Behöver Du GPS-Tracking För Ditt Lopp? Vi Undersöker För- Och Nackdelar

Som lopparrangör har du säkert stött på termen GPS-tracking eller spårning av deltagare genom GPS-teknik. I den här artikeln kikar vi på fördelarna och nackdelarna med dessa tjänster, förklarar vad GPS-tracking är och hur det fungerar. 

Vad Är GPS-Tracking Och Hur Fungerar Det under Ett Lopp?

När GPS-spårning används i ett lopp, görs det med hjälp av GPS-teknik för att bestämma ett objekts position på jorden. GPS står för Global Positioning System och använder satellitnätverket placerat i atmosfären för att mäta avstånd och ge tider för GPS-enheter på jorden genom radiosignaler. En enhet kan hittas genom att kommunicera med flera satelliter samtidigt (trilateration). Generellt sett kan en grundläggande GPS-tjänst ge ungefär 7 meters noggrannhet, 95 % av tiden, nära jordens yta (källa). 

Som du förstår är denna teknik mycket användbar för tävlingsarrangörer för att spåra deltagares live-position i ett lopp. I dagsläget är GPS det enda sättet du kontinuerligt kan spåra deltagare live. Även om vissa chip timing-leverantörer kan hävda att de erbjuder livespårning, betyder detta vanligtvis att du kan “se” deltagare vid bestämda deltidskontrollpunkter som har ställts upp utefter loppet. Man kan se deltagare punktvis, men inte spåra en kontinuerlig liveposition som du kan med GPS. 

När man använder GPS-spårning i ett lopp måste varje tävlande ha med sig en GPS-enhet för att det ska fungera. Detta kan antingen vara en fristående sändare (som en liten radio eller iPod) eller med en app som laddas ner till en smartphone eller klocka. Detta kräver dock att deltagarna tar med sig sin telefon i loppet. Det kan vara bra för cykel-, trail- eller andra löplopp där många deltagare redan har med sig sin telefon. Vissa människor (ofta de snabbare..) kan tycka att det är irriterande att du kräver att de tar med sin smartphone på loppet, och det kommer inte heller att fungera för blöta lopp som simning i öppet vatten, triathlon eller Swimrun, eller om deltagare inte äger smartphones.

Fördelar Med Att Använda GPS-Spårning under ett Lopp: 

Deltagarnas säkerhet: du vet exakt var varje deltagare befinner sig och de har vanligtvis tillgång till en nödsituationsknapp på sin GPS-enhet som kan kommunicera med tävlingens säkerhetsteam. Detta är särskilt fördelaktigt för långa, avlägsna eller svåra lopp där du kanske inte har funktionärer som täcker hela banan. För ett lopp på 5 km är det inte särskilt meningsfullt att lägga till GPS-spårning.

Spänning för åskådare: det blir riktigt spännande om du kan följa dina vänner och familj under hela loppet. De flesta GPS-tjänster eller tävlingsdagsappar erbjuder möjligheten att “se” åkare på en bankarta och se dem utvecklas när de passerar konkurrenter! Det kan verkligen hjälpa till att skapa spänning runt loppet, både för åskådare på plats som vill vara redo vid vissa platser i loppet för att se de de hejar på, samt för de som kollar online. Livespårning kan också vara till stor hjälp för kommentatorer och livesändningar!

Backup Timing-metod: när GPS-tekniken blir mer och mer exakt kan den användas som en backup-datakälla för tidtagning – om ditt primära system skulle misslyckas. Om ditt lopp inte kräver att tidtagningen är superexakt, kan den till och med användas som ett primärt system också (men du bör då ha ett manuellt system eller video vid mållinjen ifall GPS:en strular…)

Exponering för sponsorer och partners: Live tracking ger dig en extra möjlighet att lyfta fram eventuella partners eller sponsorer du arbetar med i ännu ett medium – oavsett om det är på livespårningswebbplatsen eller inuti spårningsappen.

Nackdelar Med GPS-Spårning För Lopp: 

Det tillför en extra kostnad. Eftersom det är ännu en tjänst att lägga till kommer det att öka dina kostnader för loppet och du måste se till att detta passar in i din budget. GPS-spårningsenheter kan kosta cirka 100-300 kr per deltagare att hyra, plus en mindre installationskostnad eller kostnad per dag, vanligtvis cirka 300-500 kr. Har du fler deltagare blir priset per person vanligtvis billigare.

Deltagare kan tycka att det är irriterande. Oavsett om du kräver att deltagare tar med sig sin telefon eller bär en extra GPS-enhet i en väst eller ficksystem, kan de tycka att det är irriterande på grund av att det är obekvämt eller på grund av den extra vikten.

Framtiden För GPS-Teknik Och Lopp 

Vi förväntar oss att GPS-tekniken kommer att förbättras mer och mer under de följande åren. Sportteknik i allmänhet är på en snabb utvecklingskurva och vi börjar se spännande nya läsningar utvecklas hela tiden för både deltagare och arrangörer. Med mer exakta och tillförlitliga GPS-signaler och enheter kommer denna teknik att vara möjlig att använda för precis tidtagning. Föreställ dig att bara sätta upp några kontrollpunkter på en GPX-karta, och sedan är du klar! Inget behov av tung utrustningstransport över hela landet och skrymmande installationer i skogen… bättre för både din plånbok och miljön. Det blir också mer spännande för åskådarna då du kan ha ständiga uppdateringar om vart deltagare befinner sig på banan och lägga till hur många tidskontroller du vill utan ökad kostnad. 

Men hur löser vi problemet med GPS-enheten som dina deltagare måste bära? Detta kommer med största sannolikhet att lösas genom snabb utveckling av bekväma bärbara enheter som innehåller GPS – som smarta klockor. Vi tror att de flesta klockföretag kommer att gå mot att använda befintliga operativsystem (iOS – Apple Watch eller Android – Polar till exempel). Vanligtvis gillar deltagarna att ha sin smartklocka eller träningsklocka på när de tävlar, oavsett om det är simning, trail eller cykeltävling. Föreställ dig, när de kan ansluta sig till loppet och vi kan använda smartklockan för tidtaging, säkerhet och live-tracking allt i ett! Vet du vad? Vi är redan där. På RaceID arbetar vi med en race-day-app som använder GPS-teknik på precis detta sätt. Du kan läsa mer här och ansök till att bli beta-testare för detta helt nya system.