Vad Vill Deltagare Äta och Dricka Under Loppet? 

Om du arrangerar för ett medellångt till långt lopp, så är vätske- och energistartioner en väsentlig del av loppplaneringen. Vad ska du erbjuda dem? Vilken energi och dryck gör deltagarna nöjda och starka för att kunna gå i mål? I den här artikeln får du reda på vad deltagarna föredrar att äta under loppet och även några bra tips om hur du håller dina energistationer hållbara och lätta att hantera. 

Vad Deltagarna Föredrar att Få Serverat vid Energistationer 

I en nyligen genomförd undersökning med över 600 tävlingsdeltagare ställde vi frågan “Vilken mat och dryck föredrar du på energistationer under lopp?”. Du kan se resultatet nedan. Deltagarna kunde välja flera alternativ genom att klicka i kryssrutor. Totalt tillfrågades 624 deltagare i undersökningen. 

Vilka livsmedel deltagarna vill ha vid stödstationerna graf

De flesta deltagare tycker att vatten och sportdryck är det bästa att dricka – vatten fick något högre betyg än sportdrycker. Gällande fast föda, var gels det mest populära valet, tätt följt av frukt och barer. Det verkar som om det söta föredras framför det salt salta – godis var något mer populärt än salta alternativ som smörgåsar, chips, saltgurka och nötter. 

Om jag tänker från mitt eget perspektiv som loppdeltagare, så uppskattar man verkligen om det finns både söta och salta alternativ att välja mellan på energistartionerna. Jag älskade att se saltgurka när jag cyklade halvvättern, och jag uppskattar också när jag kan välja “riktig mat” som nötbars, torkad frukt eller uppskuren färsk frukt som bananer. Som deltagare börjar man ofta med söta alternativ då dessa vanligtvis innehåller hög socker och glukoshalt som snabbt kan tas upp av kroppen. Mot slutet av loppet blir man dock lätt trött på den där konstanta söta smaken i munnen och bara längtar efter att borsta tänderna! Man börjar också bli sugen på mer salt mat som chips, saltgurka eller buljong (om det är kallt). När kroppen blir trött har saltsuget vanligtvis en vetenskaplig orsak då din kropp tappar mer och mer salter och mineraler längre in i loppet – att få i sig lite natrium (och om möjligt även kalium och magnesium från en sportdryck) hjälper mycket. 

Det är dock svårt att tillgodose varenda deltagares personliga preferenser, och du har andra saker att tänka på som tävlingsarrangör. Maten du serverar på hjälpstationerna bör vara: 

  • Snabbabsorberande – ge dina deltagare mestadels snabb energi!
  • Lätt att äta och tugga – när andan är uppe i halsen blir det svårare att tugga! Försök att göra dina deltagares liv enklare genom att erbjuda mat som är lätt att svälja. 
  • Snabbt att ta tag i och lätt att hålla i – du vill att stoppet ska vara så snabbt som möjligt, så att du inte bygger upp kö framför energistationen. Helst ska delatagre kunna ta lite mat och springa iväg med den i händerna eller stoppa i en ficka. 
  • Allergivänlig: försök undvika vanliga allergener i din mat, som till exempel jordnötter. Du kan också välja glutenfria alternativ och bara göra all mat vegansk eller vegetarisk så att alla kan äta den utan att tänka efter. 

Hantera Logistiken Kring Energistationer 

Det finns massor av saker att tänka på när du sätter upp dina energistationer och smarta sätt att förbereda sig så att saker och ting är lättare att hantera på tävlingsdagen. 

  • Vattenförsörjning och transport: du behöver mycket vatten för att servera deltagarna och även för att blanda sportdryck. Om dricksvatten på kran finns tillgängligt där du arrangerar loppet, försök placera dina energistationer på en plats där du också kan dra en slang eller använda en vattenkran. Om inte detta går, måste du transportera behållare med vatten till dina energistationer innan loppet.
  • Pris på mat: geler kommer att vara mycket dyrare att servera än frukt eller nötter till exempel. Du kan dock både spara pengar och minska matsvinnet – skär upp barer i små bitar och lägg dem på brickor så att deltagarna lätt kan ta tag i dem och stoppa dem i munnen.
  • Städning: förbered logistiken väl och se till att du öppnar eventuella omslag på mat och skalar bananer, skär upp apelsiner etc. Placera papperskorgar på båda sidor av bordet för deltagare att slänga skräp i. Placera även två papperskorgar 10-20 m bort från stationen så att de kan kasta eventuella muggar/sopor på vägen ut. 

För fler tips om hur du sköter logistiken kring lopparenan, läs denna artikeln.

Hur Du Gör Dina Energistationer Hållbara 

Nuförtiden uppskattar deltagare lopp som tänker ett steg längre när det kommer till miljö och hållbarhet. Vid frågan om hur de känner när de deltar i ett lopp som gör ansträngningar för hållbarhet svarar 78% att de antingen är inspirerade eller nöjda med att se att du bryr dig om miljön. Här är några sätt du kan göra dina energistationer hållbara: 

  • Inga omslag: ta bort all plastfolie och paketering på bars och annan mat så att skräpet inte riskerar att kastas i naturen
  • Ätbara omslag och muggar: det finns några intressanta alternativ på marknaden nuförtiden, till exempel små ätbara påsar med vatten, som du kan erbjuda deltagare. De bara springer förbi och stoppar den i munnen för att få en klunk vatten – supersmidigt!
  • Istället för att använda miljontals pappersmuggar, be dina deltagare ta med sig sin egen silikonmugg och ta fram den för att dricka. Du kan också erbjuda en sådan återanvändbar kopp i deltagarpaketet (det är även smart branding för framtiden!)  
  • Utveckla och kommunicera tydliga regler om nedskräpning: om deltagare kastar skräp längs banan blir de diskvalificerade
  • Planera en ordentlig banstädning både för att samla in banmarkeringar och eventuellt skräp från loppdeltagare. En rolig idé är att göra ett event av det, som en Plogg 🙂

Lycka till! För mer tips om hur du gör ditt lopp mer hållbart, kolla in dessa artiklar under kategorin Hållbarhet.