Loppens framtid: Tidtagning och GPS-teknik
Nicklas Tingström är CTO på RaceID och en självutnämnd tekniknörd. Hans vision för teknikens framtid i loppvärlden är verkligen inspirerande. Vi pratade med Nicklas om hans tekniska prognoser både för arrangörer och deltagare - läs vidare för den första delen om tidtagning och GPS-spårning nedan.
Nicklas, berätta lite om dig själv och hur du kom in i teknikbranschen?
Jag har alltid varit intresserad av teknisk utveckling, mitt intresse väcktes när min äldre bror visade mig hur man använde Amid 500 och Commodore 64-datorer på den tiden, förmodligen när jag var 8 år gammal. Jag tog kurser som tonåring och började med CSS-, HTML- och Flash-kodning när jag var 15 år. I takt med att tiden och tekniken förändrades lärde jag mig nya kodningsspråk. Så småningom började jag sälja utveckling i stället för att koda själv. Jag insåg att jag hade ett intresse för, och en viss talang för, att förklara kodningens komplexitet för icke-utvecklare. Jag startade egna företag och tog med mig mina vänner för att koda åt mig.
Hur kom det sig att du bestämde dig för att starta RaceID 2016?
Jag blev kontaktad av Erik och Johan (RaceID medgrundare) att göra en loppkalender och ett anmälningssystem. De hade inte den tekniska kunskapen och behövde dra nytta av någon som kunde koda det och utveckla det för dem gratis...
Det lät som ett projekt med potential, och jag var intresserad av att arbeta inom "passionsområdet". Det är något annat när man får hjälpa människor att utöva sin största passion på ett bättre sätt. Särskilt jämfört med råvaru- eller finansbranschen - som mina tidigare projekt handlade om. Jag insåg också att lopp- och uthållighetsindustrin verkligen hade potential. Så mycket är inte optimerat, och den behöver fortfarande gå sin digitaliserings- och konsolideringsresa som jag tror att alla marknader måste gå igenom.
"Wearables" inom hälsoteknik har nyligen blivit populära, med olika smarta klockor och träningsmätare/armband. Hur tror du att detta kommer att göra skillnad inom loppvärlden?
De gör redan skillnad. När vi började med RaceID hade vi planer på att utveckla en wearable för Raceband-projektet, men när Apple Watch kom ut ändrade vi det till ett mjukvaruprojekt i stället. Med wearables och uppkoppling finns det stora möjligheter att verkligen föra alla närmare varandra. Jag anser att uthållighetsloppsbranschen som helhet är en mycket dålig åskådarsport och idag har vi många av de verktyg som behövs för att överbrygga denna klyfta.
Jag tror att wearables och särskilt 5G och 4G verkligen möjliggör detta. Man kan föra människor närmare varandra genom att uppfinna nya produkter. Vi börjar se detta i smartklockor och olika spårningsappar på marknaden. För nästa säsong på RaceID har vi några riktigt spännande projekt som kommer att lanseras och som jag verkligen tror kan få en enorm inverkan på hur lopp upplevs på tävlingsdagen.
I dag görs tidtagning av uthållighetslopp manuellt, halvmanuellt med hjälp av appar eller med RFID-chipteknik. Vilken utveckling tror du att vi kommer se när det gäller tidtagning av lopp under de närmaste 5-10 åren?
Jag är säker på att nästa generation av tidtagning kommer att använda GPS-teknik. I stället för all den skrymmande RFID-utrustningen som man måste bära in i skogen och upp i bergen och sätta upp den med elkablar och ibland till och med separata nätverk, kan man med GPS använda programvara och administrera hela tidtagningsförfarandet för ett lopp på distans om man vill. Det blir också mycket billigare, eftersom chiptidtagning ofta är en av de största kostnaderna som många lopparrangörer kämpar med.
När du använder GPS-mätning kan du placera ut geografiska zoner med hjälp av GPS-koordinater som anger deltider eller kontrollpunkter längs banan. Så snart någon går in i zonen med sin enhet registreras en tid. Problemet just nu är att många GPS-enheter endast använder enkelbands-GPS-teknik. För att tidtagningen ska fungera med hög noggrannhet behöver vi GPS-signalering med två eller till och med tre band.
I en långvarig uthållighetstävling lopp är millisekunderna dock inte så viktiga. Så det räcker förmodligen med noggrannhet att bara komma inom en meter eller inom en sekund Du kan också kombinera metoderna, till exempel använda både GPS-tidtagning och komplettera med App- eller RFID-tidtagning för de viktigaste tidpunkterna.
