Το μέλλον των φυλών: διοργάνωση GPS Tracking

Ο Nicklas στο διοργάνωση

Nicklas Tingström είναι ο CTO της RaceID και ένας αυτοαποκαλούμενος σπασίκλας της τεχνολογίας. Το όραμά του για το μέλλον της τεχνολογίας στον κόσμο των αγώνων αντοχής είναι πραγματικά εμπνευσμένο. Μιλήσαμε με τον Nicklas για τις τεχνολογικές του προβλέψεις τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους συμμετέχοντες - διαβάστε παρακάτω το πρώτο μέρος σχετικά με τη χρονομέτρηση διοργάνωση και την παρακολούθηση GPS. 

Nicklas, πες μου λίγα λόγια για τον εαυτό σου και πώς μπήκες στον κλάδο της τεχνολογίας; 

Πάντα ασχολιόμουν με την τεχνολογική ανάπτυξη, το ενδιαφέρον μου προκλήθηκε όταν ο μεγαλύτερος αδελφός μου μου έδειξε πώς να χρησιμοποιώ τους υπολογιστές Amid 500 και Commodore 64 τότε, πιθανότατα όταν ήμουν 8 ετών. Παρακολούθησα μαθήματα ως έφηβος και άρχισα να ασχολούμαι με την κωδικοποίηση CSS, HTML και Flash όταν ήμουν 15 ετών. Καθώς οι καιροί και η τεχνολογία άλλαζαν, μάθαινα νέες γλώσσες κωδικοποίησης. Τελικά, άρχισα να πουλάω ανάπτυξη αντί να προγραμματίζω για τον εαυτό μου. Συνειδητοποίησα ότι είχα ένα ενδιαφέρον και ένα συγκεκριμένο χάρισμα στο να εξηγώ την πολυπλοκότητα του προγραμματισμού σε μη προγραμματιστές. Άρχισα τις δικές μου επιχειρήσεις και έφερα τους φίλους μου να προγραμματίζουν για μένα.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το RaceID το 2016; 

Με πλησίασαν ο Erik και ο Johan (RaceID συνιδρυτές), να κάνω ένα ημερολόγιο και ένα σύστημα εγγραφών διοργάνωση . Δεν είχαν τις τεχνικές γνώσεις και έπρεπε να επωφεληθούν από κάποιον που θα μπορούσε να το κωδικοποιήσει και να το αναπτύξει για αυτούς δωρεάν... 

Ακουγόταν σαν ένα έργο με προοπτικές και μου κίνησε την περιέργεια να εργαστώ στη "βιομηχανία του πάθους". Είναι το κάτι άλλο όταν μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους να απολαύσουν το νούμερο 1 πάθος τους με καλύτερο τρόπο. Ειδικά σε σύγκριση με τις βιομηχανίες εμπορευμάτων ή τις χρηματοοικονομικές βιομηχανίες - με τις οποίες ασχολήθηκαν τα προηγούμενα έργα μου. Συνειδητοποίησα επίσης ότι η βιομηχανία αγώνων και αντοχής είχε πραγματικά δυνατότητες. Τόσα πολλά είναι τόσο κακώς εκτελεσμένα, και χρειάζεται ακόμη να διανύσει το ταξίδι της ψηφιοποίησης και της ενοποίησης που νομίζω ότι κάθε αγορά πρέπει να περάσει.

Ο Nicklas στο διοργάνωση

Τα wearables στην τεχνολογία υγείας έχουν γίνει πρόσφατα δημοφιλή, με διάφορα έξυπνα ρολόγια και συσκευές παρακολούθησης της άσκησης. Πώς πιστεύετε ότι αυτό θα κάνει τη διαφορά στον κόσμο των αγώνων αντοχής; 

Κάνει ήδη τη διαφορά. Όταν ξεκινήσαμε με το RaceID, είχαμε στα σχέδιά μας να αναπτύξουμε ένα wearable για αυτό το έργο Raceband, αλλά όταν κυκλοφόρησε το Apple Watch, το αλλάξαμε σε ένα έργο λογισμικού. Με τα wearables και τη συνδεσιμότητα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να έρθουν πραγματικά όλοι πιο κοντά. Πιστεύω ότι η βιομηχανία αντοχής διοργάνωση στο σύνολό της είναι ένα πολύ φτωχό άθλημα θεατών και σήμερα έχουμε πολλά από τα εργαλεία που απαιτούνται για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα.

Νομίζω ότι τα wearables και ειδικά το 5G και το 4G πραγματικά το επιτρέπουν αυτό. Μπορείτε να φέρετε τους ανθρώπους πιο κοντά ο ένας στον άλλο με την εφεύρεση νέων προϊόντων. Αρχίζουμε να το βλέπουμε αυτό στα έξυπνα ρολόγια και στις διάφορες εφαρμογές παρακολούθησης στην αγορά. Για την επόμενη σεζόν στο RaceID, έχουμε μερικά πραγματικά συναρπαστικά έργα που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι αγώνες βιώνονται την ημέρα του διοργάνωση .

