Trenger du GPS-sporing til løpet ditt?

Når du planlegger et løp, har du kanskje støtt på tjenester som tilbyr live eller semi-live sporing av deltakerne ved hjelp av GPS-teknologi. I denne artikkelen belyser vi fordelene og ulempene med disse tjenestene, og forklarer hva det er og hvordan det fungerer. 

Hva er GPS-sporing og hvordan fungerer det i et løp?

Som navnet tilsier, bruker GPS-sporing GPS-teknologi til å bestemme et objekts posisjon på jorden. GPS står for Global Positioning System og bruker satellittnettverket i atmosfæren til å måle avstand og gi tid til GPS-enheter på jorden via radiosignaler. En enhet bestemmer sin posisjon ved å kommunisere med flere satellitter samtidig (trilaterasjon). Generelt kan en grunnleggende GPS-tjeneste gi brukerne en nøyaktighet på 7 meter, 95 % av tiden nær jordoverflaten(kilde)

Som du forstår, er denne teknologien svært nyttig for løpsarrangører når de skal spore deltakernes live-posisjon i løpet. Per i dag er GPS den eneste måten du kan følge løperne kontinuerlig i sanntid. Selv om noen leverandører av chip-tidtaking hevder at de tilbyr live tracking, betyr det vanligvis at du kan "se" deltakerne på bestemte kontrollpunkter som er satt opp i løpet. Med tidtakingsbrikker eller -brikker kan du altså ikke spore en kontinuerlig live-posisjon slik du kan med GPS. 

Når du bruker GPS-sporing i løpet, må hver deltaker ha med seg en GPS-enhet for at det skal fungere. Dette kan enten være en liten boks på størrelse med en golfball, eller en app som er lastet ned til en smarttelefon eller klokke. Dette krever imidlertid at deltakerne tar med seg telefonen under løpet. Det kan være greit for sykkel-, sti- eller andre løpsløp der mange deltakere allerede har med seg telefonen. Noen (ofte de raskeste..) kan synes det er irriterende at du krever at de tar med seg mobilen, og det vil ikke fungere for våte løp som svømming i åpent vann, triatlon eller Swimrun. Eller deltakere uten telefon.

Fordeler med å bruke GPS-sporing i forbindelse med et løp: 

Deltakernessikkerhet: Du vet nøyaktig hvor hver enkelt deltaker befinner seg, og de har vanligvis tilgang til en nødknapp på GPS-enheten som kan kommunisere med løpets sikkerhetsteam. Dette er spesielt fordelaktig for lange, avsidesliggende eller vanskelige løp der du kanskje ikke har funksjonærer som dekker store deler av løypen. For et 5 km-løp er det av sikkerhetsmessige årsaker kanskje ikke så fornuftig å legge til GPS-sporing.

Glede for tilskuere: Det blir virkelig spennende hvis du kan følge venner og familie gjennom løpet. De fleste GPS-tjenester eller apper på løpsdagen gir deg muligheten til å "se" løperne på et løypekart og se hvordan det går når de passerer konkurrentene! Det kan virkelig bidra til å skape spenning rundt løpet, både for tilskuere på stedet som ønsker å være klare på bestemte tidspunkter i løpet for å se dem de heier på, og for tilskuere på avstand. Live tracking kan også være svært nyttig for kommentatorer og direktesendinger!

Backup-metode for tidtaking: Etter hvert som teknologien blir mer og mer nøyaktig, kan den brukes som backup-datakilde for tidtaking - hvis det primære systemet svikter. Hvis løpet ditt ikke krever supernøyaktig tidtaking, kan det til og med brukes som et primært system (men da bør du ha et manuelt system eller målvideo som backup når GPS-en får problemer...).

Eksponering for sponsorer og partnere: Live-tidtaking gir deg en ekstra mulighet til å fremheve eventuelle partnere eller sponsorer du samarbeider med i enda et medium - enten det er på nettstedet for live-sporing eller i sporingsappen.

Ulemper med GPS-sporing av løp: 

Det innebærer en ekstra kostnad. Ettersom det er enda en tjeneste å legge til, vil det øke kostnadene for løpet, og du må sørge for at det passer inn i budsjettet ditt. budsjettet ditt. GPS-sporingsenheter kan koste rundt 10-30 EUR per deltaker å leie, i tillegg til en mindre installasjonskostnad eller kostnad per dag, vanligvis rundt 30-50 EUR. Hvis du har flere deltakere, blir prisen per løper vanligvis billigere.

Deltakerne kan synes det er irriterende. Enten du krever at løperne tar med seg telefonen eller bærer en ekstra GPS-enhet i en vest eller et lommesystem, kan de synes det er irriterende fordi det er ubehagelig eller på grunn av den ekstra vekten.

Fremtiden for GPS-teknologi og racing 

Vi forventer at GPS-teknologien vil bli stadig bedre i årene som kommer. Sportsteknologi generelt er inne i en rivende utvikling, og vi ser at det hele tiden utvikles fantastisk teknologi for både løpere og arrangører. Med mer nøyaktige og pålitelige GPS-signaler og -enheter vil det bli mulig å bruke denne teknologien utelukkende til tidtaking. Tenk deg at du bare setter opp noen sjekkpunkter på et GPX-kart, og så er du ferdig! Du slipper å transportere tungt utstyr på kryss og tvers av landet og å sette det opp i skogen... bedre for både lommeboken og miljøet. Det blir også mer spennende for tilskuerne, siden du kan ha konstante oppdateringer av deltakernes posisjoner og så mange tidssjekkpunkter du vil - uten ekstra kostnader. 

Men hva med problemet med GPS-enheten som deltakerne må bære med seg? Dette problemet vil sannsynligvis bli løst ved at det raskt utvikles praktiske wearables som inneholder GPS-enheter - for eksempel smartklokker. Vi tror at de fleste klokkeselskapene vil satse på å bruke eksisterende operativsystemer (iOS - Apple Watch eller Android - Polar, for eksempel). Vanligvis vil deltakerne gjerne ha på seg smartklokken eller treningsklokken når de deltar i et løp, enten det er et svømme-, sti- eller sykkelløp. Tenk deg at vi kan la løperne koble seg til løypen og bruke sine egne smartklokker til tidtaking, sikkerhet og live-tracking i ett! Og det beste av alt? Vi er allerede i gang. I RaceID jobber vi med en app for løpsdagen som bruker GPS-teknologi på akkurat denne måten. Du kan lese mer her og søke om ditt løp om å bli betatester for dette helt nye systemet.