Τι τρόφιμα και ποτά θέλουν οι συμμετέχοντες στους σταθμούς ενέργειας; 

Εάν φιλοξενείτε μια μεσαία ή μεγάλης διάρκειας διοργάνωση, ένα βασικό μέρος του σχεδιασμού του διοργάνωση περιλαμβάνει συνήθως τον ανεφοδιασμό των συμμετεχόντων σας με καύσιμα. Τι πρέπει να τους προσφέρετε; Ποια τρόφιμα και ποτά θα τους κρατήσουν ικανοποιημένους, γεμάτους καύσιμα και δυνατούς για να ολοκληρώσουν την απαιτητική πορεία σας; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι προτιμούν οι συμμετέχοντες, καθώς και μερικές καλές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε τους σταθμούς βοήθειας βιώσιμους και εύκολα διαχειρίσιμους. 

Τι προτιμούν οι συμμετέχοντες να σερβίρονται στους ενεργειακούς σταθμούς 

Σε μια πρόσφατη έρευνα με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες στο διοργάνωση , θέσαμε το ερώτημα: "Τι φαγητά και ποτά προτιμάτε στους σταθμούς βοήθειας της διαδρομής διοργάνωση ;". Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα παρακάτω. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν διάφορες επιλογές κάνοντας κλικ σε πλαίσια ελέγχου. Στην έρευνα ρωτήθηκαν συνολικά 624 συμμετέχοντες. 

Τι τρόφιμα θέλουν οι συμμετέχοντες στους σταθμούς βοήθειας γράφημα

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες θέλουν νερό και αθλητικά ποτά για να παραμένουν ενυδατωμένοι - το νερό αξιολογήθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τα αθλητικά ποτά. Όσον αφορά τον ανεφοδιασμό με καύσιμα, τα τζελ ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή, ακολουθούμενη από φρούτα και μπάρες. Φαίνεται ότι οι γλυκές λιχουδιές προτιμώνται από τις αλμυρές, καθώς οι μαστιχωτές καραμέλες ήταν ελαφρώς πιο δημοφιλείς από τις αλμυρές επιλογές, όπως τα σάντουιτς, τα πατατάκια, τα τουρσιά και οι ξηροί καρποί. 

Αν σκεφτώ από την οπτική γωνία του αθλητή μου, εκτιμάτε πραγματικά αν υπάρχουν τόσο γλυκές όσο και αλμυρές/πικάντικες επιλογές για να διαλέξετε. Μου άρεσε να βλέπω πίκλες σε ένα ποδήλατο διοργάνωση που έκανα στη Σουηδία, και εκτιμώ επίσης όταν μπορώ να επιλέξω "αληθινά τρόφιμα" όπως μπάρες ξηρών καρπών, μπάρες αποξηραμένων φρούτων ή κομμένα φρούτα όπως μπανάνες. Ως δρομέας, συχνά ξεκινάτε με γλυκές επιλογές, καθώς αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορεί να απορροφηθεί γρήγορα από τον οργανισμό. Προς το τέλος του διοργάνωση ωστόσο, εύκολα κουράζεστε από αυτή τη συνεχή γλυκιά γεύση στο στόμα σας και απλά επιθυμείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας! Επίσης, αρχίζετε να επιθυμείτε πιο αλμυρά τρόφιμα, όπως πατατάκια, πίκλες ή ζωμό (αν είναι κρύος). Καθώς κουράζεστε, η λαχτάρα για αλμυρά έχει συνήθως επιστημονική βάση, καθώς το σώμα σας χάνει άλατα και μέταλλα - η πρόσληψη αυτού του νατρίου (και αν είναι δυνατόν, επίσης καλίου και μαγνησίου από ένα αθλητικό ποτό) θα βοηθήσει πολύ. 

Ωστόσο, είναι δύσκολο να ανταποκριθείς στις προσωπικές προτιμήσεις κάθε δρομέα και έχεις και άλλα πράγματα να σκεφτείς ως διοργανωτής του διοργάνωση . Το φαγητό που σερβίρετε στους σταθμούς βοήθειας θα πρέπει να είναι: 

  • Γρήγορη απορρόφηση - δώστε στους δρομείς σας κυρίως γρήγορη ενέργεια
  • Εύκολα τρώγονται και μασιούνται - όταν η αναπνοή σας είναι στο λαιμό σας, είναι πιο δύσκολο να μασήσετε! Προσπαθήστε να διευκολύνετε τη ζωή των δρομέων σας προσφέροντας τροφές που είναι εύκολες στην κατάποση. 
  • Γρήγορη και εύκολη στο κράτημα - θέλετε η στάση να είναι γρήγορη, ώστε να μη δημιουργείται ουρά στο σταθμό. Ιδανικά, οι δρομείς θα πρέπει να μπορούν να αρπάξουν λίγο φαγητό και να φύγουν με αυτό στα χέρια ή να βάλουν λίγο σε μια τσέπη. 
  • Φιλικό προς τις αλλεργίες: προσπαθήστε να αποφύγετε τα κοινά αλλεργιογόνα στα τρόφιμά σας, όπως για παράδειγμα τα φιστίκια. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη και απλά να κάνετε όλα τα τρόφιμα χορτοφαγικά ή χορτοφαγικά, ώστε όλοι να μπορούν να τα φάνε χωρίς σκέψη. 