Hur exakt är GPS-signalering i dag?
Det beror på om det är ett eller två band, men i allmänhet är GPS alltid exakt med en meters noggrannhet. Problemet är hastigheten. När du rör dig kan noggrannheten försämras till cirka 10 m. Så om du springer bredvid någon kan det, om du har otur, se ut som en skillnad på 20 m mellan de två personerna i resultaten.
Det är inte tillräckligt exakt just nu, men det beror också på satellittäckningen. Om du kan triangulera med tre satelliter och har dubbelband är det superprecist. Ute i skogen dock, om täckningen inte är så bra, tror jag inte att smartklockorna kan ansluta till två olika GPS-nätverk och använda dem tillsammans ännu. Men i framtiden, när saker och ting öppnas upp och batteritiden blir längre och vi kan använda olika nätverk, kommer saker och ting att förändras.
Hur tror du att den förbättrade GPS-precisionen och GPS-spårningen annars kan göra skillnad inom uthållighetsidrott? Hur kan GPS-tekniken användas för att hjälpa till att involvera åskådare till exempel?
GPS:ens framtida möjligheter är enorma. Vi vill använda den för att göra uthållighetsindustrin till en mer åskådarvänlig sport.
Orientering i Sverige till exempel gör redan detta - idrottarna bär en GPS-enhet som gör det möjligt för åskådarna att exakt följa loppen på en karta på nätet. Tänk dig detta tillsammans med ett nätverk av kameror. Som åskådare skulle du kunna få ett meddelande om att din vän närmar sig ett kameraområde och ta fram din telefon för att se honom eller henne springa igenom, och kanske till och med interagera med honom eller henne och heja på honom eller henne!
Det gäller även i motsatt riktning. Om du är en löpare och inte vill missa dina vänner och din familj när de står med en hemgjord affisch redo att heja på dig, kan du få en ping direkt i din smartwatch när du närmar dig.
Det är verkligen häftigt. Jag menar, tänk på möjligheterna. Du skulle kunna ha en storbildsskärm med allt som händer i målområdet, och kanske skulle till och med personer som deltar i loppet vara villiga att ringa in med videoklipp som visas skärmen.
En annan sak som vi inte har pratat om är säkerhetsaspekten av att tävla med GPS. Jag kan tänka mig att det är lättare att hålla reda på deltagarna?
Ja, definitivt. När människor bär RFID-taggar och lämnar loppet oroar sig arrangörerna ofta för dem och skickar ut ett team för att leta efter idrottaren i skogen, men upptäcker att han eller hon sitter hemma i sin soffa. Så misstag som detta skulle elimineras.
Det finns andra säkerhetsaspekter - till exempel kommer vi att inkludera en SOS-knapp i vår programvara för Raceband så att tävlande i nöd kan anmäla sig till arrangör. De kan då lätt lokalisera och hjälpa deltagaren. Detta är till stor hjälp och gör att människor känner sig trygga ute på banan, särskilt om det är ett långt bergsmaraton.
Jag antar att det enda som hindrar detta nu är att alla kanske inte har en smartwatch eller en wearable som kan användas som spårningsenhet under lopp. Hur tror du att vi kan lösa det?
Jag tror att arrangörerna kommer att börja använda GPS-spårning i större utsträckning och bara dela ut temporära enheter, till exempel med RFID-chip, som är kopplade till deltagaren men bara för det loppet. Om man gör det på det här sättet känner jag dock att man går miste om allt som en klocka kan göra, med hänvisning till tvåvägskommunikation.
Denna konnektivitet och interaktivitet möjliggörs av GSM och av att det finns en molntjänst någonstans som kan hantera allt detta. Du kan till exempel se hur långt du ligger före den förare som är bakom dig eller den som är precis framför dig. Du kan se att du är två minuter efter eller en minut före. Att ha tillgång till dessa uppgifter i realtid skulle verkligen hjälpa idrottare att prestera bättre och hitta motivation, och jag tror att smartklockor kommer att göra det möjligt inom kort.
När det gäller utveckling har Samsung och Apple fått grepp om det, de har sina appbutiker som gör det möjligt för företag att förnya sig med nya appar. Jag anser att alla varumärken måste börja använda något av dessa två dominerande operativsystem, annars kommer de att bli lämnade i sticket, som man skulle säga i vår bransch. Garmin, till exempel, har inte den här anslutningen och det är omöjligt för oss att göra en app som Garmin-användare kan använda.
Fortsätt att läsa del två av denna intervju här (kommer snart!)där Nicklas spekulerar om en spännande framtid inom lopp med hjälp av augmented reality.