Loppens framtid: Virtuell & Augmented Reality

Virtual reality Glasögon med grafik

Detta är del två av vårt samtal med Nicklas Tingström, teknikchef på RaceID. Du kan hitta del ett om framtiden för lopp timing och GPS, här.

I den här andra delen av intervjun ger Nicklas oss sina förutsägelser om framtiden för virtuell verklighet inom racing och hur långt tekniken och nya wearables kan ta oss på lopp resan. Läs vidare och låt dig inspireras. 

Okej, om vi nu går in i den virtuella kategorin lopp . Till exempel programmet Zwift där du kan sitta hemma på din cykel och delta i världsomspännande tävlingar. Tror du att människor kommer att vara villiga att delta helt virtuellt i tävlingar inom andra sporter i framtiden? 

Jag hoppas att jag har fel, men jag kan inte se någon annan sport som blomstrar lika mycket som cykelsporten i den virtuella världen. Cykling är helt enkelt perfekt för det virtuella spelet eftersom du sitter på din tränare oavsett.

Vi har också en skiderg och löpband. Men löpning är ändå så lättillgängligt att jag tror att folk fortfarande hellre vill gå ut. Skidåkning skulle kunna fungera, och det har funnits några exempel på detta. Men jag tror att skidåkning är en för liten sport för att det verkligen ska vara värt att ett företag som Zwift eller någon av deras konkurrenter ska bygga en 3D-värld och allting bara för skidåkning. 

Men när det gäller cykling är 360-video och 3D-glasögon förmodligen nästa steg. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att du skulle ha VR-glasögon (Virtual Reality) på dig när du tävlar på din tränare och även uppleva den natursköna rutten. Du kan också göra det till ett spel för att göra det mer interaktivt. 

Den här typen av teknik kommer att utvecklas kraftigt i framtiden och jag är verkligen glad över att få vara en del av den framtiden. 

Finns det något särskilt som du är extra glad över när det gäller framtidens teknik inom lopp? 

En av mina drömmar har alltid varit att tävla och förstärkt verklighet. Jag är lite av en VR-nörd (Virtual Reality). Men även med 4K-skärmar räcker VR i uthållighetsindustrin inte till. Kanske om du sitter fast på en tråkig plats och inte kan ta dig ut tillfälligt skulle det vara ett alternativ. Å andra sidan tror jag att förstärkt verklighet har en enorm framtid, särskilt inom löpning.

Med ny teknik som bärbara glasögon kommer du att kunna springa i den vanliga världen, men du kan delta i en simulerad händelse, eller virtuell händelse, i realtid för dig, som bara sker i dina AR-glasögon. Så du skulle fortfarande kunna interagera med den normala världen, men du skulle kunna se löpare från det förflutna, dina idoler eller till och med superman springa bredvid dig. Det är bara din fantasi som sätter gränser här. 

Nästa steg är att lägga till spelifiering genom GPX-data och en profil, vi kan inspireras av spelindustrin. Det är en enorm industri med mikrotransaktioner och skinn som barn gillar i spel nuförtiden. Föreställ dig bara att du springer som en avatar av Batman eller till och med springer mot en tidigare version av dig själv för att försöka slå!

Jag tror att förstärkt verklighet inom aktiv idrott kan göra stor skillnad, och vi vet alla vad Pokemon Go gjorde med barn som satt hemma 2016. Plötsligt var alla ute och jagade monster som inte ens fanns där - och fick motion. 

Möjligheterna är oändliga, förstärkt verklighet har verkligen en stor framtid och jag tror att det också är något som kan överbrygga den demografiska klyfta som vi ser i endurance racing-branschen där den genomsnittliga medelåldern bara blir högre. Vi har svårt att verkligen uppmuntra unga människor att börja med uthållighetsidrott. Jag tror att förstärkt verklighet kan bidra till att göra det mer spännande och inkluderande. 

