Slik lager du en høydepunktvideo for løpet ditt
I denne artikkelen lærer du hvordan du selv kan lage din egen video med høydepunkter fra et løp. Det er enklere enn du tror, du gjør det på nettet, det vil koste deg rundt €12 og ta deg 2-3 timer totalt.
Hvordan overtaler du noen til å delta i et løp? Hvis det er opp til meg, går jeg inn på YouTube eller sosiale medier, leter etter den siste høydepunktvideoen fra løpet og sender den over. Det som vanligvis skjer, er at personen elsker det og melder seg på (med mindre de ikke er i form eller har andre diskutable unnskyldninger). Konklusjonen på dette - lag en løpsvideo for løpet ditt. Det vil hjelpe deg enormt med å forklare folk hva det hele handler om, og den kan brukes i nesten alle digitale markedsføringskanaler.
Forbered deg på videoen og hva du skal filme
Som med alle prosjekter eller historier du ønsker å fortelle, er det viktig å ha en plan. Tro meg, jeg lærte dette på den harde måten første gang jeg lagde en video, og hadde mange ettertanker om hvordan jeg burde ha forberedt meg bedre for å ha det materialet jeg tenkte på etter filmingen. Når filmen er ferdig, er den ferdig, og det er svært vanskelig å gjenskape det samme øyeblikket og den samme settingen en gang til uten å måtte gjøre alt på nytt.
Her er noen tips du kan bruke i forberedelsene:
- Se andre løpsvideoer for inspirasjon (Youtube!).
- Skriv inn noen linjer du vil ha med i videoen, og historien du vil fortelle om løpet ditt.
- Lag et storyboard (dette brukes ofte av filmskapere, og er ganske enkelt en serie små (vanligvis veldig stygge og grove) tegninger i firkanter som beskriver de ulike scenene i en film.
- Bestem deg for hvor og når du skal filme - hvis det er under løpet, bør du tenke på de mest spennende delene av løypen.
- Kontakt deltakerne på forhånd (med mindre du har et build it-frigivelsesskjema i påmeldingen) - både for å bli omtalt, men også hvis du ønsker å gjøre noen intervjuer
Film løpsvideoen din
Det beste er om du kan få noen til å filme deler av selve løpet. Action på ekte og deltakere i startnummer er det beste. Hvis du er løpsleder, er det vanligvis vanskelig å gjøre dette selv. Be en assistent om å gjøre det hvis du har et lavt budsjett. Det går helt fint å filme med en iPhone eller en annen smarttelefon med et brukbart kamera. Et annet alternativ er å spørre om en av løperne kan løpe eller delta i løpet med et GoPro-kamera for å få filmet litt fra et ståsted.
Hvis du trenger en video før løpet, eller ikke engang har startet ditt første løp ennå, kan du bare gå ut og filme deler av løypen selv som en rask løsning. Et litt mer legitimt alternativ er å dra sammen med noen venner som kan opptre som løpere! Gjør det ekte og ta på deg startnummer.
Slik redigerer du løpsvideoen din
Nå har du en haug med råmateriale - uredigerte videoklipp. Ikke vær redd, du kommer ikke til å bruke alt. Noen fortalte meg en gang at du trenger en times filmet materiale for å lage en 5-minutters video!
Gå gjennom materialet ditt og velg ut de beste delene og favorittklippene dine. Legg dem i en egen mappe på datamaskinen, og prøv å gi dem smarte navn slik at du finner dem igjen senere.
Nå kan du registrere deg for en videoredigeringstjeneste. Det finnes en million å velge mellom, og de blir stadig enklere å bruke. For bare noen få år siden måtte du ha en utdannelse i videoredigering for å forstå dyre programvareprodukter som kostet tusenvis av kroner. Slik er det ikke lenger - tenk på videoredigering som å lage en powerpoint-presentasjon, bare at hvert lysbilde er et videoklipp 😉.
Jeg anbefaler på det sterkeste at du bruker Canva. Jeg har undersøkt en rekke av dem, og Canva er definitivt det beste til prisen og det mest fleksible redigeringsverktøyet for ikke-profesjonelle (profesjonelle videofotografer vil sikkert kverke meg for å si det, men til dette formålet er det fantastisk). Et annet verktøy som er gratis å bruke, er iMovie på Mac - men det tar litt tid å finne ut av det.
Så registrer deg på Canva - du trenger en Pro-konto for å kunne redigere videoer. Du kan imidlertid benytte deg av en 30-dagers prøveversjon av Pro-kontoen hvis du er ny bruker. Deretter kan du se denne videoopplæringen der jeg viser deg hvordan du setter sammen videoen din i Canva:
Eksporter og bruk videoen til å markedsføre løpet
Når du er ferdig, klikker du på del og eksporterer videoen. Det tar litt tid, og du får en fil til datamaskinen din. Etter dette er du ferdig:
- Last opp til YouTube for enkel deling
- Lage innlegg på sosiale medier i de utvalgte nettverkene dine med videoen
- E-post til deltakerne i nyhetsbrevet ditt
- Sett inn en lenke på registreringssiden
- Hva mer kan du bruke den til?
Jeg anbefaler også at du går tilbake til Canva, kopierer videodesignet ditt, klikker på "endre størrelse" og velger "kopier og endre størrelse" hver gang du gjør dette. Lag videoen i to formater til. Canva endrer automatisk størrelsen på videoen din slik at den passer til de nye dimensjonene, men det kan hende du må gå gjennom og justere noen avstander og overskrifter. Alle videoer bør du lage i disse tre formatene:
- Landskap (for Youtube)
- Square (for innlegg og annonser i sosiale medier)
- Horisontalt (for historier og filmruller i sosiale medier, og for ditt Facebook-arrangementet Facebook-arrangementet ditt)
Andre alternativer hvis du ikke har tid eller kreativitet nok
Hvis du mener alvor med varemerket ditt og vil ha en virkelig profesjonell video, anbefaler vi at du engasjerer en profesjonell - kostnadene varierer, men regn med å bruke mellom 1000 og 5000 kroner.
Du kan leie inn en profesjonell videofotograf som drar til løpet, filmer videoen, redigerer den for deg og gir deg den i ulike formater. Du må sannsynligvis uansett gå gjennom planleggingsfasen for å gi dem noen instruksjoner!
Hvis du prøver deg selv, vil jeg gjerne se hva du har laget - send over Youtube-lenken din, så får vi se om jeg kommer til løpet ditt!