App-tidtaking vs. brikketidtaking - hva bør du velge til løpet ditt? 

Bilde av en skjerm i en tidtakingsapp og en brikke på en racer.

I denne artikkelen kan du lese om fordelene og ulempene med chiptidtaking kontra app-tidtaking i forbindelse med langdistanseløp og utendørsarrangementer. Se videoformatet nedenfor: 

Når du starter som løpsarrangør, står du overfor valget av tidtakingsmetode for løpet ditt. Med mindre du har lyst til å stå klistret til målstreken med stoppeklokke og notisblokk hele dagen og få hodepine av dårlig håndskrift og flokker av løpere som får noen viktige sekunder av tiden sin, vil du sannsynligvis ha en automatisk eller halvautomatisk metode for å holde orden på tidtakingen og resultatene. 

RFID, eller Chip Timing som vi vanligvis kaller det, har lenge vært standardløsningen for tidtaking av løp, og den vanligste metoden arrangører velger. Løpsteknologien er imidlertid på frammarsj, og i dag finnes det praktiske alternativer til brikketidtaking som kan spare deg for tusenvis av kroner og passe i lommen - jeg snakker om app-tidtaking med smarttelefonen eller nettbrettet. 

Et overblikk - Chip Timing vs. App Timing:

Chip-timing 

Hvordan fungerer chip-timing? 

Chip Timing er et system basert på RFID-brikker (Radio Frequency ID). Dette er en liten brikke som vanligvis bæres av løperne i et armbånd rundt ankelen eller integrert i startnummeret. Denne brikken utveksler data med en radiofrekvensleser ved hjelp av radiofrekvenssignaler (RF). Disse brikkeleserne er satt opp langs løypen for å registrere brikkene for mellomtider og til slutt mållinjen. Siden denne teknologien bruker radiobølger, kan brikkene passere leseren på noen meters avstand. Det er derfor du vanligvis ser matter eller portaler som rulles ut ved mellomtidene, for å fange opp radiobølgesignalene fra brikkene løperne har på seg. 

Slik setter du opp og kjøper løsninger for chiptiming

Som du kan forestille deg, krever brikketidtaking en god del maskinvare og oppsett. Det vanligste for større løp er å leie chiptidtaking som en tjeneste, der maskinvare og service under løpet er inkludert i prisen. 

Du kan også leie utstyret selv og lære deg å sette det opp. Du kan også kjøpe et sett med Chip Timing-utstyr som kommer ferdig i en eske, og finne ut hvordan du gjør det selv. 

Selv om du kan spare litt penger ved å kjøpe eller leie utstyr, er brikketidtaking vanligvis en stor utgift. For de fleste arrangører vi samarbeider med, er brikketakingsutstyret den klart største enkeltutgiften i løpet. 

Du må vanligvis beregne en tjenestekostnad for personell som skal være til stede på løpsdagen, inkludert overnatting og reisekostnader. Deretter må du betale for leie av utstyr. I tillegg må du også kjøpe inn brikker til deltakerne, som vanligvis selges for rundt 2-3 EUR per deltaker. Hvis du skal fordele kostnadene dine, kan det se slik ut:

  • Timing personell: 500-800 EUR
  • Leie av utstyr: 500-2000 EUR
  • Chips for X antall deltakere: X*2,50-3,50 EURO

For et løp med 1000 deltakere kan du regne med en totalkostnad på mellom 3 000 og 5 000 euro, avhengig av type utstyr, antall mellomtider og hvor lenge løpet varer. 

Fordeler og ulemper med Chip Timing 

Som du nettopp har sett, er brikketidtaking dyrt, så det kan være vanskelig å svelge for nystartede løp eller løp som ikke helt vet hvor mange deltakere de kommer til å få. Og hvis du vil gjøre det selv, er det en bratt læringskurve for å lære å sette opp utstyret og få det riktig. 