Så för att sammanfatta allt lite, om du kan föreställa dig ett vanligt 10 km lopp med kanske tusen deltagare om 20 år, hur tror du att det skulle se ut både för arrangör och för deltagare och kanske åskådare?

Jag måste börja prata om the Race Journey

Om du är nybörjare och precis har börjat i uthållighetsbranschen är det ganska uteslutande. Det är lätt att börja springa, men tröskeln för att faktiskt göra och träna inför ett evenemang är ganska hög. Genom att använda aggregerade data på ett smart och ansvarsfullt sätt tror jag att vi kan hitta nya sätt att uppmuntra människor att omfamna lopp resan, och även få den hjälp och inspiration de behöver för att övervinna hinder och fortsätta. Många människor behöver hjälp med rätt träning, att få kontakt med människor på samma nivå och att förbli motiverade att träna mot sina mål. Vi kan ge dem detta på ett personligt och lättillgängligt sätt genom tekniken. 

Företag inom sociala medier använder idag data på mycket smarta sätt som ibland kanske inte är till gagn för hälsa och välbefinnande. Detta driver oss mot dåligt beteende och polarisering eftersom detta gynnas av algoritmerna. Vår samlade förståelse för hur mänsklig psykologi fungerar har lagts i händerna på briljanta ingenjörer och utvecklare, och vi har helt enkelt inte en chans mot den artificiella intelligens som matar oss med nyheter, i just ett nyhetsflöde.

Men det är fullt möjligt att göra tvärtom. Det är vad vi tror - med data som hanteras på rätt sätt kan vi hjälpa människor att skapa goda beteenden och vanor, som träning och tävling, och veta vad som motiverar en person eller vad som får någon att ge upp, och hjälpa till att mildra det genom att förstå varför och presentera motivation i många olika former för människor på deras egen unika datadrivna resa lopp .

Tävlare väntar innan starten på en tävling lopp

Om 20 år tror jag att deltagande är nyckeln. Att få fler människor att se fördelarna med att faktiskt delta i uthållighetstävlingar. Om du skulle ge någon ett botemedel mot nästan alla sjukdomar, är chansen stor att träning är botemedlet. Om vi bara kan hitta sätt att få fler människor att se det, kommer fler människor att träna och/eller lopp. Det skulle till och med kunna vända på utbud och efterfrågan så att vi behöver fler lopp arrangörer!

Just nu är ett av de största problemen för många arrangörer av lopp att hitta tillräckligt många deltagare, särskilt efter pandemin. Men tänk dig en värld där människor konkurrerar om platserna eftersom det inte finns tillräckligt många. 

Det känns som om tävlingsindustrin är en av de sista branscherna som verkligen har tagit del av hela denna plattformsrevolution med mjukvara som tjänst. Det är inte logiskt att alla stora arrangörer har sina egna system. Vi tror att det kommer att vara en, två eller kanske tre stora plattformar som underlättar allt i framtiden, även om det handlar om white label-lösningar. Jag tror att systemen kommer att vara mycket mer uppdaterade och att de verkligen kommer att hjälpa arrangör och spara pengar så att de kan fokusera på att genomföra evenemanget. Varför ska arrangörerna vara de bästa utvecklarna i världen?

När du vill vara social med dina vänner går du till en plattform som heter Facebook. Om du letar efter något som har med arbete att göra går du till LinkedIn, där du har allt samlat för dig, perfekt samlat på begäran inom den sfären. Och när du tänker på lopp och uthållighetsevenemang kommer du att tänka på RaceID. Det är så jag ser på framtiden.

Framsteg i världen sker inte naturligt. Vi åkte inte bara till månen. Människor arbetade i tio år för att ta oss dit. Jag tror att Elon Musk sa: "Vi kommer inte bara naturligt att komma till Mars om ingen arbetar för det". Och man kan verkligen se att det är han som får saker och ting att hända. Nu är det upp till oss att göra det i uthållighetslopp.

Är du intresserad av ny teknik? Se till att du prenumererar på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några uppdateringar!