Apptidtagning vs Chiptidtagning – Vad Ska Du Välja Till Ditt Lopp? 

Bild på en skärm med en tidtagningsapp och ett chip på en racer

Artikeln uppdaterad 24 juli 2024.

I det här inlägget går vi igenom för- och nackdelar med chiptidtagning kontra apptidtagning så du kan välja rätt metod för ditt lopp. Se video nedan (på Engelska): 

Som ny tävlingsarrangör står du inför beslutet att välja en tidtagningsmetod för ditt lopp. Så vidare du inte vill stå klistrad vid mållinjen med ett stoppur och anteckningsblock hela dagen och få huvudvärk över dåliga handstilar och kluster av deltagare som klagar över några (viktiga!) sekunders fel på sitt resultat, vill du förmodligen implementera en automatisk eller halvautomatisk metod för att hålla ordning och reda på tider och resultat. 

RFID, eller chip-tidtagning som vi konventionellt kallar det, har varit standardlösningen för motionsloppstidtagning i evigheter, och den vanligaste metoden som arrangörer väljer. Ny teknologi i loppvärlden är dock på frammarsch och idag finns det praktiska alternativ till chiptidtagning som kan spara dig tusentals kronor och får plats i fickan – vi pratar Apptidtagning med din smartphone eller surfplatta. 

En överblick – Chiptidtagning vs Apptidtagning:

Chiptidtagning 

Hur Fungerar Chiptidtagning? 

Chiptidtagning är ett system baserat på RFID-taggar (Radio Frequency ID). Detta är ett litet chip, vanligtvis har deltagare på sig chippet i ett band på vristen eller så är det integrerat i nummerlappen. Denna tagg utbyter data med en chipradiofrekvensläsare genom radiofrekvenssignaler (RF). Dessa chipläsare ställs upp längs banan för att läsa av chipen när deltagare springer, cyklar eller på annat sätt tar sig förbi mellantider, och slutligen mållinjen. Eftersom denna teknik använder radiovågor kan chipsen passera läsaren några meter bort. Det är därför du vanligtvis ser mattor eller portaler uppsatta vid mellantider och målgången för att fånga upp radiovågssignalerna från chipet som dina deltagare har på sig. 

Hur Man Och Köper Sätter Upp Och En Chiptidtagningslösning

Som du kan tänka dig kräver Chiptidtagning en hel del hårdvara och installation. Det vanligaste för större lopp är att hyra in Chiptidtagningen som en tjänst, där hårdvara och personlig service under loppet ingår i priset. 

Du kan också hyra utrustningen själv och lära dig hur du sätter upp den. Du kan också köpa en helt egen Chiptidtagningsutrustning som kommer med alla sina delar i en låda, och ta reda på hur du gör allt själv. 

Även om du kan spara lite pengar genom att köpa eller hyra utrustning, är chiptidtagning vanligtvis en stor kostnad. För de flesta arrangörer som vi samarbetar med är chiptidtagningen den allra största utgiften för loppet. 

Du måste vanligtvis räkna på en servicekostnad för att personal ska vara närvarande på loppdagen, inklusive boende- och resekostnader. Du måste också betala för hyran av utrustningen. Utöver detta måste du också köpa eller hyra chip till dina deltagare som vanligtvis säljs för cirka 2-3 EUR per deltagare. Kostnader för chiptidtagning kan se ut såhär:

  • Hyra av Tidtagningspersonal
  • Uthyrning av utrustning för målgång och mellantider
  • Marker för X antal deltagare: X*20-30 kr (beror på typ av chip)

Så, för ett lopp med 1000 deltagare, kan en exempelkostnad ligga på runt 30 000 till 50 000 kr totalt, beroende på typ av utrustning antal mellantider och hur lång tid loppet håller på. 

För- Och Nackdelar Med Chiptidtagning 

Som du sett ovan, är chip-timing dyrt, så det kan vara svårt att svälja för nystartade lopp eller lopp som inte exakt vet hur många deltagare de kommer att få. Och om du vill göra det själv är det en brant inlärningskurva för att lära dig hantera och ställa in utrustningen så att allting blir rätt. 