Χειριστείτε τα logistics γύρω από τους σταθμούς ενέργειας 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν οργανώνετε τους σταθμούς βοήθειας και τρόποι προετοιμασίας, ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείριση των πραγμάτων την ημέρα του διοργάνωση . 

  • Προμήθεια και μεταφορά νερού: θα χρειαστείτε πολύ νερό για να σερβίρετε τους συμμετέχοντες και να αναμιγνύετε αθλητικά ποτά. Εάν έχετε πόσιμο νερό στη βρύση, προσπαθήστε να τοποθετήσετε τους σταθμούς βοήθειας σε σημείο όπου μπορείτε να τραβήξετε και σωλήνα ή βρύση νερού. Εάν όχι, θα πρέπει να μεταφέρετε δοχεία με νερό στο σταθμό βοήθειας πριν από τη διεύθυνση διοργάνωση.
  • Τιμή των τροφίμων: τα τζελ θα είναι πολύ πιο ακριβά για να σερβιριστούν από ό, τι τα φρούτα ή οι ξηροί καρποί για παράδειγμα. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων - κόψτε τις μπάρες σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τις σε δίσκους ώστε οι δρομείς να μπορούν να τις αρπάζουν εύκολα.
  • Ακαταστασία και καθαριότητα: προετοιμάστε καλά την υλικοτεχνική υποδομή και βεβαιωθείτε ότι έχετε ανοίξει τυχόν περιτυλίγματα στα τρόφιμα και ότι έχετε καθαρίσει μπανάνες, κομμένα πορτοκάλια κ.λπ. Τοποθετήστε κάδους απορριμμάτων και στις δύο πλευρές του τραπεζιού για να πετάνε οι δρομείς τα σκουπίδια. Τοποθετήστε επίσης δύο κάδους απορριμμάτων 10-20 μέτρα μακριά από τον σταθμό, ώστε οι δρομείς να μπορούν να πετάξουν τυχόν ποτήρια/σκουπίδια κατά την έξοδό τους. 

Για περισσότερες συμβουλές logistics γύρω από την αρένα, δείτε αυτό το άρθρο.

Πώς να διατηρήσετε τους ενεργειακούς σταθμούς σας βιώσιμους 

Όλο και περισσότεροι δρομείς εκτιμούν και κατανοούν βαθιά τους οργανισμούς διοργάνωση που σκέφτονται ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Όταν ρωτήθηκαν πώς αισθάνονται όταν παρευρίσκονται σε ένα διοργάνωση που καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, το 78% είτε εμπνέεται είτε ικανοποιείται βλέποντας ότι ενδιαφέρεται. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το σταθμό βοήθειας βιώσιμο: 

  • Χωρίς περιτυλίγματα: αφαιρέστε όλα τα πλαστικά περιτυλίγματα από τις μπάρες και άλλα είδη.
  • Φαγώσιμα περιτυλίγματα και κύπελλα: υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές στην αγορά σήμερα, όπως μικρά φαγώσιμα πουγκιά με νερό, που μπορείτε να προσφέρετε στους δρομείς. Αυτοί απλώς τρέχουν και το βάζουν στο στόμα τους για να πάρουν μια γουλιά νερό.
  • Αντί να χρησιμοποιείτε εκατομμύρια χάρτινα ποτήρια, βάλτε τους συμμετέχοντες να φέρουν το δικό τους ποτήρι σιλικόνης για να το βγάλουν για κάθε σταθμό βοήθειας. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε ένα τέτοιο επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο στην τσάντα του δρομέα (θα είναι καλό branding για το μέλλον!)  
  • Σαφείς κανόνες σχετικά με τα απορρίμματα: αν οι δρομείς πετάξουν σκουπίδια κατά μήκος της διαδρομής, αποκλείονται!
  • Προγραμματίστε έναν κατάλληλο καθαρισμό της διαδρομής για να αφαιρέσετε τις σημάνσεις της διαδρομής σας, καθώς και τυχόν σκουπίδια από τους δρομείς. Μια διασκεδαστική ιδέα είναι να το μετατρέψετε σε γεγονός και να φτιάξετε ένα Plogg 🙂

Καλή τύχη! Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να κάνετε το διοργάνωση σας βιώσιμο, δείτε αυτά τα άρθρα στην ενότητα Αειφορία.