5 sätt att göra din lopp mer hållbar

Vi älskar alla den natur vi har i vår värld - men hur kan vi njuta av våra naturresurser utan att ha en negativ inverkan? I den här artikeln ger vi dig fem lättanvända tips om hur du kan göra din lopp mer hållbar.

Här är inlägget i videoformat om du föredrar att titta på det:

Mät din miljöpåverkan

Först kan det dock vara värt att ta en titt koldioxidavtryck för ditt lopp och se var du kan göra störst påverkan. Det finns många verktyg som du kan hitta och använda på nätet. Carbon Trust har det här till exempel. Dessutom är det viktigt att förstå ditt inflytande som tävlande arrangör. Om du kan visa dina deltagare ett hälsosamt och hållbart sätt att tävla kanske de går hem och lever ett hälsosammare och mer hållbart liv efteråt också!

5 sätt att göra din lopp mer hållbar:

  1. Uppmuntra längre vistelser för deltagare som reser internationellt.
  2. Ge återvunna medaljer eller t-shirts till dina deltagare.
  3. Använd förpackningsfria dryckesstationer eller stödstationer
  4. Återvinn bib-nummer
  5. Organisera en "plogg" efter din lopp för att städa upp stigarna i din lokala natur!

Låt oss nu gå in på detaljerna för varje punkt: 

1. Uppmuntra deltagarna till längre vistelser

Du organiserar en cool lopp, eller hur? Nu drar du till dig uppmärksamhet från scenens kännare! Men trots alla de positiva aspekterna av att organisera en internationellt erkänd lopp är det naturligtvis negativt när det gäller deltagarnas resor över kontinenten för att ta sig till din lopp. För många internationella lopp uppväger detta vida koldioxidkostnaden för de andra delarna av lopp organisationen.

Det är därför viktigt att uppmuntra deltagarna att stanna så länge som möjligt i landet och på orten. Detta är inte bara bra för den lokala ekonomin, utan sprider också koldioxidkostnaden för internationella resor till många olika branscher.

Du kan dock alltid uppmuntra koldioxidkompensation för resor till lopp - eller till och med lägga till det i din budget så att du kan kompensera för dina deltagare efter lopp.

2. Ge återvunna medaljer eller t-shirts till deltagarna.

Detta har blivit mycket populärt på senare tid - och uppskattas mycket av deltagarna. Det visar tydligt att du tänker på detaljerna i din lopp på ett hållbart sätt.

Earth Runs skapar biologiskt nedbrytbara medaljer av kartongmassa. Varje medalj innehåller också frön och kan sedan planteras i trädgården! Sedan finns det företag som Raw Cut Studio som tillverkar fantastiska medaljer och mönster i trä som verkligen kan samverka med känslan av din lopp.

Om du bestämmer dig för en mer standardiserad medaljtyp kan du återvinna överblivna eller överbeställda medaljer med hjälp av sportsmedalrecycling.com eller andra initiativ som medals4mettle.org. Ett annat tips är att inte datera dina give-aways och att T-shirts för finisher - då kan du använda eventuella rester till nästa upplaga!

Liksom medaljer finns det många klädföretag som erbjuder t-shirts för slutspurtare/lopp som är tillverkade av återvunnet material. Kontrollera i förväg med företaget om deras tillverkning och produktion - och kolla in vår artikel. här för att lära dig mer om lopp t-shirtalternativ.

3. Använd förpackningsfria dryckespunkter eller stödstationer.

Plastmuggar, pappersmuggar, ta med din egen mugg eller ingen mugg? Valet är ditt, och nu använder tävlingar som London Marathon t.ex. tångkapslar som är ätbara och biologiskt nedbrytbara! Det är inga problem att tappa kapslar och kapslarna kan till och med fyllas med sportdryck. Kolla in Ooho för att få en uppfattning om vad som är möjligt i detta avseende!

Du kan också samarbeta med lokala butiker eller företag för att tillhandahålla mat till dina stödstationer. I allmänhet gäller att ju mer lokalt och färskt, desto mindre förpackningar! Att fråga din lokala stormarknad om deras bananer är ett bra sätt att ge deltagarna bränsle utan extra förpackningar... men förhoppningsvis har de inte flugit för långt för att komma till din lopp!

Hector som springer

4. Återvinn bib-nummer

Det finns alltid några deltagare som vill fästa sitt nummer på toalettdörren hemma efter en cool lopp - men de flesta slängs. Nummerlapparna är ofta tillverkade av Tyvek, ett plastbaserat polymermaterial (HDPE) från DuPont. HDPE kan återvinnas på många ställen (eller till och med skickas tillbaka till DuPont), men du måste se till att dina deltagare inser detta. Biologiskt nedbrytbara nummer finns också.

Bättre är att återanvända bib-nummer. Samla bara in nummer vid mållinjen (använd dem kanske för att dra ett lotteri efter prisutdelningen). Sedan kan du helt enkelt återanvända dem vid nästa evenemang! Oroa dig inte för att det saknas några nummer i sekvensen - lopp programvara för hantering av nummerhantering gör det ofta möjligt att enkelt ändra lopp nummersekvenser.

5. Organisera en "Plogg" efter din lopp och städa upp stigar i din lokala natur!

Även med de bästa avsikterna kan det hända att deltagarna tappar en gel från en ficka eller att en kopp från din förnödenhetsstation försvinner. I slutändan kan denna typ av skräp vara mycket skadlig för den lokala miljön. Ett roligt sätt att städa upp kan vara att organisera en "plogg" längs din lopp rutt (eller till och med en annan del av din lokala natur). Plogging uppfanns i Sverige och är en kombination av "plock" (att plocka upp) och "jogg". Voila! En Plogg!

Slutligen, kommunicera dina hållbarhetsinsatser

Det blir allt viktigare att vara en hållbar organisation. Kunderna kräver att vi fokuserar på hållbarhet och många väljer att köpa från miljöfokuserade företag, även om det innebär större personliga kostnader. Detta gäller särskilt för vår kundkrets - friluftsentusiaster är kända för att ta det extra steg som krävs för att bevara jorden. Vi förutspår att det kommer att bli absolut nödvändigt för de flesta tävlingar att ta hållbarhet på allvar, och det kommer också att vara viktigt att kommunicera ansträngningarna i din marknadsföringsstrategi. När du väl har genomfört något av tipsen ovan - låt dina (potentiella) deltagare få veta det på sociala medier och i all annan kommunikation. Det är också en bra idé att göra en särskild sektion på din webbplats som beskriver det hållbara arbete du gör. 

Vi hoppas att de här tipsen hjälper dig med hållbarheten i din lopp. Låt oss veta om du har provat något av dessa tips, vi vill gärna höra hur det har gått för dig!