Løp og plant trær; Earth Runs innoverer for å gjøre en forskjell

"Min personlige visjon er enorm. Jeg vil gjøre det mulig for alle å bevege seg - løpe, gå eller rulle - og plante et tre for hver kilometer eller mil de går. Jeg tror at ved å gjøre små endringer og multiplisere dem med millioner vil vi ha en sjanse til å beskytte fremtiden vår", sier Earth Run-grunnleggeren Tash Acres. Les videre for å finne ut mer om hennes fantastiske ideer for å påvirke mennesker og miljø. 

Intervju med Earth Run-grunnleggeren Tash Acres

La oss begynne med begynnelsen; kort sagt, hva er Earth Runs?

Jorden løper er en idretts- og miljøorganisasjon som har som mål å motivere folk til å bevege seg; løpe, gå, rulle, og til gjengjeld belønner vi dem ved å plante trær for dem. Vi viser dem den positive effekten de kan ha på planeten med hvert eneste skritt de tar.

 

Hva er historien bak Earth Runs?

Jeg er en treg løper, en sløving, jeg har løpt noen få løp i min tid, men mest av alt løper jeg for den fysiske og mentale helsens skyld. Men til tross for at jeg vet at det er bra for meg, trenger jeg fortsatt motivasjon for å snøre på meg løbeskoene og komme meg ut døra, spesielt på kalde vintermorgener! Rett før pandemien begynte jeg å lete etter en virtuell utfordring som kunne holde meg fokusert, men de eneste jeg fant, var billige medaljer som kunne kastes bort. Jeg hadde nettopp kastet en hel haug av gym-medaljene til datteren min fordi hun ikke ville ha dem lenger. De kunne ikke resirkuleres fordi de var fulle av plast og blandede medaljer - så jeg ville ikke gå den veien.

Til å begynne med begynte jeg å tenke på en grønnere medalje - og jeg kom opp med en biologisk nedbrytbar medalje med frø som kan plantes for å få villblomster til å vokse (som vi nå også lager og selger) - men det var ikke nok for meg. I stedet begynte jeg å tenke på hvordan vi kunne utnytte alle kilometerne løperne tilbakelegger. Og etter hvert fikk jeg ideen om å plante trær for hver kilometer du løper.

Den enkleste måten å teste om dette var noe andre ville være interessert i, var å lansere virtuelle løp, og ideen vokste (unnskyld ordspillet) ut av det! Det å vite at de fem kilometerne du løp i morges, vil føre til at det plantes fem trær som vil vare livet ut eller lenger, og som vil bidra til å skape oksygen og støtte dyrelivets leveområder, gir deg virkelig motivasjon. Det er fantastisk å se hvilken innvirkning du har hatt på planeten bare ved å gjøre det du allerede gjør.

Ideen vokste, og jeg var så heldig å vinne en pris sammen med Brooks Running som gjorde det mulig for meg å bygge organisasjonen videre. Nå arrangerer vi arrangementer sponset av bedrifter for å få folk i bevegelse, og vi selger også frømedaljene våre til andre arrangementer for å beskytte planeten ytterligere. Hvem vet hva det kan føre til, men vi har til nå plantet 60 000 trær, og vi har ingen planer om å gi oss!

Du nevnte de virkelig kule, biologisk nedbrytbare medaljene dine! Kan du fortelle litt mer om hvordan de er laget?

Jeg var lei av å kaste bort medaljer som er billige å produsere og som skader planeten. Det var helt perfekt å lage noe som folk kan vise frem, men som de også kan plante for å dyrke noe fantastisk når de er ferdige med å beundre dem. Alle medaljene våre er håndlagde, og vi har sosiale bedrifter som hjelper oss med å lage dem, og vi har også opprettet mindre mikrobedrifter for dem som trenger å jobbe mer fleksibelt. Vi har aldri ønsket å masseprodusere og redusere verdien av det vi gjør. Vi er overbevist om at alle skal tjene på det.

 

Dere har en rekke virtuelle utfordringer - hvordan fungerer de?

