Spring & Plantera Träd; Earth Runs Hjälper Löpare att Göra Skillnad

"Min personliga vision är enorm. Jag vill göra det möjligt för alla att röra sig – springa, gå eller rulla – och att plantera ett träd för varje kilometer eller mil de tar sig fram. Jag tror att genom att göra små förändringar och multiplicera det med miljoner kommer att ge oss en chans att skydda vår framtid.", sager Tash Acres från Storbritannien, Grundaren av initiativet Earth Runs. Läs vidare för att höra mer om hennes vision och unika lopp som gör skillnad för vårt klimat. 

Intervju med Earth Runs grundare Tash Acres

Låt Oss Börja Med Början; Kort Sagt, Vad Är Earth Runs?

Earth Runs är en gemenskapsorganisation för sport och miljö, med syfte att motivera människor att röra på sig; springa, gå, rulla; och i gengäld belönar vi dem genom att plantera träd åt dem. Vi visar dem den positiva inverkan de kan ha på planeten med varje steg de tar.

 

Vad Är Historien Bakom Earth Runs?

Jag är en långsam löpare, och jag har gjort några lopp, men mest springer jag för fysisk och mental hälsa. Men trots att jag vet att det är bra för mig behöver jag fortfarande motivation för att snöra på mig och ta mig ut genom dörren, speciellt på de kalla vintermorgnarna! Strax före pandemin började jag leta efter en virtuell utmaning som skulle hålla mig fokuserad, men de enda jag kunde hitta var att springa för billiga medaljer som slängdes. Jag hade precis slängt en hel massa av mina dotters gymnastikmedaljer eftersom hon inte ville ha dem längre. De gick inte att återvinna eftersom de var fulla av plast och blandade medaljer – så jag ville inte gå den vägen.

Till en början började jag fundera på en grönare medalj – och jag kom på en biologiskt nedbrytbar, frömedalj som kan planteras för att odla vilda blommor (som vi nu också gör och säljer) – men det räckte helt enkelt inte för mig. Istället började jag fundera på hur vi skulle kunna utnyttja alla de mil som löpare gör. Och så småningom kom idén till mig att plantera träd för varje kilometer du springer.

Det enklaste sättet att testa om detta var något andra skulle vara intresserade av var att lansera virtuella lopp, och idén växte från det! Att veta att de 5k du gjorde i morse kommer att plantera 5 träd som kommer att hålla en livstid eller längre, och som kommer att bidra till att skapa syre och stödja vilda livsmiljöer, ger dig verkligen motivation. Att se vilken inverkan du har haft på planeten, bara genom att göra det du redan gör är en underbar sak.

Idén växte, och jag hade turen att vinna ett pris från Brooks Running som gjorde att jag kunde finansiera organisationen ytterligare. Vi håller nu evenemang sponsrade av företag för att få folk att röra på sig, vi säljer även våra frömedaljer till andra evenemang för att skydda planeten ytterligare. Vem vet vart det kan leda, men vi har planterat 60 000 träd hittills och vi har inga planer på att sluta!

Du Nämnde Dina Riktigt Coola Biologiskt Nedbrytbara Medaljer! Beskriv Lite Mer Hur De Är Gjorda?

Jag var trött på engångsmedaljer som är billiga att producera och skadar planeten. Att göra något som människor kan visa upp, men när de är färdiga med att beundra dem, kan sedan plantera för att odla något fantastiskt var bara perfekt. Alla våra medaljer är handgjorda, och vi har social-worker företag som hjälper oss att göra dem, och vi har även startat mindre mikroföretag för dem som behöver arbeta mer flexibelt. Vi ville aldrig massproducera och sänka värdet på det vi gör. Vi är övertygade om att alla ska vinna när vi gör det.

 

Ni Anordnar Även Ett Antal Virtuella Utmaningar – Hur Fungerar De?