Σήμερα, οι αγώνες αντοχής χρονομετρούνται χειροκίνητα, ημι-χειροκίνητα με εφαρμογές ή με τεχνολογία τσιπ RFID. Ποιες εξελίξεις πιστεύετε ότι θα έρθουν στη χρονομέτρηση διοργάνωση τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια; 

Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη γενιά της χρονομέτρησης θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS. Αντί για όλο τον ογκώδη εξοπλισμό RFID που πρέπει να μεταφέρετε στο δάσος και στα βουνά - να τον εγκαταστήσετε με καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και μερικές φορές ακόμη και με ξεχωριστά δίκτυα, με το GPS μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό και να διαχειριστείτε ολόκληρη τη διαδικασία χρονομέτρησης γύρω από ένα διοργάνωση εξ αποστάσεως, αν θέλετε. Θα είναι επίσης πολύ φθηνότερο, καθώς η χρονομέτρηση με τσιπ είναι συχνά ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα με τα οποία αγωνίζονται πολλοί διοργανωτές διοργάνωση . 

Όταν χρησιμοποιείτε χρονομέτρηση GPS, μπορείτε να τοποθετήσετε γεωγραφικά περιφραγμένες ζώνες χρησιμοποιώντας συντεταγμένες GPS που υποδεικνύουν τους χρόνους διαχωρισμού ή τα σημεία ελέγχου κατά μήκος της διαδρομής σας. Στη συνέχεια, μόλις κάποιος εισέλθει στη ζώνη με τη συσκευή του, καταγράφει ένα χρόνο. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλές συσκευές GPS χρησιμοποιούν μόνο τεχνολογία GPS μονής ζώνης. Για να λειτουργήσει η χρονομέτρηση με μεγάλη ακρίβεια, χρειαζόμαστε σηματοδότηση GPS διπλής ή ακόμη και τριπλής ζώνης. 

Ωστόσο, σε έναν αγώνα μεγάλης αντοχής διοργάνωση, τα χιλιοστά του δευτερολέπτου δεν είναι τόσο σημαντικά. Έτσι, είναι πιθανώς αρκετή η ακρίβεια που αρκεί για να φτάσετε μέσα σε ένα μέτρο ή μέσα σε ένα δευτερόλεπτο Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε μεθόδους, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας και χρονομέτρηση GPS και συμπληρώνοντας με χρονομέτρηση App ή RFID για τα πιο σημαντικά σημεία χρονομέτρησης.

Πόσο ακριβής είναι η σηματοδότηση GPS σήμερα; 

Εξαρτάται από το αν είναι μονής ή διπλής ζώνης, αλλά γενικά, το GPS είναι πάντα ακριβές με ακρίβεια ενός μέτρου. Το πρόβλημα είναι η ταχύτητα. Όταν κινείστε, η ακρίβεια μπορεί να επιδεινωθεί σε περίπου 10 m. Έτσι, αν τρέχετε δίπλα σε κάποιον, αν είστε άτυχοι, μπορεί να φανεί στα αποτελέσματα μια διαφορά 20 m μεταξύ αυτών των 2 ατόμων. 

Αυτό δεν είναι αρκετά ακριβές αυτή τη στιγμή, αλλά εξαρτάται επίσης από τη δορυφορική κάλυψη. Εάν μπορείτε να τριγωνομετρήσετε με τρεις δορυφόρους και έχετε διπλή ζώνη, είναι εξαιρετικά ακριβές. Έξω στο δάσος όμως, αν η κάλυψη δεν είναι τόσο μεγάλη, δεν νομίζω ότι τα smartwatches είναι ακόμη σε θέση να συνδεθούν σε δύο διαφορετικά δίκτυα GPS και να τα χρησιμοποιήσουν μαζί. Αλλά στο μέλλον, όταν τα πράγματα ανοίξουν και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μεγαλώσει και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικά δίκτυα, τα πράγματα θα αλλάξουν.

Πώς πιστεύετε ότι η βελτιωμένη ακρίβεια του GPS και η παρακολούθηση μέσω GPS μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα αθλήματα αντοχής; Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία GPS για να βοηθήσει στη συμμετοχή των θεατών για παράδειγμα; 

Οι μελλοντικές δυνατότητες του GPS είναι τεράστιες. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τον κλάδο της αντοχής ένα άθλημα πιο φιλικό προς τους θεατές. 

Το Orienteering στη Σουηδία, για παράδειγμα, το κάνει ήδη αυτό - οι αθλητές φέρουν μια συσκευή GPS που επιτρέπει στους θεατές να παρακολουθούν με ακρίβεια την επικάλυψη σε έναν χάρτη στο διαδίκτυο. Φανταστείτε αυτό μαζί με ένα δίκτυο καμερών. Ως θεατής, θα μπορούσατε να λαμβάνετε μήνυμα ότι ο φίλος σας πλησιάζει σε μια ζώνη κάμερας και να βγάζετε το τηλέφωνό σας για να τον παρακολουθήσετε να τρέχει, και ίσως ακόμη και να αλληλεπιδράσετε μαζί του και να τον ενθαρρύνετε! 

