Beräkna ditt lopps Carbon Footprint

Hur mycket CO2 Producerar min lopp ?

Det är svårt att veta hur vi påverkar miljön - det finns så många sammanhängande faktorer och variabler att ta hänsyn till. Ett vanligt sätt att mäta en individs, ett föremåls, en tjänsts eller en produkts inverkan på miljön är att beräkna hur mycket koldioxidutsläpp den producerar. koldioxidavtryck.

Vi har undersökt data från olika källor med målet att utveckla en enkel kalkylator för att *skatta CO2 påverkan från enskilda lopp. Vi anger också det motsvarande antalet träd att plantera, om du skulle kompensera utsläppen i samband med ditt evenemang genom att plantera nya träd (detta eftersom de "äter upp" koldioxid och producerar syre när de utför fotosyntesen). Är du ambitiös? Vi tycker det! Men det är vad vi älskar att vara 😉

Ladda ner koldioxidkalkylatorn för tävlingar


Observera: Det här är inte en certifiering för koldioxidkompensation eller liknande - det är avsett som en kalkylator för personligt bruk, så att du kan få en uppfattning om hur stor inverkan din lopp har på miljön. Därför bör resultat, data och referenser inte användas för "officiell" publicering.

*Skattning betyder i detta fall en noggrannhet inom en storleksordning (dvs. det verkliga värdet ligger inom en faktor 10 från uppskattningen).

Titta på den här videon där Hector förklarar koldioxidkalkylatorn: 

Antaganden, förklaringar och källor kring våra utsläppsberäkningar

För att vara så transparent som möjligt följer här en liten diskussion om kalkylatorns metodik och begränsningar. Läs vidare om du är intresserad av detta. Feedback är alltid välkommen - om du har en idé om hur den kan förbättras, en bättre källa eller en motiverad metodik för förändring vill vi gärna höra av dig.

Utsläpp från transporter i samband med tävlingar

Detta var det i särklass enklaste att kvantifiera - med hjälp av data från databasen för växthusgasutsläpp är det lätt att exakt och tillförlitligt bedöma effekten av varje deltagarkilometer som åker till din lopp. Osäkerheten ligger i uppskattningen av hur deltagarna tar sig till din lopp. För att få ett bra grepp om detta rekommenderar vi att ni genomför en enkätundersökning bland era deltagare. Detta görs bäst på själva lopp (när de hämtar sina startnummer till exempel eller när de går in i arenan). Två enkla frågor: Hur kom du hit i dag? Hur långt har du rest för att komma hit? Du kan sedan extrapolera dessa uppgifter till nästa år.

En annan metod är att uppskatta en övre och en undre gräns för din lopp. Viktiga parametrar för beräkningen är antalet deltagare och hur de reser. En övre gräns skulle alltså vara det högsta antalet deltagare som reser längst avstånd/tid till er lopp. Den nedre gränsen är det minsta antalet deltagare som reser det minsta avståndet/tiden till din lopp. Jämför dessa två värden för att förstå var de "verkliga" koldioxidutsläppen till följd av transporter kommer att ligga.

Det är värt att notera att om du inte har en superlokal lopp, kommer transporterna troligen att stå för merparten av utsläppen.

Källor: 

Uppskattningar av utsläpp baserat på lokalitet lopp

För regioner och orter samlades uppgifter in om varje kontinents yta och sedan delades detta antal med antalet "betydande" länder inom kontinenten (vi utesluter mycket små länder). På så sätt fick vi fram en genomsnittlig yta per land i en viss kontinent. I Nordamerika delade vi till exempel med 3 och i Europa med 43. Kvadratroten av detta tal ger alltså den "genomsnittliga" bredden eller längden, med en mycket grov uppskattning, för ett visst land inom den regionen/kontinenten. Detta "inrikesavstånd" kan sedan användas för att beräkna transportkostnader för t-shirts, medaljer, mat osv. inom regioner och lokalt inom länder. Vi upprepar att det är en mycket grov och grov uppskattning, men den ligger inom de felgränser som vi har satt upp för oss själva - för att komma inom en storleksordning från det rätta svaret.

Som en liten notis kan nämnas att koldioxidutsläppen från olika transportsystem baseras på koldioxid per passagerarkilometer. När vi bestämde oss för koldioxid per medaljkilometer antog vi att en genomsnittlig "passagerare" väger 70 kg (vilket är ungefär korrekt baserat på vuxendemografin i världen) och dividerade med detta för att få koldioxid per kg-kilometer.

Utsläpp från lopp T-shirts

Carbon Trust, en brittisk icke-statlig organisation, har tagit fram en "Clothing Report" som beskriver det koldioxidutsläpp som olika typer av kläder ger upphov till och delar upp det i produktion, transport och användning. Rapporten är från 2011, så uppgifterna är troligen lite föråldrade och ligger förmodligen på den höga sidan av uppskattningarna i förhållande till t-shirtproduktionen nuförtiden. Vi ansåg dock att detta var ett konservativt sätt att uppskatta, och ansåg därför att det var ok. I alla fall inom en storleksordning av den "korrekta" siffran. En t-shirt beräknades väga 125 g.