Hvis du derimot har råd til å betale for det, kan du spare mye tid og bekymringer på løpsdagen ved å overlate hele tidtakingen til en ekspertleverandør. Du kan ganske enkelt slippe denne delen av løpsavviklingen hvis du velger en leverandør du kan stole fullt og helt på. Tidtaking med brikke anbefales også for større løp, gjerne med 300 eller flere deltakere, da andre metoder kan bli utfordrende å håndtere. 

Les mer om chiptidtaking for ditt løp

Tidspunkt for appen 

Hva er App Timing og hvordan fungerer det? 

Å bruke en smarttelefon- eller nettbrettapplikasjon er en slags digitalisert versjon av manuell tidtaking på steroider. Det fungerer på den måten at du har startlisten klar i app-systemet og kan administrere løperne etter hvert som de kommer til startstreken, sjekke dem inn, sette DNS osv. Deretter er det bare å starte løpet og kjøre det i appen. 

Du klikker på deltakerne når de passerer en mellomtid eller mållinjen, og hvis du har en komplett leverandør, oppdaterer systemet som regel automatisk liveresultatene i appen og på nettsiden slik at tilskuerne kan følge med. 

Det eneste du trenger av utstyr er en smarttelefon eller et nettbrett (gjerne flere, hvis du vil gjøre livet enklere!).

Slik konfigurerer og bruker du App Timing

Det første du må gjøre, er å velge leverandør av tidtakingsappen. Det finnes noen enkle versjoner på markedet som er gratis å bruke. Hvis du vil ha mer avanserte funksjoner som live-resultater og kanskje klasser og bølgestart, kan du betale noen få øre per deltaker og oppgradere systemet med svært nyttige funksjoner. App Timing er et billigere alternativ, og du må vanligvis ut med 1-2 EUR per deltaker. 

Et viktig skritt i forberedelsesfasen er å bruke litt tid på å gjøre deg kjent med appen. Gjør noen testkjøringer av løpet sammen med tidtakingsteamet for å sikre at alle føler seg komfortable. Dette kan vanligvis gjøres med én treningsøkt på 1-2 timer.

Du må planlegge mellomtidene dine og konfigurere dem i appen (på hvilke km de finner sted). Du må også opprette tidtakingsassistentkontoer for tidtakerne som skal være ansvarlige for hver mellomtid. Hvis du ikke har noen mellomtider, kan du klare deg med én person som tar tiden i mål. 

Fordeler og ulemper med app-timing

App Timing krever en viss arbeidsinnsats fra deg eller noen i teamet ditt. Det er vanligvis håndterbart for opptil 300 deltakere. Men du må tenke på hva slags løp det er - hvis det er et veldig langt løp og deltakerne er spredt utover løypen, vil du kunne håndtere flere deltakere. Hvis det er et veldig kort løp og deltakerne kommer i mål i klynger, blir det vanskeligere. Vi har for eksempel hatt store Ultra- og multisportløp som har brukt tidtakingsappen vår til over 1000 deltakere. Men da er de spredt over en ekstremt stor løype som gjør det enkelt for tidtakerne å fange opp løperne i mål. Alt i alt er det mer arbeidskrevende enn å ansette noen til å ta chiptidtaking. Det er også mindre presist enn chip-tidtaking, ettersom du alltid er utsatt for menneskelige feil når du må slikke på startnummeret hver gang. RaceID-appen har imidlertid innebygde funksjoner for å bytte tider og håndtere ukjente løpere for å minimere denne menneskelige feilfaktoren. 

På den positive siden er App Timing betydelig billigere enn Chip Timing. Det er også mye enklere for nybegynnere å lære seg å bruke den. Det er også veldig enkelt å lære opp hjelpere og frivillige til å bruke App Timing. I løp som bruker RAceID Timing-appen, kan de frivillige vanligvis læres opp i løpet av én enkelt opplæringsøkt dagen før løpet. Alt i alt er App Timing en fin og praktisk måte å registrere tider på, som kanskje krever litt arbeid fra din side, men som fremstår som profesjonell og moderne for deltakerne, ettersom de får raske resultater og tilskuerne kan følge med på full live-tidtaking på nettet. 

Les mer om App Timing for ditt løp