Fremtidens løp: Virtuell og utvidet virkelighet
Dette er del to av samtalen vår med Nicklas Tingström, teknisk direktør i RaceID. Du finner del én, om fremtiden for tidtaking og GPS, finner du her.
I denne andre delen av intervjuet gir Nicklas oss sine spådommer om fremtiden for virtuell virkelighet i racing, og hvor langt teknologi og nye wearables kan ta oss på løpsreisen. Les videre og la deg inspirere.
Greit, hvis vi nå beveger oss over i kategorien virtuelle løp. For eksempel Zwift-applikasjonen der du kan sitte hjemme på sykkelen og delta i verdensomspennende konkurranser. Tror du at folk vil være villige til å delta helt virtuelt i løp i andre idretter i fremtiden?
Jeg håper jeg tar feil her, men jeg tror ikke at noen annen sport vil blomstre like mye som sykling i den virtuelle verden. Sykling er helt perfekt for det virtuelle spillet fordi du sitter på treneren uansett.
Vi har også ski-erg og tredemøller. Men løping er likevel så tilgjengelig at jeg tror folk fortsatt helst vil gå ut. Skiløping kan fungere, og det finnes noen eksempler på det. Men jeg tror at skisport er en for liten sport til at det vil lønne seg for et selskap som Zwift eller noen av konkurrentene deres å bygge en 3D-verden og alt bare for skisport.
Men for sykling er nok 360-video og 3D-briller det neste steget. Jeg kan godt se for meg at du kan ha på deg VR-briller (Virtual Reality) når du konkurrerer på treningssykkelen og oppleve den naturskjønne ruten i tillegg. Du kan også gjøre det mer interaktivt ved hjelp av spill.
Denne typen teknologi kommer til å utvikle seg kraftig i fremtiden, og jeg ser virkelig frem til å være en del av denne fremtiden.
Er det noe spesielt du er ekstra eller mest spent på når det gjelder fremtidens teknologi innen racing?
Det har alltid vært en drøm for meg å kjøre racing og utvidet virkelighet. Jeg er litt av en VR-nerd (Virtual Reality). Men selv med 4K-skjermer holder ikke VR i utholdenhetsbransjen. Hvis du sitter fast på et kjedelig sted og ikke kan komme deg ut midlertidig, kan det kanskje være et alternativ. På den annen side tror jeg at utvidet virkelighet har en enorm fremtid, spesielt innen løping.
Med ny teknologi, som for eksempel bærbare briller, vil du kunne løpe i den vanlige verden, men du vil kunne delta i et simulert arrangement, eller et virtuelt arrangement, i sanntid for deg, som bare skjer inne i AR-brillene dine. Du vil altså fortsatt kunne samhandle med den vanlige verden, men du vil kunne se løpere fra fortiden, idolene dine eller til og med Supermann løpe ved siden av deg. Her er det bare fantasien som setter grenser.
Neste steg er å legge til gamification, gjennom GPX-data og en profil, og vi kan hente inspirasjon fra spillindustrien. Det er en enorm industri med mikrotransaksjoner og skins som barn liker i spill i dag. Se for deg at du løper som en avatar av Batman eller til og med løper mot en tidligere versjon av deg selv for å prøve å slå!
Jeg tror at utvidet virkelighet i aktiv idrett kan utgjøre en stor forskjell. Vi vet jo alle hva Pokemon Go gjorde med barn som satt hjemme i 2016. Plutselig var alle ute og jaktet på monstre som ikke engang var der - og fikk mosjon.
Mulighetene er uendelige, augmented reality har virkelig en stor fremtid, og jeg tror det også er noe som kan bygge bro over det demografiske gapet vi ser i utholdenhetssporten, der gjennomsnittsalderen bare blir høyere og høyere. Vi har vanskelig for å oppmuntre unge mennesker til å begynne med utholdenhetsidretter. Jeg tror utvidet virkelighet kan bidra til å gjøre det mer spennende og inkluderende.