Källa: https://www.carbontrust.com/resources/international-carbon-flows

Utsläpp från lopp Medaljer

Detta var en svårare uppskattning att göra. Vi antog att medaljerna var tillverkade av zink (de flesta metallmedaljer har zink som grundmaterial). Varje medalj antogs väga 50 g. Beräkningen är helt enkelt koldioxidutsläppen för att producera denna mängd zink. Bandet och andra saker som gör medaljerna fina har uteslutits eftersom de är försumbara. Detta ger förmodligen en liten underskattning, och det finns säkert medaljer som väger mer än 50 g. I dessa fall bör du överväga att multiplicera siffran med en liten procentsats. Om din medalj väger 100 g kan du fördubbla grundkostnaden - om den väger 75 g kan du multiplicera med 1,5 osv.

Källa: https://www.mdpi.com/2075-163X/7/9/168/pdf

Utsläpp från lopp Godispåsar

En favorit bland många typer av evenemang och en goodiebag skapar spänning bland dina konkurrenter vid startnummerinsamlingen. I den lilla goodiebagen antogs en PET-vattenflaska och ett antal tryckta broschyrer och reklam ingå. De medelstora och större väskorna kostar 2x respektive 4x den mindre väskan. Om du har betydande föremål (mat osv.) kan detta uppskattas i avsnittet lopp mat eller med ytterligare lämpliga faktorer.

Källor: 

Utsläpp i samband med lopp Arena

Det är svårt att beräkna lopp Arena, eftersom varje lopp arena är mycket specifik och unik och det är omöjligt att göra en exakt bedömning. Oavsett detta försökte vi få grepp om en uppskattning för små, medelstora och stora arenor. En liten arena antogs bestå av några plastskyltar, några stålbarriärer och en rulle tejp. Uppgifterna för denna beräkning kom från den brittiska regeringens rapport och beräkningsverktyg för att bedöma koldioxid inom ett byggprojekt. En medelstor arena antogs vara tre gånger så stor (och därmed koldioxiden) som en liten arena. En stor arena ansågs vara ungefär två gånger så stor som en medelstor arena. Om något kan detta leda till en underskattning av en nyinköpt arena lopp - det är dock lämpligt att anta att utrustning och skyltar återanvänds i viss utsträckning, vilket kan kompensera och balansera denna underskattning.

Källa: https://www.gov.uk/government/publications/carbon-tool

Utsläpp från lopp Timing Equipment

Med penna och papper var det ganska lätt att göra en uppskattning utifrån ett par källor. Även om denna uppskattning är helt felaktig är den så liten att den inte spelar någon roll för den totala beräkningen. Timing App bygger på den el som krävs för att ladda en mobil enhet. En försiktig uppskattning på 20 Wh ger fortfarande ett värde som är cirka fem gånger mindre än för penna och papper.

Det är mycket svårare att uppskatta chiptidningsutrustningen. Här antog vi att för en genomsnittlig lopp, med cirka 500 deltagare, skulle de behöva digital utrustning till ett värde av 10 datorer (ca. 1 bärbar dator, 3 avkodare, antenner, mattor och taggar).. Att omvandla mängden tidtagningsutrustning till motsvarande datorer är vettigt eftersom en dator numera har ett ganska väldokumenterat inbyggt kol.

Stora evenemang måste naturligtvis multiplicera detta värde om de har mycket utrustning. Ett evenemang med 5000 deltagare är dock inte detsamma som 10×500 deltagare. Det finns stordriftsfördelar med tidtagningsutrustning, så detta bör beaktas.

För att beräkna koldioxidutsläppen vid återanvändning av utrustning antog vi en genomsnittlig ålder på 15 återanvändningar. Det är uppenbart att en del utrustning har återanvänts mycket oftare - men det finns också en hel del ny utrustning där ute. För ett "Timing Company" uppskattade vi att de använder utrustning oftare, och uppskattar 10 gånger mer användning i förhållande till normal återanvändning. Vi delar därför kolet från den nya utrustningen med den genomsnittliga åldern för att uppskatta kolet för återanvändning av tidtagningsutrustning.

Källor:

Utsläpp från mat- och stödstationer

För att få en överblick över din fest efterlopp och alla bananer som du tillhandahåller efterlopp har vi gjort en uppskattning av hur mycket mat varje deltagare äter för lopp med ett par stödstationer, lopp med flera stödstationer och lopp med mat efter loppet. Vi började med att hitta uppgifter om CO2/2000kcal för olika dieter, på olika orter (källan till uppgifterna var en vetenskaplig studie från 2014 om dieter i Storbritannien). Dessa data lades sedan till transporter beroende på varifrån provianten för maten kom. Vi uppskattade sedan hur många kalorier som konsumeras av varje typ av evenemang. Med "1-2 stödstationer" ansågs detta vara 500 kcal per deltagare, för "flera stödstationer" antog vi 1400 kcal konsumtion och för "stödstationer och mat efter loppet" antog vi 2200 kcal.

Källa: https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-014-1169-1

Trädekvivalenter för att kompensera utsläppen från ditt lopp

Hur mycket koldioxid innehåller en träd absorberar? Det är en debatt som är större än vad den här bloggen tillåter och forskningen visar många olika svar. Vi har dock valt en försiktig siffra och kommer att se över uppgifterna som en fortlöpande process. Varje träd är annorlunda, vissa växer snabbt, andra långsamt, vissa binder mer kol än andra (beroende på art och plats). För närvarande använder vi de beräkningar som används av One Tree Planted baserat på Winrock Internationals kolinlagringskalkylator, som (i genomsnitt) räknar ut 10 kg koldioxid per träd.

Om du är intresserad av hur du kan plantera fler träd med hjälp av dina deltagares kilometer, kan du läsa om följande Earth Runs för allt det fantastiska arbete som de gör på detta område. Här kan du också få 5 sätt att göra din lopp mer hållbar.