Bør du gjøre t-skjorter og medaljer valgfrie i løpet ditt?

Miljø og bærekraft i forbindelse med arrangementer er et hett tema, og det er viktig å ta hensyn til dette når du planlegger løpet ditt. Uansett om løpet ditt er stort eller lite, finnes det en rekke måter du kan gjøre det på redusere påvirkningen på miljøet.

Et alternativ som begynner å bli populært i denne sammenheng, er å droppe å tilby medaljer og/eller t-skjorter i løpet, eller alternativt tilby dem mot en ekstra kostnad til de deltakerne som virkelig ønsker det. 

Vi har sett at noen få løp har valgt denne måten å jobbe på, ettersom man kan redusere både kostnader og miljøpåvirkning ved å produsere og sende mindre materiale. Samtidig tilfører disse små gjenstandene mye verdi til løpsopplevelsen for mange deltakere. I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over fordeler og ulemper ved å droppe medaljer og t-skjorter i løpspakken. 

Fordeler med å ikke tilby medaljer/T-skjorter

  1. Spar penger 

Ved å gjøre varene valgfrie kan du produsere færre varer og dermed redusere produksjons- og materialkostnadene, noe som kan utgjøre en stor forskjell på bunnlinjen. Ved å redusere kostnadene kan du øke fortjenestemarginene og potensielt reinvestere besparelsene i fremtidige arrangementer eller andre områder av opplevelsen, for eksempel ved å forbedre den generelle opplevelsen av arrangementet eller øke deltakernes sikkerhet. 

  1. Minimere avfall og karbonavtrykk

Ved ikke å produsere en t-skjorte eller medalje til hver enkelt deltaker, kan du minimere mengden avfall som genereres. Noen ganger kaster deltakerne ubrukte t-skjorter og medaljer kort tid etter løpet, noe som er en belastning for miljøet på grunn av deres korte levetid. 

Ved å redusere produksjonen av disse varene reduserer du også utslippene knyttet til transport og frakt, noe som alt i alt reduserer karbonavtrykket fra løpet ditt. (Beregn karbonavtrykket ditt her!)

  1. Økt valgfrihet og erfaring for deltakerne

Deltakere som ikke verdsetter eller ikke har behov for en t-skjorte eller medalje, kan velge bort dette, noe som gjør dem mer fornøyde og potensielt øker sannsynligheten for at de kommer tilbake til fremtidige arrangementer fordi de liker tilnærmingen din. Avhengig av hvordan du kommuniserer alternativene, kan du også bidra til å styrke merkevarens omdømme når det gjelder bærekraft. 

Ulemper ved ikke å tilby medaljer/T-skjorter

  1. Oppfyller ikke deltakernes forventninger 

Ved å tilby en medalje kan du gi deltakerne en minneverdig og håndgripelig opplevelse. En medalje kan henges opp på veggen og beundres i mange år fremover og minne deltakeren om den flotte opplevelsen han eller hun hadde. Det samme gjelder t-skjorter - mange idrettsutøvere beholder dem som et minne og samler på dem etter hvert løp de deltar i. Mange deltakere forventer at medalje og t-skjorte er inkludert i løpsavgiften. Hvis du utelater dette eller får dem til å betale ekstra for det, kan du skape en følelse av skuffelse hos dem. 

I en deltakerundersøkelse fra RaceID-plattformen oppga deltakerne at t-skjorten ga størst verdi som "ekstrautstyr" i forbindelse med et løp: 

Graf over hva deltakerne mener tilfører verdi til et løp

Graf fra RaceID-deltakernes preferanseundersøkelse

  1. Tap av markedsføringsplass og -muligheter 

Medaljer og t-skjorter er et utmerket sted for markedsføring og synliggjøring av logo og løpsnavn. Her kan du også tilby sponsortrykk som kan være svært verdifulle for løpet ditt i form av ekstra inntekter. Hvis du lar være å gi hver deltaker en medalje og en t-skjorte, vil det definitivt redusere hvor mye du kan spre budskapet om løpet ditt etterpå. 

Konklusjon - Bør du gjøre t-skjorter og medaljer valgfrie i løpet ditt? 

Det er viktig å nøye avveie fordeler og ulemper ved å lage medaljer eller t-skjorter. t-skjorter før du bestemmer deg for hva du vil gjøre for løpet ditt. Til syvende og sist handler det om hva du foretrekker. Du kan også vurdere andre alternativer, for eksempel å redusere antall artikler som produseres på ulike måter, kjøpe inn materialer på en mer effektiv og bærekraftig måte eller tilby rimeligere alternativer. Hvis du bestemmer deg for å la deltakerne velge bort dette, er det også viktig å planlegge hvordan du skal kommunisere dette i forbindelse med påmeldingen, slik at det er tydelig hvorfor det er valgfritt. 

For å hjelpe deg med å bestemme deg, vil vi avslutte denne diskusjonen med et resultat fra en fersk undersøkelse om deltakernes preferanser - det er tydelig at deltakerne synes det er greit å betale for disse tingene hvis løpet er viktig for dem: 

Graf over deltakernes preferanser

Er du ikke overbevist? Se her for 5 andre måter du kan gjøre løpet ditt mer bærekraftig på.

Forsidefoto: Hermanövarvet