Så bare for å oppsummere det hele litt, hvis du kan se for deg et vanlig 10 km-løp med kanskje tusen deltakere som arrangeres om 20 år, hvordan tror du det vil se ut både for en arrangør og for en deltaker og kanskje tilskuere?
Jeg må begynne å snakke om Race Journey.
Hvis du er nybegynner og akkurat har begynt i utholdenhetsbransjen, er det ganske ekskluderende. Det er lett å begynne å løpe, men terskelen for å faktisk gjennomføre og trene til et arrangement er ganske høy. Ved å bruke aggregerte data på en smart og ansvarlig måte tror jeg at vi kan finne nye måter å oppmuntre folk til å ta fatt på løpsreisen, og også få den hjelpen og inspirasjonen de trenger for å overvinne hindringer og fortsette. Mange trenger hjelp til å finne riktig trening, komme i kontakt med folk på samme nivå som dem selv og holde motivasjonen oppe for å trene mot målene sine. Dette kan vi gi dem på en personlig og tilgjengelig måte gjennom teknologi.
Sosiale medieselskaper bruker i dag data på svært smarte måter som noen ganger kanskje ikke viser seg å fremme helse og velvære. Dette driver oss mot dårlig oppførsel og polarisering, ettersom dette favoriseres av algoritmene. Vår samlede forståelse av hvordan menneskelig psykologi fungerer har blitt lagt i hendene på geniale ingeniører og utviklere, og vi har rett og slett ikke en sjanse mot den kunstige intelligensen som fôrer oss med nyheter i en nyhetsfeed.
Men det er fullt mulig å gjøre det motsatte. Det er det vi tror - med data som håndteres riktig, kan vi hjelpe folk til å skape god atferd og gode vaner, som trening og løping, og vite hva som motiverer en person eller hva som får noen til å gi opp, og bidra til å redusere dette ved å forstå hvorfor og presentere motivasjon i mange forskjellige former for folk på deres egen unike datadrevne løpsreise.
Om 20 år tror jeg at deltakelse er nøkkelen. Det handler om å få flere til å se fordelene ved å delta i utholdenhetsarrangementer. Hvis du skulle gi noen et middel mot en hvilken som helst sykdom, er sjansen stor for at trening er kuren. Hvis vi bare kan finne måter å få flere til å innse det, vil flere trene og/eller løpe. Det kan til og med snu tilbud og etterspørsel slik at vi trenger flere løpsarrangører!
Akkurat nå er et av de største problemene for mange løpsarrangører å finne nok deltakere, spesielt etter pandemien. Men tenk deg en verden der folk konkurrerer om plassene fordi det ikke er nok av dem.
Jeg føler at langdistanseløp er en av de siste bransjene som virkelig har kastet seg på hele denne software-as-a-service-plattformrevolusjonen. Det gir ingen mening at alle de store arrangørene har sine egne systemer. Vi tror at det kommer til å være én, to eller kanskje tre store plattformer som legger til rette for alt i fremtiden, selv om det innebærer white label-løsninger. Jeg tror at systemene kommer til å være mye mer oppdaterte og virkelig hjelpe arrangørene og spare dem for penger, slik at de kan fokusere på selve arrangementet. Hvorfor skal arrangørene være de beste utviklerne i verden?
Når du er ute etter å være sosial med vennene dine, går du til en plattform som heter Facebook. Hvis du er ute etter noe som har med jobb å gjøre, går du til LinkedIn, og der har du alt samlet for deg i en perfekt "on demand"-pakke. Og når du tenker på løp og utholdenhetsarrangementer, tenker du RaceID. Det er slik jeg ser for meg fremtiden.
Fremskritt i verden skjer ikke av seg selv. Vi fløy ikke bare til månen. Folk jobbet ræva av seg i 10 år for å få oss dit. Jeg tror Elon Musk sa: "Vi kommer ikke til Mars av seg selv hvis ingen jobber for det". Og du kan virkelig se at det er han som får ting til å skje. I langdistanseløp er det opp til oss.
Interessert i ny løpsteknologi? Sørg for at du abonnerer på arrangørens nyhetsbrev slik at du ikke går glipp av noen oppdateringer!