7 måter å gjøre løpet ditt tilskuervennlig på

Kilian Jornet avslutter et løp omgitt av fans.

Løpet ditt er fantastisk for deltakerne - men hva med tilskuerne? Er tilskuere i det hele tatt viktige?

Studier har vist at publikum har en betydelig innvirkning på idrettsprestasjoner - ofte ved å øke og forbedre prestasjonene til spillerne eller konkurrentene. En kjent studie fra 1965 av Robert B. Zajonc og kolleger, publisert i tidsskriftet Science, viste at selv kakerlakker var "raskere" i et kappløp når de ble sett av andre kakerlakker. Dette etablerte begrepet "sosial tilrettelegging", som ble introdusert som begrep i 1897, men som sikkert er like gammelt som livet selv.

Og det går lenger enn som så - selv virtuelle tilskuere utgjør en forskjell. Det er nok å bare tenke at vi blir overvåket. Og hvem kan vel glemme pappfansene som satt på tribunen under covid-19-pandemien?

I noen idretter, som for eksempel golf, har sosial tilrettelegging en negativ effekt - golfspillere har en tendens til å prestere dårligere uansett om publikum jubler eller stønner. I fokusidretter, der det stilles høye krav til teknikk og ferdigheter, foretrekker man rolige omgivelser.

Hvordan påvirker den oss da, denne "sosiale tilretteleggingen"? Vel, i bunn og grunn spiller det på følelser og de grunnleggende delene av atferden og tankeprosessene våre. Fysisk presterer vi bedre - men teknisk og følelsesmessig er vi mer utsatt for feil.

Fordelene med å ha tilskuere på løpet

Det er mange fordeler ved å ha tilskuere. Tenk på de største sportsbegivenhetene i verden - OL, fotballkamper, baseball, ishockey - til og med cricket - kan du umiddelbart forestille deg den utrolige atmosfæren som skapes på en fullsatt arena full av tilbedende fans. Følelsene flyter... og det gjør også pengene til billettholderne.

Enten du ønsker at varemerket, arrangementet eller løpet ditt skal bli en suksess eller ikke vellykket økonomiskkan det likevel være lurt å tenke på hvordan du kan øke tilskuerverdien av løpet ditt for å skape en minneverdig atmosfære (tilbakevendende deltakere nevner ofte at atmosfæren i et løp er viktig for beslutningen om å komme tilbake).

Hvis du gir folk muligheten til å følge med eller heie på løperne dine, spesielt de som kjenner noen personlig, kan det gi en god følelse av identitet og øke engasjementet for arrangementet ditt. Hvis du gjør det på en god måte, konverterer du fans av de enkelte deltakerne til fans av løpet ditt. Hvis du gjør det bra, går dette over til å bli fans av merkevaren din. Etter hvert som merkevaren din får flere fans, øker omdømmet, og plutselig blir den attraktiv i mediene - noe som gir deg flere seere ... og sirkelen er sluttet.

Sett fra deltakernes ståsted gir tilskuere (og supportere) i tillegg en bekreftelse på aktiviteten de deltar i. Deltakerne får mer glede av å delta enn det som er mulig å oppnå bare ved å fullføre løpet, sammenlignet med når du har tilskuere på sidelinjen. Tenk bare på alle de idrettsutøverne du har hørt snakke i et intervju etter en konkurranse eller kamp, som nevner publikum eller tilskuere som skapte en fantastisk atmosfære som løftet og satte fokus på prestasjonen. Når det er sagt, takker idrettsutøvere ofte fansen, selv når de har tapt.

7 måter å gjøre løpet mer tilskuervennlig på

1. La folk følge med eksternt med direktesporing og GPS

I dag gjør teknologien løpene mer og mer engasjerende - også for de som følger med på avstand. Alle de største løpene har live-tracking, og mange har også GPS-sporing også. Live Tracking/Resultater kan fungere bare ved å vise mellomtider og estimerte sluttider. I mer komplekse og avsidesliggende løp er imidlertid GPS-tracking å foretrekke, ettersom det ikke krever noe maskinvareoppsett ute i løypen - og tilskuerne kan se "prikkene" (deltakerne) i sanntid (vanligvis overlappet på et kart over løypen).

Det finnes en rekke apper for deltakere som nå har innebygd sporing i funksjonaliteten - med lenker som kan deles direkte i sosiale medier eller limes inn i en melding til noen du er glad i. Dra nytte av teknologien og legg til rette for Live/GPS-sporing i løpet ditt - det forventes i økende grad av deltakerne (spesielt hvis du ønsker å ta høye startavgifter!).

