Strategi för att sälja varor i din loppanmälan

Försäljning av drycker på en lopp arena.

Artikeln uppdaterad 9 juli 2024.

Den huvudsakliga inkomstkällan för tävlingsarrangörer är vanligtvis anmälningsavgiften. Det krävs för att täcka alla kostnader du har för material, tidtagning, lokalhyra, personal, din egen lön och för att göra vinst för evenemanget (eller välgörenhet). Ibland kan det vara riktigt tufft att bara gå plus minus noll, särskilt nuförtiden när antalet anmälningar är svårt att förutsäga och i allmänhet, deltagare registrerar sig senare än före pandemin.

En sak som kan hjälpa dig att oroa dig mindre för slutresultatet och lägga till ytterligare en inkomstkälla är att sälja några extra användbara saker i din anmälan. Med måtta ger detta extra värde till din upplevelse även för deltagarna, särskilt om det är saker som de ändå måste köpa. 

I den här artikeln undersöker vi vilka föremål du kan sälja i din anmälan och hur du bäst kan utnyttja denna möjlighet utan att överdriva det. 

Saker du kan sälja i din anmälan:  

  • lopp varor: T-shirts, hattar, jackor och andra föremål med evenemangets logotyp.
  • Träningsprogram: Specifika träningsprogram skapade av erfarna tränare.
  • Parkering/transport: Reserverad parkering nära start- och mållinjen eller busstransport från närmaste station eller stad.
  • Mat och dryck: Förbetalda måltidspaket, snacks och drycker som finns tillgängliga på loppdagen.
  • Boende/resor: erbjud paket i samarbete med en lokal resebyrå. 
  • Försäkringar: skydd för återbetalning av anmälningsavgiften vid skada eller sjukdom
  • Medaljer: ingår vanligtvis i anmälningsavgiften.
  • Special-startnummer: anpassade bibs med namn eller ett meddelande.
  • Foton från loppet: högkvalitativa foton av deltagare under loppet eller vid mållinjen.
  • Massage och återhämtning: erbjud efter loppet i arenan eller i närheten.

Race Merchandise

Det vanligaste man kan sälja på ett lopp är förmodligen klädesplagg och liknande med logga. Alternativen är oändliga, det är bara fantasin som sätter gränser här! De flesta tävlande förväntar sig en t-shirt. Observera att vissa arrangörer även inkluderar detta i anmälningsavgiften. Kom ihåg att med alla t-shirts, jackor, byxor osv. måste du komma ihåg att fråga efter storlek vid anmälan.

Andra idéer till merchandise kan vara hattar, kepsar, jackor, långärmade tröjor, toppar, strumpor eller tofflor. Även andra saker än kläder kan vara populära. Jag har en skärbräda med en logga från ett lopp på som jag älskar och använder ofta eftersom den väcker fina minnen! Underlägg, handdukar, koppar och muggar är också bra alternativ. 

Träningsprogram

När någon anmäler sig till ett lopp måste de uppenbarligen träna för det! Om de inte är elitidrottare som redan arbetar med en tränare (vilket endast 10 % av dina deltagare förmodligen gör) behöver de en plan för att nå sitt mål. I anmälan är ett utmärkt tillfälle att erbjuda antingen en allmän eller en skräddarsydd träningsplan till försäljning. 

Smarta sätt att erbjuda träningsprogram kan vara att samarbeta med en lokal coach eller influencer och låta dem skriva en plan för ditt lopp som du sedan kan sälja i kassan. 

Vi har också ett alternativ för dig - kontakta oss för att börja erbjuda RaceID Miles AI Training Program till dina deltagare. Det här nya och unika programmet anpassar sig till varje deltagares konditionsnivå genom att läsa av historiska data och livedata. Du ger också daglig feedback till Miles om hur du mår mentalt och fysiskt, och dina veckovisa träningspass genereras på nytt och anpassas enligt denna feedback för att optimera resultaten och undvika skador. Det här är ett utmärkt sätt att se till att dina tävlande kommer i form och skadefria till startlinjen.

Parkering/transport vid arenan

Alla deltagare måste ta sig till loppet på något sätt. De flesta vill ha ett pålitligt sätt att se till att de kommer till starten på ett säkert sätt och i god tid. Erbjud en buss  från närmaste centrum, flygplats eller tågstation och sälj biljetter till detta i samband med registreringen. Se till att kontrollera priserna för hyra av transportfordonet och chaufför i förväg, så att du kan beräkna biljettpriserna! 

Du kan också sälja parkeringsplats i närheten av evenemanget (förmodligen vid mållinjen!). Ofta är detta ett bra sätt att få markägare på sin sida. Erbjud dem en del av parkeringsavgiften. 

