Planlegging av et løp som ung entreprenør

Hvordan planlegger du ditt første løpsarrangement som ung gründer? Vi har intervjuet William Rantala, styreleder for et Ungt Entreprenørskap-selskap i Sverige. Vi Unga Molkom, som nylig organiserte sitt arrangement. I denne artikkelen deler William Rantala noen verdifulle tips om hvordan det er å arrangere et løp som ung entreprenør.

Før vi går inn på intervjuet, er det tre hovedgrunner til at unge mennesker bør vurdere å organisere løpsarrangementer.

  1. Fremmer fysisk aktivitet: Løping generelt bidrar til å fremme helse og fysisk form. Ved å arrangere et løp kan unge mennesker oppmuntre andre til å bli fysisk aktive og utvikle en sunn livsstil.
  2. Utvikling av lederegenskaper: Å organisere et løp innebærer planlegging, koordinering og lederegenskaper. Unge mennesker kan lære seg verdifulle lederegenskaper ved å ta på seg ansvaret for å organisere et løp og føre tilsyn med alle de ulike aspektene som er involvert.
  3. Fremme fellesskapsfølelsen: Løpearrangementer er en fin måte å samle folk på og skape en følelse av fellesskap. Unge mennesker som organiserer løpearrangementer kan bidra til å bygge sterkere og mer sammensveisede lokalsamfunn ved å samle folk rundt et felles mål.

Det er akkurat det William har gjort - godt gjort William! Nå går vi over til intervjuet for å høre hvordan han ser på det å arrangere et løp som en del av Junior Achievement Company. 

Hvordan fikk du ideen om å lage et løp med Junior Achievement-selskapet ditt?

Foreningen " Vi Unga Molkomhvor jeg er leder, hadde et ønske om å arrangere et løp sammen med Molkom Fritidssenter på et eller annet tidspunkt. Så da jeg startet på Ungt Entreprenørskapsåret tenkte jeg, hvorfor ikke arrangere det nå? Jeg har blitt mer og mer lidenskapelig opptatt av løping de siste årene. Jeg syntes det var synd at Molkom ikke hadde noe løp. Så jeg bestemte meg for å lage løpet og kjøre det som mitt Junior Achievement-selskap i 2022. Det var en åpenbar synergi. Jeg fikk muligheten til å kombinere fritidsinteressen min med entreprenørskapet i Ungt Entreprenørskap, samtidig som jeg arrangerte et løp for Molkom!

Hva er de største/viktigste erfaringene du har gjort deg før, under og etter at du har arrangert et løp?

En viktig lærdom jeg tar med meg fra fjorårets utgave er at det er langt fra enkelt å arrangere et godt løp. Du bør helst begynne å planlegge 6 måneder i forveien. Det har jeg gjort for årets utgave, for det er mange ting som må organiseres. Noen eksempler er polititillatelser, sponsorer, startnummer, medaljer, frivillige og mye mer. Også på selve løpsdagen er det viktig å være ute i god tid for å kunne forberede alt. 

Finn ut hvordan du får løpslisens her

Har dere støtt på noen spesielle utfordringer?

Som med all planlegging av arrangementer har jeg støtt på både små og store utfordringer. Den første utfordringen var å finne ut hva som kreves for å arrangere et løp. Det løste seg relativt raskt, for det var mange å spørre om hjelp og råd. Det er flere enn du kanskje tror som gjerne hjelper deg hvis du bare tør å spørre.

Som jeg nevnte tidligere, er det mye forberedelser som må gjøres før et løp. Med flere ting som skal gjøres, får du mindre tid til å gjøre dem, og det er en utfordring i seg selv. Det er et krav å ha en god og tydelig plan for når visse ting skal være klare.

Selve løpsdagen bød på litt mindre utfordringer i form av å legge opp løypen på riktig måte og sørge for at alt gikk knirkefritt. Og det gikk bra til slutt, takket være et godt samarbeid mellom alle involverte.

Hvordan markedsførte du løpet ditt?

Markedsføring er en viktig del av å skape et godt arrangement. Hvis du ikke blir sett og hørt, kommer ingen til arrangementet. Jeg jobbet aktivt med markedsføringen via sosiale medier, plakater og informasjonsmøter. Jeg gikk handelslinjen på videregående skole og er engasjert i en ideell organisasjon, så jeg har relativt god kunnskap om hvordan man tiltrekker seg deltakere og markedsfører arrangementer/bedrifter.

Markedsføringen besto blant annet i å stå utenfor Coop Molkom og promotere løpet, samt å opprette og vedlikeholde en aktiv Facebook- og Instagram-side.

RaceID har en gratis markedsføringsplan for løpsarrangører: last den ned her! 

Når bestemte du deg for å fortsette arbeidet med løpet?

Jeg bestemte meg for å fortsette arbeidet med neste løp samme dag som det ble arrangert i fjor. En av grunnene var at det var så mange positive reaksjoner på løpet, og at det etter min mening har et vekstpotensial. Dessuten tror jeg at det kan bidra til å markedsføre Molkom som et sted å besøke. 

Hvor tidlig ønsket du å åpne registreringen?

Jeg åpnet påmeldingen litt senere enn jeg egentlig ønsket i fjor, omtrent halvannen måned før løpsdagen. Det var fordi jeg måtte sikre at jeg hadde alle tillatelser på plass først.  

I år åpnet jeg påmeldingen 3 måneder før løpet, og jeg synes det er en rimelig tid for at deltakerne skal få tid til å forberede seg. Det betyr også at jeg som løpsarrangør får nok tid til å se hvor mange som melder seg på. Dermed vet jeg omtrent hvor mye utstyr jeg trenger å kjøpe inn.

Hva er ditt beste tips som løpsarrangør til andre som vurderer å starte et nytt løp?

Organiser bare løpet hvis du liker å gjøre det! Det føles så mye lettere å legge ned all den tiden det tar hvis du faktisk liker forberedelsene. . Selvfølgelig blir det noen utfordringer, men det finnes alltid en forening, person eller lignende som er villig til å hjelpe. Jeg fikk hjelp av blant annet Molkom Fritidsgård, Vi Unga Molkom, Stefan Olsson (Svensk Friidrott), Mera Molkom og Coop Molkom. Men det er viktig at du faktisk tør å spørre om råd og sponsing med mer!

Til slutt lønner alt seg, kanskje ikke i penger, men i hvert fall i glede og fellesskap - og det er etter min mening noe som alltid bør komme først! Et ekstra pluss er at du selv utvikler deg som leder og organisator underveis.

For å oppsummere er mitt råd å våge å prøve, og å ta imot hjelp fra og samarbeide med andre. Å arrangere et løp er en morsom og lærerik reise! 

Hvordan kom du i kontakt med RaceID, og hvordan synes du systemet fungerte i forhold til din rase?

Jeg kom i kontakt med RaceID da jeg kikket rundt på ulike tidtakingstjenester på nettet. Systemet fungerte perfekt under løpet, og jeg fikk tydelig informasjon om hvordan jeg skulle bruke det. Jeg kan virkelig anbefale tjenesten, det finnes flere ulike pakker til en god pris som er perfekte for både små og store løp! Svært god og lett tilgjengelig kundeservice er en annen fordel med RaceID.

Vil du bruke RaceID til å arrangere et løpearrangement? Du kan opprette din egen konto eller bestille og få råd fra en av våre fantastiske kolleger her på RaceID. Kom i gang nå!