2. Del løpsdagen over en direktesending

En direktesending kan brukes sammen med direktesporing eller GPS-dekning. Alt du trenger er en telefon, en mikrofon og noen som kan snakke i timevis ... ikke så vanskelig å finne og samle! Ved å bruke Youtube, Facebook eller en annen direktesendingstjeneste får du en billig og effektiv måte å nå ut til publikum på.

For å gjøre sendingen engasjerende og ekstra interessant kan du inkludere intervjuer med utøverne før løpet, streams fra sjekkpunkter eller kameraløpere/syklister, samt analyser og kommentarer etter løpet.

3. Engasjer tilskuere på stedet med en arenapassasje (eller lett tilgjengelige tilskuerpunkter).

For å skape liv og røre i start/mål/arenaområdet, bør du engasjere tilskuerne på stedet. En fin måte å gjøre dette på er å ha en arenapassasje. Hvis passasjen planlegges på riktig måte, kan den virkelig bidra til å øke spenningen. Ideelt sett bør det være nok tid igjen til at resultatene kan endre seg etter hvert som løperne passerer gjennom arenaen, men ikke for lenge til at alt kan (eller vil) endre seg. Dette, kombinert med sendingen, gir tilskuerne en opplevelse av å "leve" løpet - å se smerten i utøvernes ansikter på stedet er noe helt spesielt. Husk at følelsene under et løp er annerledes enn ved målgang!

Tilskuere som heier på løperne

4. Plasser en storskjerm i arenaen

En skjerm på arenaen som kan fungere som et samlingspunkt for tilskuerne, kan være et flott (om enn kostbart) tilskudd til ethvert stort løp. Vis Broadcast eller Live Tracking på skjermen - og ikke glem at du også kan bruke den som reklametavle! De største løpene vil kunne selge tid på streamingen til sponsorer og annonsører - noe som mer enn dekker kostnadene for utstyret.

5. Sørge for transport til tilskuerplasser

Hvis løpet ditt er langt og løypen ligger avsides, bør du vurdere muligheten for å kjøre tilskuere til viktige punkter langs ruten. En enkel kjøreplan med busstider og tilskuerpunkter kan være svært nyttig - og kan kombineres med kontrollstasjoner. På denne måten har alle løperne mulighet til å ta med seg familie og venner for å heie på dem og samle dem opp når de sliter langs løypen! Du kan kompensere for kostnadene med billige bussbilletter på stedet og/eller som et tillegg til påmeldingsskjemaet. Du kan tilby et begrenset antall plasser (f.eks. 25 % av påmeldingene), noe som skaper eksklusivitet og øker tilskuerverdien av å ha en VIP-tilskuerbillett.

6. Gjør arenaen familievennlig 

En fin måte å øke antall tilskuere på er å oppfordre deltakerne til å ta med seg familien. Dette gir ikke bare flere tilskuere på arenaen eller i området, men øker også det gjennomsnittlige oppholdet for deltakerne. Familier som reiser, har ofte en tendens til å gjøre mer ferie av turen. Det betyr at de overnatter flere netter på lokale overnattingssteder, spiser ute, oppdager den lokale kulturen og generelt styrker den lokale økonomien.

Barn som løper om kapp og gir en tilskuer en high five

Sørg derfor for at arenaen arenaen er godt tilrettelagt med toaletter, mat og kanskje til og med en lekeplass av noe slag. Du kan også gå så langt som å tilby barnepass - noe som er ganske vanlig i enkelte typer arrangementer og land. På denne måten kan begge foreldrene delta i løpet - og få en velfortjent pause! Alt du trenger er et inngjerdet område, noen spill eller puslespill og en liten gruppe ansvarlige voksne.

7. Gi tilskuerinformasjon på nettstedet ditt

En av de enkleste løsningene er kanskje å opprette en nettside spesielt for tilskuere. Legg inn informasjon som starttider, steder, løypekart, forventet vinnertid, tidligere vinnere, lenke til Live Tracking og selvfølgelig lenken til direktesendingen. På denne måten har du skapt et enkelt referansepunkt som du og deltakerne enkelt kan dele. Det blir også enklere å holde all informasjonen oppdatert når alt er samlet på ett sted.

Vil du ha flere tips om hvordan du kan optimalisere løpet ditt? Gå til læringssenter for arrangører.

Heltebilde: av Jordi Saragossa

Bilder i tekst: Hermanövarvet