Hvilken mat og drikke vil deltakerne ha på energistasjonene?
Hvis du arrangerer et mellomlangt eller langt løp, er forpleining av deltakerne en viktig del av planleggingen. Hva bør du tilby dem? Hvilken mat og drikke vil holde dem fornøyde, mette og sterke nok til å fullføre den utfordrende løypen? I denne artikkelen får du vite hva deltakerne foretrekker, og du får også noen gode tips til hvordan du kan sørge for bærekraftige og enkle kontrollstasjoner.
Hva deltakerne foretrekker å få servert på energistasjonene
I en nylig gjennomført undersøkelse blant over 600 løpsdeltakere stilte vi spørsmålet "Hvilken mat og drikke foretrekker du på løpsløypas forsyningsstasjoner?". Du kan se resultatet nedenfor. Deltakerne kunne velge flere alternativer ved å krysse av i avmerkingsboksene. Totalt 624 deltakere ble spurt i undersøkelsen.
De fleste deltakerne ønsker vann og sportsdrikke for å holde seg hydrert - vann ble rangert litt høyere enn sportsdrikke. På drivstoffsiden var geler det mest populære valget, tett fulgt av frukt og barer. Det ser ut til at de søte godbitene foretrekkes fremfor de salte, ettersom tyggegodteri var litt mer populært enn salte valg som smørbrød, chips, sylteagurk og nøtter.
Hvis jeg tenker fra mitt idrettsutøverperspektiv, setter jeg stor pris på at det finnes både søte og salte/smakfulle alternativer å velge mellom. Jeg elsket å se sylteagurk i et sykkelritt jeg syklet i Sverige, og jeg setter også pris på å kunne velge "ekte mat" som nøttebarer, barer med tørket frukt eller oppskåret frukt som bananer. Som syklist starter man ofte med søte alternativer, ettersom disse matvarene vanligvis inneholder mye sukker som kroppen raskt kan ta opp. Mot slutten av løpet er det imidlertid lett å bli lei av den konstante søtsmaken i munnen og bare lengte etter å pusse tennene! Du begynner også å få lyst på mer salt mat som chips, sylteagurk eller buljong (hvis det er kaldt). Etter hvert som du blir sliten, har salthungeren vanligvis en vitenskapelig begrunnelse, ettersom kroppen din mister salter og mineraler - å få i seg natrium (og om mulig også kalium og magnesium fra en sportsdrikk) vil hjelpe mye.
Det er imidlertid vanskelig å ta hensyn til alle løpernes personlige preferanser, og du har andre ting å tenke på som løpsarrangør. Maten du serverer på stasjonene bør være:
- Hurtigabsorberende - gir løperne dine mest mulig rask energi
- Lett å spise og tygge - når du har pusten i halsen, blir det vanskeligere å tygge! Prøv å gjøre livet enklere for løperne ved å tilby mat som er lett å svelge.
- Rask å få tak i og lett å holde - du vil at stoppet skal være raskt, slik at du ikke bygger opp en kø på stasjonen. Ideelt sett bør løperne kunne ta litt mat og løpe av gårde med den i hendene eller putte den i lommen.
- Allergivennlig: Prøv å unngå vanlige allergener i maten, som for eksempel peanøtter. Du kan også velge glutenfrie alternativer og gjøre all maten vegansk eller vegetarisk, slik at alle kan spise den uten å tenke seg om.
Håndtere logistikken rundt energistasjoner
Det er mange ting du bør tenke på når du setter opp forsyningsstasjonene, og det er mange måter du kan forberede deg på slik at det blir enklere å håndtere på løpsdagen.
- Vannforsyning og transport: Du trenger mye vann til å servere deltakerne og til å blande sportsdrikker. Hvis du har drikkevann i springen, bør du prøve å plassere forsyningsstasjonene på et sted der du også kan tappe fra en slange eller vannkran. Hvis ikke, må du transportere beholdere med vann til forsyningsstasjonen før løpet.
- Pris på mat: Gelé er mye dyrere å servere enn for eksempel frukt eller nøtter. Du kan spare penger ved å redusere matsvinnet - skjær opp barer i små biter og legg dem på brett slik at løperne enkelt kan ta dem.
- Rot og opprydding: Forbered logistikken godt, og sørg for å åpne eventuelle innpakninger på maten, skrelle bananer, skjære opp appelsiner osv. Plasser søppelkasser på begge sider av bordet slik at deltakerne kan kaste søppel i dem. Plasser også to søppelkasser 10-20 meter fra stasjonen, slik at deltakerne kan kaste kopper/søppel på vei ut.
For flere logistikktips rundt arenaen, sjekk denne artikkelen.
Slik holder du energistasjonene dine bærekraftige
Stadig flere løpsdeltakere setter pris på og har stor forståelse for løpsorganisasjoner som tenker et skritt lenger når det gjelder miljø og bærekraft. På spørsmål om hva de føler når de deltar i et løp som gjør en innsats for bærekraft, svarer 78 % at de enten blir inspirerte eller fornøyde når de ser at du bryr deg. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre din egen kontrollstasjon mer bærekraftig:
- Ingen innpakning: Fjern all plastinnpakning på barer og andre varer.
- Spiselige innpakninger og kopper: Det finnes noen interessante alternativer på markedet i dag, for eksempel små spiselige vannbrikker som du kan tilby løperne. De løper bare forbi og putter den i munnen for å få en slurk vann.
- I stedet for å bruke millioner av papirkopper, kan du be deltakerne ta med seg en egen silikonkopp som de kan hente ut ved hver kontrollstasjon. Du kan også tilby en slik gjenbrukbar kopp i løperposen (det vil være god merkevarebygging for fremtiden!).
- Klare regler om forsøpling: Hvis løperne kaster søppel langs løypen, blir de diskvalifisert!
- Planlegg en skikkelig løypeopprydding for å fjerne både løypemarkeringer og søppel fra løperne. En morsom idé er å gjøre det til et arrangement og lage en Plogg 🙂
Lykke til! Hvis du vil ha flere tips om hvordan du kan gjøre løpet ditt bærekraftig, kan du lese disse artiklene under Bærekraft.