7 sätt att göra din lopp åskådarvänlig

Kilian Jornet avslutar en lopp omgiven av fans

Så din lopp är fantastisk för deltagarna - men hur är det med åskådarna? Är åskådarna ens viktiga?

Studier har visat att folkmassor har en betydande inverkan på idrottsprestationer - ofta ökar och förbättrar de atletens eller tävlandes prestationer. En berömd studie från 1965 av Robert B. Zajonc och hans kollegor, som publicerades i tidskriften Science, visade att till och med kackerlackor var "snabbare" i ett lopp när andra kackerlackor tittade på dem. Detta fastställde ytterligare begreppet "social facilitering", som introducerades som ett begrepp 1897, men som säkert är lika gammalt som livet självt.

Och det går längre än så - även virtuella åskådare gör skillnad. Det räcker med att bara tro att vi är övervakade. Och vem kan glömma de pappfans som satt på läktarna under Covid-19-pandemin?

Inom vissa sporter, som golf till exempel, har social facilitering dock en negativ effekt - golfspelare tenderar att prestera sämre oavsett om publiken hejar eller stönar. Fokussporter, med höga nivåer av teknik och skicklighet, föredrar lugna miljöer.

Hur påverkar det oss då, detta "sociala underlättande"? Jo, i huvudsak handlar det om känslor och de ursprungliga delarna av vårt beteende och våra tankeprocesser. Fysiskt presterar vi bättre - men tekniskt och känslomässigt är vi mer mottagliga för fel.

Fördelarna med att ha åskådare på ditt lopp

Det finns många fördelar med att ha åskådare. Tänk på de största idrottsevenemangen i världen - OS, fotbollsmatcher, baseball, ishockey - och till och med cricket - Du kan omedelbart föreställa dig den otroliga atmosfär som skapas i en fullsatt arena med många beundrande fans. Känslorna flödar... liksom intäkterna från biljettförsäljningen.

Varesig du vill att ditt lopp ska vara  framgångsrikt ekonomiskt eller inte,vill du kanske ändå fundera på hur du kan få dit fler åskådare för att skapa en minnesvärd atmosfär (återkommande deltagare nämner ofta att atmosfären i loppet är viktig för deras beslut att komma tillbaka kommande år).

Att ge människor möjlighet att följa med eller heja på dina tävlande, särskilt de som känner någon personligen, kan ge en bra känsla av identitet och öka engagemanget för ditt evenemang. Om det görs på ett bra sätt omvandlar du i princip fans av de enskilda deltagarna till fans av ditt lopp. Om det görs på ett bra sätt, kan detta sedan övergå till att de blir fans av ditt varumärke. När ditt varumärke får fler fans ökar dess rykte och plötsligt blir det attraktivt i medierna - vilket ger dig ännu mer uppmärksamhet ... och cirkeln är sluten.

Dessutom ger åskådarna (och fansen), ur deltagarens synvinkel, en bekräftelse på den aktivitet de deltar i. Nivån på deltagarnas njutning ökar mer än vad som är möjligt genom att bara uppleva att fullfölja loppet jämfört med när du har åskådare vid sidan av. Tänk bara på alla idrottare som du någonsin har hört under en intervju efter en tävling eller match och som nämner publiken eller åskådarna som skapade en otrolig atmosfär som höjde och gav en fokuspunkt åt deras prestation. Med detta sagt, även vid nederlag tackar idrottare ofta fansen.

7 sätt att göra din lopp mer åskådarvänlig

1. Låt folk följa loppet på distans med live-tracking och GPS

Numera gör tekniken det möjligt att göra lopp mer och mer engagerande - även för dem som tittar på distans. Alla de största tävlingarna har Live Tracking, och många har GPS-spårning också. Live Tracking/Resultat kan fungera bara genom att visa deltider och uppskattade sluttider. I mer komplexa och avlägsna lopp är dock GPS-spårning att föredra, eftersom det inte kräver någon hårdvaruuppsättning ute på banan - och åskådarna kan se "prickar" (deltagarna) i realtid (vanligtvis på en karta över banan).

Det finns ett antal deltagarappar som numera har spårning inbyggd i sin funktionalitet - med länkar som kan delas direkt på sociala medier eller klistras in i ett meddelande till familj och vänner. Dra nytta av tekniken och sätt upp Live/GPS-spårning för ditt lopp - det förväntas i allt högre grad av deltagarna (särskilt om du vill ta ut stora anmälningsavgifter!).