Και το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Αν είστε δρομέας και δεν θέλετε να χάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας ενώ στέκονται με μια αυτοσχέδια αφίσα έτοιμοι να σας επευφημήσουν, θα μπορούσατε να λάβετε ένα ping απευθείας στο smartwatch σας καθώς πλησιάζετε. 

Είναι πολύ ωραίο. Θέλω να πω, φανταστείτε τις δυνατότητες. Θα μπορούσατε να έχετε μια μεγάλη οθόνη με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του τερματισμού, και ίσως ακόμη και οι άνθρωποι στο διοργάνωση θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν βιντεοκλήσεις σε αυτή την οθόνη.

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει είναι η πτυχή της ασφάλειας των αγώνων με GPS. Φαντάζομαι ότι είναι ευκολότερο να παρακολουθείτε τους συμμετέχοντες; 

Ναι, σίγουρα. Συχνά όταν οι άνθρωποι φορούν ετικέτες RFID και εγκαταλείπουν το διοργάνωση, οι διοργανωτές ανησυχούν γι' αυτούς και στέλνουν μια ομάδα να ψάξει τον αθλητή στο δάσος, για να ανακαλύψουν ότι κάθεται στο σπίτι του στον καναπέ του. Έτσι, μια τέτοια σύγχυση θα μπορούσε να εξαλειφθεί. 

Υπάρχουν και άλλες πτυχές της ασφάλειας - για παράδειγμα, στο λογισμικό Raceband θα συμπεριλάβουμε ένα κουμπί SOS, ώστε οι αγωνιζόμενοι που βρίσκονται σε κίνδυνο να μπορούν να ειδοποιήσουν τον διοργανωτή. Στη συνέχεια, μπορούν εύκολα να εντοπίσουν και να βοηθήσουν τον συμμετέχοντα. Αυτό βοηθάει σημαντικά και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς έξω στη διαδρομή, ειδικά αν πρόκειται για έναν μακρύ ορεινό μαραθώνιο. 

Υποθέτω ότι το μόνο άλλο πράγμα που το εμποδίζει τώρα, είναι ότι όλοι μπορεί να μην έχουν ένα smartwatch ή ένα wearable για να το χρησιμοποιήσουν ως συσκευή παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του διοργάνωση. Πώς νομίζετε ότι μπορούμε να το λύσουμε αυτό; 

Νομίζω ότι οι διοργανωτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τον εντοπισμό μέσω GPS και θα μοιράζουν απλά ζωντανές συσκευές, όπως με τσιπ RFID, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τον αγωνιζόμενο αλλά μόνο για το συγκεκριμένο διοργάνωση. Ωστόσο, κάνοντάς το με αυτόν τον τρόπο, νιώθω ότι χάνεις όλα όσα μπορεί να κάνει ένα ρολόι, αναφερόμενος στην αμφίδρομη επικοινωνία. 

Αυτή η συνδεσιμότητα και η διαδραστικότητα καθίσταται δυνατή χάρη στο GSM και την ύπαρξη υπολογιστικού νέφους κάπου που μπορεί να τα χειριστεί όλα αυτά. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πόσο μπροστά είστε από τον αγωνιζόμενο πίσω σας ή αυτόν που είναι ακριβώς μπροστά σας. Μπορείτε να δείτε ότι βρίσκεστε δύο λεπτά πίσω ή ένα λεπτό μπροστά. Η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε πραγματικά τους αθλητές να αποδίδουν καλύτερα και να βρίσκουν κίνητρα, και πιστεύω ότι τα smartwatches θα το καταστήσουν σύντομα εφικτό. 

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η Samsung και η Apple το έχουν καταφέρει, έχουν τα καταστήματα εφαρμογών τους που επιτρέπουν στις εταιρείες να καινοτομούν με νέες εφαρμογές. Νομίζω ότι όλες οι μάρκες πρέπει να συμφωνήσουν με τη χρήση ενός από αυτά τα δύο κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα, διαφορετικά, θα μείνετε στη σκόνη, όπως θα λέγαμε στον κλάδο μας. Έτσι, η Garmin, ως παράδειγμα, δεν έχει πραγματικά αυτή τη συνδεσιμότητα και μας είναι αδύνατο να φτιάξουμε μια εφαρμογή που να μπορούν να απολαύσουν οι χρήστες της Garmin. 

Συνεχίστε να διαβάζετε το δεύτερο μέρος αυτής της συνέντευξης ακριβώς εδώ (σύντομα!), όπου ο Nicklas μιλάει για ένα συναρπαστικό μέλλον στους αγώνες που περιλαμβάνει την επαυξημένη πραγματικότητα.