Filma och Redigera din Egen Loppfilm
I den här artikeln kommer du att lära dig hur du gör din egen teaser-film för ditt lopp, alldeles själv. Det är enklare än du tror – du gör det online, det kommer att kosta dig runt €12 och tar dig totalt ca 2-3 timmar (beroende på om du redan har material eller måste filma mycket, då tar det lite längre!).
Hur övertygar man någon att göra ett lopp? För mun egen del, går jag till Youtube eller sociala medier, letar efter den senaste filmen som lopparrangören lagt upp från evenemanget och över skickar den. Det som vanligtvis händer är att personen blir “hooked” och anmäler sig direkt (såvida de inte är för helt ur form eller har någon annan diskutabel ursäkt). Slutsatsen av detta – gör en filmsnutt om ditt lopp! Det kommer att hjälpa dig oerhört mycket att förklara för potentiella deltagare vad som är unikt med ditt lopp och du kan använda den i nästan alla digitala marknadsföringskanaler.
Förbered Din Video Och Vad Du Ska Filma
Som med alla projekt eller historier som du vill berätta är det viktigt att ha en plan. Lita på mig, jag lärde mig detta på den hårda vägen första gången jag skapade en video och hade många eftertankar om hur jag borde ha förberett mig bättre för att ha det material jag tänkt på efter filmningen. När filmningen är klar är den klar, och det är väldigt svårt att replikera samma ögonblick en andra gång utan att behöva göra om hela projektet från början.
Här är några tips att tänka på när du planerar:
- Kolla in andras loppfilmer för inspiration (Youtube!)
- Skriv in några rader du vill ha med i videon och berättelsen du vill berätta om ditt lopp
- Gör en storyboard (detta används ofta av videoskapare och är helt enkelt en serie små (vanligtvis väldigt fula och grova) handskrivna ritningar i små rutor, som beskriver de olika scenerna i en film.
- Bestäm var och när du ska filma – om det är under ditt lopp, tänk på de mest spännande delarna av banan.
- Kontakta deltagarna i förväg (såvida du inte har ett inbygggt releaseformulär i din anmälan) – både för att vara med i videon, men också om du vill göra några intervjuer med utvalda deltagare.
Filma din Loppvideo
Det bästa är om du kan få någon att filma delar av ditt faktiska lopp. Action på riktigt och deltagare i sina bibbar / startnummer på banan är bäst. Om du är tävlingsledare är det vanligtvis tufft att göra detta själv. Be en assistent, vän eller släkting att göra det! Det går alldeles utmärkt att filma med en iPhone eller annan smartphone med en hyfsad kamera. Ett annat alternativ är att fråga om någon av dina deltagare kan springa eller tävla med en GoPro-kamera på bröstet eller huvudet för att få lite perspektivfilmnings-material.
Om du behöver göra en loppvideo innan du hunnit göra loppet eller inte ens startat din första lopp än, kan du helt enkelt gå ut och filma delar av banan själv. Du kan säkert få till det riktigt bra om du åker ut med några vänner som kan spela loppdletagare! Gör det på riktigt och sätt på er race outfits och bibbar!
Redigera din Loppfilm
Nu har du ett förråd av råmaterial – oredigerade videoklipp. Oroa dig inte, du kommer inte att använda allt. Någon sa en gång till mig att för en 5-minuters video behöver du en timmes filmat material!
Titta igenom ditt material och välj de bästa delarna och dina favoritklipp. Lägg dem i en speciell mapp på din dator och försök att namnge dem smart så att du kan hitta dem senare.
Nu är det dags att skaffa ett konto på en videoredigeringstjänst. Det finns en miljon där ute att välja mellan och de blir enklare och lättare att använda varje dag. För bara några år sedan var man tvungen att ha en examen i videoredigering för att förstå dyra mjukvaruprodukter som kostar tusentals dollar. Det är inte så längre – tänk på videoredigering som att göra en powerpoint-presentation, bara att varje bild är ett videoklipp 😉
Jag rekommenderar starkt att du använder Canva. Jag har undersökt ett otal verktyg, och Canva är definitivt det bästa värdet för pengarna och det mest flexibla verktyget för icke-professionella videografer (proffsen skulle förmodligen döda mig för att säga det, men för detta ändamål är det ett fantastiskt verktyg). Ett annat verktyg som är gratis att använda är iMovie på Mac – men det tar lite tid att lista ut för att få ett ok resultat.
Så logga in och ordna ett konto på Canva – du behöver ett Pro-konto för att kunna redigera videor. Du kan dock dra nytta av en 30-dagars trail av Pro-kontot om du är en ny användare. Titta sedan på den här Videoguiden där jag visar dig hur du faktiskt sätter ihop din video i Canva:
Exportera och Använd din Video för Loppmarknadsföring
När du är klar klickar du på dela, och exporterar din video. Det tar ett tag och du får en fil till din dator. Efter det:
- Ladda upp till YouTube för enkel delning
- Gör inlägg på sociala medier i dina kanaler
- Mejla till dina racers i ditt nyhetsbrev
- Infoga en länk på din anmälningssida
- Vad mer kan du använda den till? 😀
Jag rekommenderar också att du går tillbaka till Canva, duplicerar din videodesign, klickar på “ändra storlek” och väljer “kopiera och ändra storlek” varje gång du gör detta. Canva ändrar automatiskt storleken på din video för att passa de nya dimensionerna, men du kan behöva gå igenom och justera lite avstånd och rubriker. Alla videor bör du göra i dessa tre format:
- Landskap (för Youtube)
- Square (för inlägg och annonser i sociala medier)
- Horisontell (för Stories (Händelser) och reels (filmrullar) i sociala medier)
Andra Alternativ om Du Inte Har Tid eller Inspiration
Om du menar allvar med ditt loppvarumärke och vill ha en riktigt professionell video rekommenderar vi att du anlitar en proffs – kostnaderna varierar, men räkna med att spendera 1000 till 5000.
Du kan anlita en professionell videograf som kommer till ditt lopp, filmar videon och sedan redigerar den åt dig och ger den till dig i olika format. Du måste förmodligen gå igenom planeringsfasen ändå för att ge personen några anvisningar.
Om du provar själv skulle jag gärna vilja se vad du skapat – skicka över din Youtube-länk!