Fremtidens løp: Tidtaking og GPS-sporing av løp
Nicklas Tingström er teknologidirektør i RaceID og en selverklært teknologinerd. Hans visjon for fremtidens teknologi i langdistanseløp er virkelig inspirerende. Vi har snakket med Nicklas om hans teknologiske fremtidsutsikter for både arrangører og deltakere - les første del om tidtaking og GPS-sporing nedenfor.
Nicklas, fortell litt om deg selv og hvordan du kom inn i teknologibransjen?
Jeg har alltid vært interessert i teknisk utvikling, og interessen ble vekket da storebroren min viste meg hvordan man bruker Amid 500- og Commodore 64-datamaskiner i sin tid, sannsynligvis da jeg var 8 år gammel. Jeg tok kurs som tenåring og begynte med CSS-, HTML- og Flash-koding da jeg var 15 år. Etter hvert som tidene og teknologien endret seg, lærte jeg meg nye programmeringsspråk. Etter hvert begynte jeg å selge utvikling i stedet for å kode for meg selv. Jeg innså at jeg hadde en interesse for, og en viss evne til, å forklare kompleksiteten i koding for ikke-utviklere. Jeg startet egne bedrifter og fikk med meg venner til å kode for meg.
Hvorfor bestemte du deg for å starte RaceID i 2016?
Jeg ble kontaktet av Erik og Johan (RaceID ), om å lage en løpskalender og et påmeldingssystem. De hadde ikke den tekniske kunnskapen og trengte noen som kunne kode og utvikle det for dem gratis...
Det hørtes ut som et prosjekt med potensial, og jeg var nysgjerrig på å jobbe i "lidenskapsbransjen". Det er noe helt annet å få lov til å hjelpe mennesker med å nyte sin lidenskap nummer én på en bedre måte. Spesielt sammenlignet med råvare- eller finansbransjen - som mine tidligere prosjekter handlet om. Jeg innså også at racing- og utholdenhetsbransjen virkelig hadde potensial. Det er så mye som er så dårlig utført, og den må fortsatt gjennom den digitaliserings- og konsolideringsreisen som jeg tror alle markeder må gjennom.
Wearables innen helseteknologi har nylig blitt populært, med ulike smartklokker og enheter for treningsmåling. Hvordan tror du dette kommer til å påvirke utholdenhetsløpene?
Det gjør allerede en forskjell. Da vi startet med RaceID, hadde vi planer om å utvikle en wearable til Raceband-prosjektet, men da Apple Watch kom ut, endret vi det til et programvareprosjekt i stedet. Med wearables og tilkoblingsmuligheter er det store muligheter for å knytte alle tettere sammen. Jeg mener at langdistanseløp som helhet er en veldig dårlig tilskuersport, og i dag har vi mange av verktøyene som trengs for å bygge bro over dette gapet.
Jeg tror wearables og spesielt 5G og 4G virkelig muliggjør dette. Man kan bringe folk nærmere hverandre ved å finne opp nye produkter. Vi begynner å se dette i smartklokker og ulike sporingsapper på markedet. Neste sesong har vi i RaceID noen veldig spennende prosjekter på gang som jeg virkelig tror kan ha stor innvirkning på hvordan løpene oppleves på løpsdagen.
I dag tas tiden i langdistanseløp manuelt, halvmanuelt med apper eller med RFID-brikke-teknologi. Hva tror du vil skje med tidtakingen i løpet av de neste 5-10 årene?
Jeg er sikker på at neste generasjon tidtaking kommer til å benytte GPS-teknologi. I stedet for alt det klumpete RFID-utstyret som du må bære ut i skogen og opp på fjellet - og sette det opp med strømkabler og noen ganger til og med separate nettverk, kan du med GPS bruke programvare og administrere hele tidtakingsprosedyren rundt et løp eksternt hvis du vil. Det blir også mye billigere, ettersom brikketidtaking ofte er en av de største kostnadene mange løpsarrangører sliter med.
Når du bruker GPS-tidtaking, kan du plassere inngjerdede soner med GPS-koordinater som angir mellomtider eller sjekkpunkter langs løypen. Så snart noen går inn i sonen med enheten sin, registrerer den en tid. Problemet akkurat nå er at mange GPS-enheter bare bruker enkeltbånds GPS-teknologi. For at tidtakingen skal fungere med høy nøyaktighet, trenger vi to- eller til og med trebånds GPS-signalering.
I et langt utholdenhetsløp er imidlertid ikke millisekundene så viktige. Da holder det sannsynligvis med en nøyaktighet på en meter eller et sekund. Du kan også kombinere metoder, for eksempel ved å bruke både GPS-tidtaking og supplere med app- eller RFID-tidtaking for de viktigste tidtakingspunktene.