Mat och dryck

Idrottare är hungriga människor, och inte många kommer att förneka möjligheten att få en hälsosam återhämtningsmåltid i kroppen efter loppet! Det kräver lite logistik att organisera, men om du kan få en lokal foodtruck eller restaurang att komma och stödja dig kan du ganska enkelt ordna så att mat serveras. Förhandla med leverantören och kom fram till ett avtal som ni båda gör en viss vinst på, samtidigt som ni erbjuder en prisvärd måltid till era tävlande. Om du inte känner för att erbjuda en hel måltid kan det vara enklare att sälja snacks eller lunchpaket som du packar i förväg.

Boende / Resor

Om du har många deltagare från andra städer eller internationella deltagare är ett bra alternativ att samarbeta med en lokal resebyrå eller turistorganisation och sätta ihop ett paket för hela tävlingshelgen med flygbiljett, hotell och anmälningsavgift i ett och samma paket. Det finns många sätt att sätta ihop detta - se bara till att du får bra hjälp och stöd från din paketpartner eftersom det kan vara komplicerat att hantera olika tider och flygbokningar osv. 

Försäkring

Det blir allt vanligare att erbjuda en försäkring för återbetalning av anmälningsavgiften om en deltagare skulle bli sjuk eller skadad på tävlingsdagen. Den tas vanligtvis ut som en liten procentandel (ca 10 %) av anmälningsavgiften, och sedan kan deltagarna få tillbaka sin anmälningsavgift om de kan visa upp bevis för skada/sjukdom i form av ett läkarintyg. Det är en extra säkerhetsåtgärd som hjälper deltagarna att anmäla sig tidigare än de annars skulle ha gjort. Vissa anmälningssystemmerbjuder till och med detta som ett inbyggt alternativ (kolla in denna funktion hos RaceID) och inkluderar oförutsedda transportproblem eller familjeproblem i försäkringen.

Medaljer

Medaljer anses i allmänhet, ur idrottsutövarens perspektiv, vara något som bör ingå i din anmälningsavgift. Se till att du tar hänsyn till detta när du fastställer din anmälningsavgift. Om du vill kan du också göra det frivilligt för folk att lägga till medaljen. Miljömedvetna deltagare väljer ofta att välja bort medaljen.

Specialanpassat startnummer

Om det är möjligt via din leverantör kan du erbjuda deltagarna att anpassa startnummerskylten med ett eget namn eller ett eget nummer och ta ut en extra avgift för detta. Se bara till att pengarna du tjänar är värda denna ansträngning! 

lopp Bilder

När deltagarna avslutar ett lopp vill de ha bevis och minnen, och allt detta finns i ett foto. Vissa lopp erbjuder detta gratis, men du kan också anlita olika tjänster som gör detta åt dig och gör det möjligt för dig att ta ut en avgift för bilderna som deltagarna kan välja att köpa efteråt eller betala i förväg för vid anmälan. 

Massage och återhämtningstjänster

Särskilt efter långa lopp är deltagarna trötta och många har värk och smärta. Frestelsen för en bra återhämtningsmassage eller stretch efteråt är stor! Be en lokal sjukgymnast sätta upp ett tält på tävlingsarenan och erbjud massage efter loppet. Du kan också sälja denna tjänst i förväg i samband med registreringen för dem som gillar att planera i förväg. 

Allmänna tips för att öka intäkterna med extra varor

Erbjud unika och värdefulla tiillägg: Erbjud föremål som är exklusiva för evenemanget och som har ett högt värde, t.ex. varor i begränsad upplaga eller speciella medaljer.

Gör upplevelsen personlig: Erbjud anpassningsalternativ, t.ex. anpassning av startnummer eller personliga dimplom, för att göra upplevelsen mer personlig och minnesvärd.

Paket: Erbjud paket eller paket med artiklar, t.ex. anmälningsavgift till loppet, parkering och måltid, för att uppmuntra deltagarna att köpa flera artiklar på en gång.

Erbjud alternativ i rätt tidpunkt: Uppmuntra deltagarna att köpa ytterligare saker vid viktiga tillfällen, till exempel när de anmäler sig för loppet eller vid mållinjen när de känner sig nöjda.

Marknadsföring: Använd riktad marknadsföring och effektiva kommunikationsstrategier för att öka medvetenheten om tillgängliga produkter och öka försäljningen.

Utnyttja partnerskap: Samarbeta med lokala företag och sponsorer för att erbjuda ytterligare saker och tjänster, t.ex. återhämtningsmassage eller mat- och dryckespaket. Använd deras kanaler för att marknadsföra ditt lopp i ett cross-marketing samarbete.

Analysera och justera: Analysera försäljningsdata kontinuerligt och justera strategierna vid behov för att se till att du är på rätt spår. Det är alltid en bra idé att utvärdera försäljningskategorierna och varje aspekt av ditt evenemang årligen efter varje säsong för att se vad du kan förbättra inför nästa säsong.

Vi hoppas att den här artikeln gav dig lite inspiration till hur du kan optimera din anmälningsprocess. Om du vill ha mer allmänna tips om hur du kan göra ditt lopp lönsamt, kolla in den här artikeln.

Foto: Hermanövarvet