Arrangera lopp som ung företagare

Hur arrangerar man sitt första loppevenemang som ung företagare? Vi har intervjuat William Rantala, ordförande för föreningen Vi Unga Molkom, som nyligen organiserade sitt lopp. I den här artikeln delar William med sig sina allra mest värdefulla tips kring hur man organiserar ett loppevenemang som ung företagare.

Det finns tre huvudskäl till varför unga  bör överväga att organisera ett lopp

  1. Främja fysisk aktivitet: Löpning i allmänhet bidrar till att främja den allmänna hälsan och den fysiska konditionen. Genom att arrangera ett lopp kan ungdomar uppmuntra andra att delta i fysisk aktivitet och utveckla en hälsosam livsstil.
  2. Utveckla ledarskapsfärdigheter: Att arrangera ett loppevenemang kräver planering, samordning och ledarskapsförmåga. Unga entreprenörer kan lära sig värdefulla ledarskapsfärdigheter genom att ta på sig ansvaret att organisera ett lopp och ta del av de olika aspekterna som ingår i lopp-planeringen.
  3. Främja gemenskapsanda: Att arrangera evenemang är ett utmärkt sätt att föra samman människor och skapa en känsla av gemenskap. Ungdomar som organiserar loppvenemang bidrar till att bygga starkare och mer sammansvetsade samhällen genom att föra samman människor kring ett gemensamt mål.

Detta är precis det som William har gjort - bra jobbat William! Låt oss nu gå vidare till intervjun för att ta reda på hans färska perspektiv om att organisera lopp som en del av hans UF-företag. 

Hur väcktes idén om att skapa ett lopp med ditt UF-företag?

Föreningen, " Vi Unga Molkom där jag är ordförande, hade planer på att arrangera ett motionslopp tillsammans med Molkom Fritidgård längre fram i tiden. Det var då jag inledde UF-året och tänkte att, varför inte göra det redan det här året? Jag har blivit mer och mer passionerad av löpning under de senaste åren. Jag tyckte att det var tråkigt att Molkom inte hade något lopp. Så jag bestämde mig för att skapa loppet och driva det som mitt UF-företag år 2022. Ett enkelt och självklart val då jag fick chansen att kombinera mitt fritidsintresse med UF-företagande, samtidigt som jag fick förverkliga det Molkom saknade enligt mig - dvs ett motionslopp!  

Vad är dina största/viktigaste lärdomar från processen före, under och efter att ha arrangerat ett lopp?

En viktig lärdom som jag tar med mig från förra årets upplaga är att arrangera ett bra lopp är långtifrån enkelt. Man ska helst börja planera 6 månader i förväg. Det har jag har gjort inför årets upplaga eftersom det finns massvis med saker som måste fixas. Några exempel på det är polistillstånd, sponsorer, nummerlappar, medaljer, volontärer och så mycket mer. Även på själva loppdagen är det viktigt att vara ute i god tid för att hinna förbereda allt. 

Klicka här för att ta reda på hur du kan få lopptillstånd

Stötte du på några särskilda utmaningar?

Som vid alla arrangemang så har jag stött på både mindre och större utmaningar. Den första utmaningen var att ta reda på vad som krävs för att arrangera ett lopp och fixa allt till loppet. Men det  löste sig relativt snabbt då det fanns personer runtomkring att ta hjälp av och rådfråga. Det finns många fler personer än man tror som gärna hjälper en om man vågar fråga om det. 

Som jag nämnde tidigare är det en hel del förberedelser som behöver göras inför ett motionslopp. Med fler saker att göra får man desto mindre tid att göra dem på och det är en utmaning i sig. Det finns ett krav på att ha en bra och tydlig planering för när en viss sak måste vara klar. 

Själva loppdagen erbjöd lite mindre utmaningar i form av att snitsla banan på rätt sätt och se till att allt gick smidigt. Och det blev till slut bra genom ett fint samarbete mellan alla inblandade.

Hur marknadsförde du ditt lopp?

Marknadsföring är en viktig del av att skapa ett bra arrangemang. Syns och hörs man inte så är det ingen som kommer på arrangemanget. Jag arbetade aktivt med marknadsföringen via sociala medier, affischer och informationsmöten. Tack vare att jag gick Handelsprogrammet på Praktiska Gymnasiet och är ideell engagerad så har jag relativt goda kunskaper om hur man lockar deltagare och marknadsför evenemang/företag.

Marknadsföringen bestod bland annat av att stå utanför Coop Molkom och marknadsföra loppet samt att skapa och upprätthålla en aktiv Facebook- och Instagramsida.

RaceID har en gratis marknadsföringsplan för lopparrangörer: ladda ner den här! 

När bestämde du dig för att fortsätta jobba vidare med loppet?

Jag bestämde mig för att fortsätta jobba med loppet redan samma dag som det arrangerades förra året. En av anledningarna var självklart att det fanns så många positiva reaktioner på loppet och att det enligt min åsikt finns en utvecklingspotential för det. Dessutom tror jag att det kan utveckla och marknadsföra Molkom som ort och för föreningen med en fortsättning av loppet. 
 

Hur tidigt ville du öppna anmälan för att känna dig trygg och ge deltagarna tid att förbereda sig?

Jag öppnade anmälan lite senare än jag egentligen hade velat förra året, ungefär en och en halv månad före innan loppet öppnades den. Detta var på grund av att jag behövde kolla upp en del saker kring loppet för att jag skulle vara säker på att kunna arrangera det.  

I år öppnade jag registreringen tre månader före loppet och jag tycker att det är en rimlig tid för deltagarna att hinna förbereda sig. Det innebär också att jag som lopparrangör får tillräckligt med tid för att se hur många som anmäler sig. På så sätt får jag veta ungefär hur mycket saker jag behöver köpa in.

Vad är ditt bästa tips som lopparrangör till andra som funderar på att starta ett nytt lopp?

Starta bara loppet om du gillar det! Det känns så mycket enklare att lägga ner all den tid det tar om man faktiskt gillar det själv. Naturligtvis kommer det att finnas vissa utmaningar, men det finns alltid en förening, person eller liknande som är villig att hjälpa till. Jag fick hjälp av bland annat Molkom Fritidsgård, Vi Unga Molkom, Stefan Olsson (Svensk Friidrott), Mera Molkom och Coop Molkom. Men det är viktigt att man faktiskt vågar be om råd och sponsring med mera!

I slutändan lönar sig allting, kanske inte i pengar, men åtminstone i glädje och gemenskap - och enligt min mening är det något som alltid bör komma i första hand! Ett extra plus är att du själv utvecklas som ledare och arrangör på vägen.

Sammanfattningsvis är mitt råd att våga prova och ta hjälp av och samarbeta med andra. Att organisera ett lopp är en rolig och lärorik resa! 

Hur kom du i kontakt med RaceID och hur tycker du att systemet fungerade med ditt lopp?

Jag kom i kontakt med RaceID när jag kollade runt på olika tidtagningstjänster på nätet. Systemet fungerade perfekt under loppet och jag fick tydlig information om hur jag skulle använda det. Jag kan verkligen rekommendera tjänsten, det finns flera olika paket till ett bra pris som är perfekta för både små och stora lopp! Mycket bra och lättillgänglig kundtjänst är en annan fördel med RaceID.

Vill du använda RaceID för att arrangera ditt lopp? Skapa ditt konto eller boka en tid och få råd av en av våra fantastiska kollegor här på RaceID. Kom igång nu!