Hvor nøyaktig er GPS-signalering i dag?
Det avhenger av om det er enkeltbånd eller dobbeltbånd, men generelt er GPS alltid nøyaktig ned til en meter. Problemet er hastigheten. Når du beveger deg, kan nøyaktigheten reduseres til ca. 10 m. Så hvis du løper ved siden av noen, kan det, hvis du er uheldig, se ut som om det er 20 m forskjell mellom de to personene i resultatene.
Det er ikke nøyaktig nok akkurat nå, men det avhenger også av satellittdekningen. Hvis du kan triangulere med tre satellitter og du har dual-band, er det supernøyaktig. Men ute i skogen, hvis dekningen ikke er så god, tror jeg ikke smartklokkene er i stand til å koble seg til to forskjellige GPS-nettverk og bruke dem sammen ennå. Men i fremtiden, når det blir bedre, batteritiden blir lengre og vi kan bruke forskjellige nettverk, vil ting endre seg.
Hvordan tror du at forbedret GPS-presisjon og GPS-sporing ellers kan utgjøre en forskjell i utholdenhetsidretter? Hvordan kan GPS-teknologi for eksempel brukes til å involvere tilskuere?
Fremtidsmulighetene med GPS er enorme. Vi ønsker å bruke den til å gjøre utholdenhetssporten mer publikumsvennlig.
Orienteringsløpere i Sverige gjør for eksempel allerede dette - utøverne har med seg en GPS-enhet som gjør det mulig for tilskuerne å følge nøyaktig med på et kart på nettet. Tenk deg dette sammen med et nettverk av kameraer. Som tilskuer kan du få en melding om at vennen din nærmer seg en kamerasone og ta frem telefonen for å se ham eller henne løpe gjennom, og kanskje til og med interagere med dem og heie på dem!
Og det samme gjelder den andre veien også. Hvis du er løper og ikke vil gå glipp av venner og familie som står med en hjemmelaget plakat klar til å heie, kan du få et ping direkte i smartklokken når du nærmer deg.
Det er virkelig kult. Tenk deg mulighetene. Du kan ha en stor skjerm med alt som skjer i målområdet, og kanskje til og med folk i løpet er villige til å videosamtale inn på skjermen.
En annen ting vi ikke har snakket om, er sikkerhetsaspektet ved å kjøre med GPS. Jeg kan tenke meg at det er lettere å holde oversikt over deltakerne?
Ja, absolutt. Ofte når folk med RFID-brikker avbryter løpet, blir arrangørene bekymret og sender ut et team for å lete etter utøveren i skogen, bare for å finne ut at vedkommende sitter hjemme i sofaen. Slik forvirring ville bli eliminert.
Det finnes også andre sikkerhetsaspekter - for eksempel vil vi inkludere en SOS-knapp i Raceband-programvaren vår, slik at løpere i nød kan varsle arrangøren. De kan da enkelt finne og hjelpe deltakeren. Dette er til stor hjelp og gjør at folk føler seg trygge ute i løypen, spesielt hvis det er et langt fjellmaraton.
Det eneste som hindrer dette nå, er at alle kanskje ikke har en smartklokke eller wearable som kan brukes som sporingsenhet under løpet. Hvordan tror du vi kan løse det?
Jeg tror arrangørene vil begynne å bruke GPS-sporing mer og bare dele ut live-enheter, for eksempel med RFID-brikker, som er koblet til løperen, men bare for det løpet. Men når man gjør det på denne måten, føler jeg at man går glipp av alt det en klokke kan gjøre, med tanke på toveiskommunikasjon.
Denne tilkoblingsmuligheten og interaktiviteten er mulig takket være GSM og skybasert databehandling et sted som kan håndtere alt dette. Du kan for eksempel se hvor langt foran du ligger i forhold til løperen bak deg eller den som er rett foran deg. Du kan se at du ligger to minutter bak eller ett minutt foran. Å ha tilgang til disse dataene i sanntid vil virkelig hjelpe idrettsutøvere til å prestere bedre og finne motivasjon, og jeg tror smartklokker snart vil gjøre det mulig.
Når det gjelder utvikling, har Samsung og Apple fått dreisen på det, og de har app-butikker som gjør det mulig for selskapene å innovere med nye apper. Jeg tror at alle merkevarer må bli med på å bruke ett av disse to dominerende operativsystemene, ellers blir man akterutseilt, som man sier i vår bransje. Garmin har for eksempel ikke denne tilkoblingsmuligheten, og det er umulig for oss å lage en app som Garmin-brukere kan bruke.
Fortsett å lese del to av dette intervjuet her (kommer snart!)der Nicklas forteller om en spennende fremtid innen racing med utvidet virkelighet.