Deltakerne våre kan velge mellom en rekke virtuelle utfordringer. De kan melde seg på for å "løpe" en bestemt distanse, for eksempel 5 km, 10 km, halv- eller helmaraton, eller de kan sette seg et månedlig eller årlig mål. De betaler for å delta (noen av utfordringene er sponset), og når de har fullført distansen, laster de opp bevisene, og vi belønner dem ved å plante trær. For øyeblikket plantes det 5 trær på 5 km og 8 trær på 10 km! Hvert kvartal sender vi ut en effektrapport som viser hva trærne har gjort. Den forandringen de har gjort for planeten.

Tallene bak Earth Runs: Hvor mange trær plantes per deltakerkilometer? Hvordan blir tallene regnet ut?

Det varierer fra utfordring til utfordring, men generelt sett plantes det 5 trær på 5 km, 8 trær på 10 km, 12 trær på halvmaraton og 15 trær på maraton. Når det er mulig, får vi sponsorer til å sponse løp og utfordringer, så vi har nylig arrangert 40 km for 40 trær i juli, noe som var en stor suksess, og hvert år arrangerer vi #TreeHour, som planter 60 trær for 60 minutters fremgang. Mitt personlige mål er at alle utfordringene skal sponses, slik at deltakerne våre bare kan fokusere på å tilbakelegge milene, og vi kan oppmuntre stadig flere til å dra nytte av å løpe.

Hvor mye CO2-ekvivalenter tilsvarer et tre? Hvordan beregnes dette på Earth Runs?

CO2e er vanskelig å beregne - forskning vil vise mange forskjellige svar. Vi prøver imidlertid å være forsiktige, og vi vurderer alltid tallene våre på nytt. Hvert tre, som hver løper, er forskjellig, noen vokser raskt, andre sakte, og noen binder mer karbon enn andre. Som et veiledende prinsipp bruker vi for øyeblikket beregningene fra One Tree Planted basert på Winrock Internationals karbonlagringskalkulator, som gir 10 kg CO2 per tre.

Det du må huske på, er at alt er et gjennomsnitt og beste gjetning. Alle trær er forskjellige. Vi fokuserer på å gjøre så mye godt vi kan, og det er bedre å gjøre noe enn ingenting. I løpet av de kommende årene vil vitenskapen bli omstridt, og det vil bli forsket mer, men trærne du har løpt for, vil fortsatt gjøre jobben sin.

 

Hvor planter du trærne?

Trærne våre er plantet over hele verden. Fra Madagaskar til Brasil, Australia, Europa, India, Afrika og Amerika. Det er dyrere å plante i Storbritannia, men fra tid til annen er det prosjekter vi kan støtte.

Hvordan sikrer du at trærne plantes riktig og modnes på en god måte?

Vi planter sammen med noen få veletablerte veldedighetspartnere som er ute etter langsiktig effekt snarere enn kortsiktige overskrifter. Vi fokuserer på hvilken effekt trærne kan ha, og hvor de trengs mest. Alle partnerne våre har forpliktet seg til å jobbe sammen med lokalsamfunnene for å sikre at problemene som har forårsaket avskoging og ofte påfølgende fattigdom, blir løst ved hjelp av god, langsiktig skogforvaltning.

Hva er fremtiden for Earth Runs? Hva slags samarbeid og ideer har dere for fremtiden?

Min personlige visjon er enorm: Jeg vil gjøre det mulig for alle å bevege seg - løpe, gå eller rulle - og plante et tre for hver kilometer eller mil de går. Jeg tror at ved å gjøre små endringer og multiplisere dem med millioner, vil vi ha en sjanse til å beskytte fremtiden vår. Men for å få det til, må vi samarbeide. Vi jobber aktivt med partnerskap som vil bringe oss nærmere denne visjonen. Vi går sammen, oppmuntrer folk til å føle seg vel med den aktiviteten de utfører, og viser at en liten stein kan skape store ringvirkninger.

Det finnes et fantastisk sitat av Ralph Waldo Emerson som jeg refererer til: "Ett eikenøtt skaper tusen skoger". Det er fremtiden.

Inspirert av Tash? Du kan ta en titt på alt Earth Runs gjør på earthruns.com. Kanskje du vil at deltakerne skal plante trær mens de løper? Ta kontakt med kontakt ossså setter vi deg i kontakt med Tash!