Våra deltagare kan välja mellan ett antal virtuella utmaningar. De kan anmäla sig för att “tävla” en bestämd distans, såsom 5k, 10k, halv- eller helmaraton; eller så kan de sätta sig ett månatligt eller årligt mål. De betalar för att delta (en del av utmaningarna är sponsrade) och sedan när de har klarat avståndet laddar de upp bevisen och vi belönar dem genom att plantera träd. För närvarande kommer 5km sprungna att plantera 5 träd, en 10k kommer att plantera 8! Varje kvartal skickar vi ut en konsekvensrapport som visar precis vilken förtjänst som deras träd har gjort för planeten.

Siffrorna Bakom Earth Runs: Hur Många Träd Planteras Per Deltagarekilometer?

Det skiljer sig per utmaning, men i allmänhet kommer 5k att plantera 5 träd; 10k, 8 träd; halvmaraton kommer att plantera 12 träd, och ett maraton kommer att plantera 15. Vi får sponsorer när det är möjligt för att sponsra lopp och utmaningar; så vi har nyligen arrangerat en 40k för 40 träd i juli som var en riktig hit, och varje år är vi värd för #TreeHour, som planterar 60 träd för 60 minuter. Mitt personliga mål är att alla utmaningar ska sponsras så att våra deltagare bara kan fokusera på att göra kilometer och vi kan uppmuntra fler och fler människor att dra nytta av att fortsätta.

Hur Mycket CO2-Ekvivalent Motsvarar Ett Träd? Hur Beräknas Detta Vid Earth Runs?

CO2e är en svår sak att beräkna – forskningen visar många olika svar. Vi försöker dock att vara försiktiga och granskar alltid våra siffror. Varje träd, som varje löpare, är olika, vissa kommer att växa snabbt, vissa långsamt och vissa kommer att binda mer kol än andra. Som en vägledande princip använder vi för närvarande beräkningarna av One Tree Planted baserade på Winrock Internationals Carbon Storage Calculator, som ger 10 kg CO2 per träd. Men allt är en genomsnittlig och bästa gissning. Alla träd är olika. Vi fokuserar på att göra så mycket gott vi kan, och att göra något är bättre än att göra ingenting.

Under åren kommer vetenskapen att bestridas, mer forskning kommer att göras, men träden som du sprang för kommer fortfarande att växa!

 

Vart Planterar Ni Träden?

åra träd planteras över hela världen. Från Madagaskar till Brasilien, till Australien, Europa, Indien, Afrika och Amerika. Det är dyrare att plantera i Storbritannien, men då och då finns det projekt som vi kan stödja.

Hur Säkerställer Ni Att Träden Planteras Korrekt Och Växer Hälsosamt?

Vi planterar med ett fåtal väletablerade välgörenhetspartners som letar efter långsiktig effekt snarare än kortsiktiga rubriker. Vi fokuserar på vilken påverkan träden kan ha och var de behövs som mest. Alla våra partners är engagerade i att arbeta tillsammans med de lokala samhällena för att säkerställa att de problem som har orsakat avskogning och ofta den efterföljande fattigdomen som dessa samhällen har mött åtgärdas genom god långsiktig skogsförvaltning.

Hur Ser Framtiden Ut För Earth Runs? Vad Har Du För Samarbeten Och Idéer Planerade?

Min personliga vision är enorm. Jag vill göra det möjligt för alla att röra sig – springa, gå eller rulla – och att plantera ett träd för varje kilometer eller mil de tar sig fram. Jag tror att genom att göra små förändringar och multiplicera det med miljoner kommer att ge oss en chans att skydda vår framtid. Men för att få det att hända måste vi samarbeta. Vi arbetar aktivt med partnerskap som kommer att föra oss närmare den visionen. Att gå samman, uppmuntra människor att må bra av den aktivitet de gör och visa att en liten sten kan skapa en enorm krusning.

Det finns ett underbart citat av Ralph Waldo Emerson som jag refererar till, “Skapandet av tusen skogar kommer från ett ekollon”. Det är framtiden.

Inspirerad av Tash? Du kan kolla in allt som Earth Runs gör på earthruns.com. Kanske vill du att dina deltagare ska plantera träd när de tävlar i ditt evenemang? Hör av dig så hjälper vi dig att komma i kontakt med Tash!