2. Dela med dig av loppdagen genom en direktsändning

En direktsändning kan komplettera din live-spårning eller GPS-tracking. Allt du behöver är en telefon, en mikrofon och någon som kan prata i timmar... inte så svårt att hitta och sätta ihop! Att använda Youtube, Facebook eller någon annan tjänst för direktsändning är ett billigt och effektivt sätt att nå ut till din publik.

För att göra sändningen engagerande och extra intressant kan du inkludera intervjuer med idrottare före loppet och livesändning från kontrollpunkter eller kameralöpare/cyklister, samt analyser och kommentarer efter loppet.

3. Engagera åskådare på plats med en arenapassage (eller lätttillgängliga åskådarplatser).

Om du vill få igång en rörelse i start-, mål- och arenaområdet bör du engagera de åskådare som finns på plats. Ett bra sätt att göra detta är att ha en arenapassage mitt i loppet. Om passagen planeras på rätt sätt kan den verkligen öka spänningen. När deltagarna passerar genom arenan bör det helst finnas tillräckligt med tid kvar för att resultaten ska kunna ändras, men inte för länge så att allt kan (eller kommer att) förändras. Detta, i kombination med sändningen, ger verkligen åskådarna en upplevelse av att "leva" loppet - att se smärtan i idrottarnas ansikten på plats är något alldeles speciellt. Kom ihåg - känslorna under loppet är annorlunda än känslorna vid mållinjen!

Åskådare som hejar på löparna

4. Placera en storbildsskärm i arenan

En skärm på arenan som kan fungera som en fokuspunkt för åskådarna kan vara ett bra tillägg (även om det är dyrt) till en stor lopp. Visa upp din sändning eller live-spårning på skärmen - och glöm inte att du också kan använda den som reklamtavla! De största tävlingarna kommer att kunna sälja tid på sina streams till sponsorer och annonsörer - vilket mer än väl kan täcka kostnaderna för utrustningen.

5. Erbjud transport till åskådarplatser

Om ditt lopp är långt och banan är avlägsen kan du överväga att köra åskådare till viktiga punkter längs vägen. Ett enkelt schema med busstider och åskådarplatser kan vara mycket uppskattat - och kan kombineras med vätskestationer. På så sätt har varje deltagare möjlighet att ta med sig familj och vänner för att heja på dem och hämta upp dem när de kämpar på banan! Du kan kompensera kostnaderna med billiga bussbiljetter på plats och/eller som ett tillägg till anmälningsformuläret. Du kan erbjuda endast ett begränsat antal platser (25 % av anmälningarna till exempel), vilket skapar exklusivitet och ökar värdet för åskådarna av att ha en VIP-biljett som åskådare.

6. Gör din arena familjevänlig 

Ett bra sätt att öka antalet åskådare på din lopp är att uppmuntra deltagarna att ta med sig sina familjer. Detta ger inte bara fler besökare till din arena eller till din ort, utan ökar också deltagarnas genomsnittliga vistelsetid. Ofta tenderar familjer som reser att göra en resa till en större semester. Detta innebär extra övernattningar på lokala boenden, restauranger, upptäckt av den lokala kulturen och allmänt sett en ökning av den lokala ekonomin.

Barn som tävlar och ger en åskådare en high five

Se därför till att din arena är välplanerad med toaletter, mat och kanske till och med en lekplats av något slag. Du kan också gå så långt som att erbjuda barnomsorg - något som är ganska vanligt vid vissa typer av evenemang och i vissa länder. På så sätt kan båda föräldrarna tävla i er lopp - och få en välförtjänt paus! Allt du behöver är ett inhägnat område, några spel eller pussel och en liten grupp ansvariga vuxna.

7. Ge information till åskådare på din webbplats

En av de enklaste lösningarna är kanske att skapa en sida på din webbplats som är särskilt avsedd för åskådare. Inkludera information som starttider, platser, bankkartor, förväntad vinnartid, tidigare vinnare, länk till Live Tracking och naturligtvis länken till livesändningen. På så sätt har du skapat en enda referenspunkt som du och dina deltagare enkelt kan dela med varandra. Det blir också lättare att hålla all information uppdaterad om allt finns på ett och samma ställe.

Vill du ha fler tips om hur du optimerar ditt lopp? Gå till Learning Center för Arrangörer.

Hjältebild: av Jordi Saragossa

Bilder i texten: Hermanövarvet