Å andra sidan, om du har möjlighet att betala för det, kan en fullständig outsourcing till en expertleverantör tidtagning spara mycket tid och oro på tävlingsdagen. Du kan helt enkelt släppa den här delen av loppverksamheten om du väljer en leverantör som du kan lita på fullt ut. Chiptidtagning rekommenderas också för större lopp – om du har 300 eller fler deltagare är det mycket lättare med chiptidtagning eftersom andra metoder blir utmanande att hantera. 

Läs mer om Chiptidtagning för ditt lopp

Apptidtagning 

Vad Är Apptidtagning Och Hur Fungerar Det? 

Att använda en smartphone eller surfplatta för att ta tid på ditt lopp är en slags digitaliserad version av manuell tidtagning, på steroider. Du har din färdiga startlista i appsystemet och kan håller koll på deltagarna när de kommer till startlinjen, kan checka in in dem och ställa in DNS etc. Sedan startar du helt enkelt loppet och övervakar tiden i appen. 

Du klickar på deltagarna när de passerar en mellantid eller målgången, och om du har en mer avancerad app så uppdaterar systemet vanligtvis automatiskt liveresultat i appen och på hemsidan för åskådarna att följa. 

Den enda utrustningen som behövs är en smartphone eller surfplatta (gärna några av dem, om du vill göra det hela enklare!)

Hur Man Förbereder Och Använder Apptidtagning

Det första du behöver göra är att välja leverantör av din app för tidtagning. Det finns några enkla versioner på marknaden som är gratis att använda. Om du vill ha mer sofistikerade funktioner som live-resultat och kanske klasser och vågstarter kan du betala några cent per deltagare och uppgradera systemet med mycket användbara funktioner. App Timing är ett billigare alternativ, där du vanligtvis betalar 1-2 euro per deltagare eller en fast abonnemangsavgift per år. 

Ett viktigt steg i förberedelsefasen är att lägga lite tid på att bekanta dig med appen. Gör några testkörningar av loppet med ditt tidtagningsteam för att se till att alla känner sig bekväma. Detta kan vanligtvis göras under en utbildningssession på 1-2 timmar.

Du måste planera dina mellantider, och konfigurera dem i appen (på vilken km de äger rum). Du måste också skapa tidtagningskonton för tidtagare som kommer att ansvara för varje mellantid. Om du inte har några mellantider kan du vanligtvis hantera tidtagningen själv, eller med endast en person. 

För- Och Nackdelar Med Apptidtagning

App Timing kräver en viss arbetsinsats från dig eller någon i ditt team. Det är vanligtvis hanterbart för upp till 500 deltagare. Men du måste tänka på hur ditt lopp ser ut - om det är ett mycket långt lopp och deltagarna är utspridda längs banan kommer du att kunna hantera fler personer. Om det är ett mycket kort lopp och deltagarna går i mål i klungor blir det svårare. Vi har till exempel haft stora ultra- och multisportlopp som använt vår tidsapp för över 1000 deltagare. Men då är de utspridda över en extremt stor bana som gör det möjligt för tidtagarna att enkelt fånga in de tävlande vid mållinjen. Sammantaget är det mer arbete än om du skulle anställa någon för att göra Chip Timing. Det är också mindre exakt än chiptidtagning, eftersom du alltid är utsatt för det mänskliga felet när du måste slicka på startnumret varje gång. RaceID-appen har dock inbyggda funktioner för att byta tider och hantera okända löpare för att minimera den mänskliga faktorn. 

På proffssidan är App Timing betydligt billigare än Chip Timing. Det är också mycket lättare för en nybörjare att lära sig hur den fungerar. Det är också mycket enkelt att lära hjälpare och volontärer att använda App Timing. I lopp där RAceID Timing-appen används kan volontärerna oftast lära sig hur man använder appen vid ett enda utbildningstillfälle dagen före loppet. Allt som allt är App Timing ett snyggt och praktiskt sätt att registrera tider som kan kräva lite arbete från din sida, men det framstår som professionellt och modernt för dina deltagare eftersom de får snabba resultat och åskådarna kan följa hela live-tidtagningen online. 

Läs mer om App Timing för ditt lopp.