du hinner fånga upp deltagarna vid mållinjen. Den mest utmanande delen av användningen av tidtagningsappen är att fånga upp kluster av deltagare som passerar mållinjen samtidigt. Nedan ger vi några rekommendationer för olika sporter och typer av lopp. 

Löpning

App Tidsmässig lämplighet: Medelhögt/högt 

Vi ser att många av våra arrangörer använder appen för att springa lopp. Vanligtvis är löpartävlingar lätta att hantera med appen, eftersom du har en tydlig bild av mållinjen och deltagarnas startnummer. Särskilt för löpartävlingar på väg har du vanligtvis gott om utrymme vid mållinjen och inga hinder för sikten. 

Det viktigaste är att loppet är tillräckligt långt för att deltagarna ska kunna sprida ut sig, eller att du har ett ganska lågt antal deltagare. För väglopp brukar vi rekommendera högst 150 deltagare för ett 5-km lopp och högst 300 för ett 10-km lopp. Trailrace å andra sidan kan möjligen komma undan med att använda appen med ett högre antal deltagare, eftersom den lägre medelhastigheten på grund av stigen och/eller branta backar ofta sprider ut fältet mer. 

Cykeltävlingar

Tidsmässig lämplighet för appen: Låg 

Cykeltävlingar kan vara svåra att använda med tidtagningsappen. Anledningen till detta är att cykling är en snabb sport och du ser vanligtvis grupper av cyklister som passerar mållinjen nästan samtidigt. Det kan vara svårt att fånga dem i appen i rätt ordning i målgång eller att skilja deltagarna åt inom tiondels sekunder. 

Vi rekommenderar inte att du använder appen för cykeltävlingar på landsväg av den här anledningen (om de inte är mycket långa och du har väldigt få deltagare). Andra cykeldiscipliner som mountainbike kan dock ibland använda appen med framgång eftersom dessa lopp i genomsnitt inte är lika snabba och fältet kan spridas ut mer på grund av banans teknikalitet och trånghet. 

Ultralopp

Lämplighet för tidsplanering: Hög 

Alla typer av ultralopp är idealiska för tidtagning med en app. Dessa lopp har vanligtvis färre deltagare i allmänhet och de är utspridda över en mycket lång sträcka. Av denna anledning kan du vanligtvis lyckas med apptidning även för ett större antal deltagare. 

Ultra lopp på bakgården

App timing Lämplighet: Medelhög

Du kan definitivt använda Timing-appen för Backyard Races, men notera att appen för närvarande inte stöder varvtider på det sätt som du kanske föredrar för Backyard Ultras, och våra resultatsidor kan bara visa resultat baserat på en sluttid.

Du kan med framgång använda RaceID för registrering, deltagarhantering och tidtagning. Många ultralopp på bakgården gör detta och använder en manuell metod för att ta tid och räkna varv. 

Vi arbetar också på en anpassad lösning speciellt för Backyard-tävlingar - håll ögonen öppna!

Triathlon, duathlon och akvathlon

Tidsmässig lämplighet för appen: Medium 

Vi har några tävlingar som använder tidtagningsappen för triathlon, och det går i allmänhet bra om det inte är för många deltagare. Även här har du problemet med att cyklingen leder till grupper, och särskilt vid övergången mellan cykel och löpning kan kluster av deltagare vara svåra att fånga, bearbeta och tidsbestämma ordentligt. Simningen till cykeln brukar inte vara något problem, eftersom fältet ofta är tillräckligt utspritt vid denna punkt, trots att det är tidigt i loppet. 

Det kan vara knepigt med övergångsdelningar. Om du vill registrera T1- och T2-tiderna går det vanligtvis snabbt att få fram delningstiderna. Ett knep som vi har sett triathlonarrangörer använda är att göra övergångsavsnittet något längre än vanligt. Då har de som övervakar deltiderna större chans att fånga upp alla tävlande när de springer in och ut ur växlingen. 

Dualthlons och Aquathlons är mer lämpliga eftersom det bara handlar om ett byte av sportgrenar.

OCR (hinderbana)

App Tidsmässig lämplighet: Medelhögt/högt

OCR-tävlingar kan använda liknande rekommendationer som trail running-tävlingar. Även här beror det på antalet deltagare, tävlingens längd och i slutändan på hur mycket löparna sprider ut sig eller inte. 

Simning i öppet vatten 

Lämplighet för tidsplanering: Hög

Flera RaceID-tävlingar använder tidtagningsappen för simning i öppet vatten. Eftersom simning är en sport med långsammare tempo har du tid att fånga upp deltagarna när de passerar mållinjen och fältet brukar vara ganska väl utspridda. 

Du måste dock förbereda och anpassa mållinjen och numreringen av deltagarna. Det finns flera sätt att göra detta på. Antingen administrerar du mållinjen som en simning i en bassäng, där tävlande måste röra vid en vägg eller brygga med handen. Du måste se till att dina tidtagare kan stå ovanför eller bakom för att tydligt se simmarnas händer när de rör vid mållinjen. Du måste också använda en tatuering eller en markör för att markera varje simmares hand med deras startnummer. 

Det andra alternativet är att du organiserar ett löpande mål. Detta är perfekt om du har en strand att placera mållinjen på. Du kan då låta simmarna simma till stranden och springa fram till mållinjen. Vid den här tidpunkten bör du lätt kunna se startnummer på simmössorna. Om du vill göra igenkänningen ännu enklare kan du också låta simmarna röra vid ett bord eller en vägg när de kommer upp ur vattnet för att markera sitt mål. 

En annan sista metod är att ha mållinjen i vattnet, till exempel mellan ett par bojar. För att detta ska fungera har arrangörerna ofta en vattenfast surfplatta på en stand-up paddle board som tidtagare. Vissa tävlingar har också en "spanare" i vattnet vid mållinjen som kan se tävlingsnummer och ropa till en landbaserad tidtagar-app. Det sistnämnda alternativet tenderar att medföra lite mer mänskliga fel, men kan vara effektivt med ett utbildat team.

Få fler tips och se hur arrangörer använder appen för simtävlingar.

Swimrun-tävlingar

Lämplighet för tidsplanering: Hög

Eftersom Swimrun-tävlingar kombinerar trailrunning och simning har dessa tävlingar vanligtvis ett väl utspritt fält, ofta längs en längre bana. Vi rekommenderar att du kan använda appen för nästan alla typer av Swimrun-lopp utan problem. Se till att du placerar ut deltiderna längs löpsträckorna så att du lätt kan fånga upp tävlingsdeltagarna. Använd en nummerlapp av västtyp i kombination med en numrerad badmössa så kommer du alltid att kunna identifiera tävlande och lag. 

Multisport- och äventyrstävlingar

Lämplighet för tidsplanering: Hög

Multisport- och äventyrstävlingar, som liknar ultraloppstävlingar, har vanligtvis få deltagare utspridda på långa banor. Timing App är idealisk för dessa typer av lopp. Den sparar inte bara mycket pengar jämfört med att lokalisera chiptidtagningsutrustning över kilometer och kilometer.

Sammanfattning: Vem är Timing App för? 

Vårt råd: Ta en titt på ditt tävlingsupplägg och beräkna hur många deltagare du kan förvänta dig samtidigt genom alla kontrollpunkter och målet. Om det är ett lågt antal är det säkert att använda app-tidtagning. 

Kom ihåg att en annan viktig sak är att du lär dig att använda appen på ett bekvämt sätt före tävlingsdagen. Övning ger färdighet!

För en jämförelse mellan app-tidtagning och chiptidtagning, se den här videon med Hector och Fanny: