5 Sätt att Få Fler Deltagare till Din Lopphemsida

Du har förmodligen någon gång hört talas om SEO, och att du bör tänka på det för att få din lopphemsida synlig på nätet. Det är en viktig kanal eftersom den är gratis, och genom att bara göra 5 små justeringar kan du komma riktigt långt och bli upptäckt när folk googlar på relevanta söktermer som har att göra med lopp i din sport, evenemang i ditt område eller ditt loppnamn. 

Vad är SEO och Varför Bör du Bry Dig om Det som Lopparrangör?

SEO står för Search Engine Optimization, och praktiken är fokuserad på att optimera din hemsida för att rankas enkelt och högt på sökmotorerna. Eftersom Google är den största sökmotorn i västvärlden brukar man oftast fokusera på denna. I grund och botten försöker du få Google att förstå din hemsida och hur bra den är, och få Google att visa din webbplats i sökresultaten eftersom det hjälper människor att svara på sina sökfrågor. 

Ju högre du kan ranka på google, desto fler kommer att upptäcka din lopphemsida, desto fler kommer att bli intresserade av ditt lopp, och slutligen kommer fler deltagare att anmäla sig till loppet! 

Hur man Använder SEO för att få sin lopphemsida att Ranka Högre

Det är inte så svårt att se till att en hemsida kan förstås av Google, och fördelarna är väl värt jobbet. Här är mina 5 bästa tips som ger mest effekt: 

1. Lägg Till Relevant Och Strukturerat Innehåll På Din Lopphemsida

Denna punkt handlar i huvudsak om sunt förnuft. När du skriver texten till din webbplats ska du se till att innehållet är utformat på ett sätt som är meningsfullt för deltagarna. Strukturera innehållet på olika sidor och i en meny, och dela upp innehållet i kategorier. Det viktigaste här är att varje deltagare lätt kan hitta den information de söker. Om du erbjuder olika distanser kan du överväga en sida för varje distans. Kanske behöver du också en avdelning för förberedelser för lopp , med sidor om platsen, hur deltagarna kan hitta boende, hur de kan resa till lopp osv.

På varje sida ska du se till att lägga till en "H1"-rubrik eller "Heading 1"-rubrik, inte mer än 1. Förutom sidans titel är detta huvudämnet, och det är viktigt att denna rubrik kategoriseras som H1. Om du har underrubriker markerar du dem som H2 osv. Om du använder wordpress kan du vanligtvis välja rubrikartyp i den visuella redigeraren:


Försök att göra dina H1 Headers så beskrivande som möjligt – hellre specifikt än generellt. Till exempel, om ditt evenemang är Stockholm Marathon, skriv “Hur man kör bil till Stockholm Marathon” istället för bara “Vägbeskrivning”

2. Skapa Interna Länkar På Din Hemsida 

Ett bra tips, som är användbart för både Google och dina deltagare, är att lägga till många interna länkar på varje sida – länka till andra sidor på din webbplats, precis som jag har gjort här. Du kommer så småningom att skapa ett nät av länkar i din webbstruktur, som hjälper Google att lättare förstå innehållet på sin sida.

3. Skaffa Så Många “Backlinks” Du Kan 

Försök att få andra hemsidor att länka till din. Du kan göra detta på många sätt: genom att skapa delbart innehåll, göra partnerskap med dina sponsorer eller använda lite PR-arbete och få online- tidningar och magasin att skriva om dig och hänvisa till din hemsida. 

En idé är att lägga till en länk till din egen lopphemsida från olika tävlingskalendrar du är med i. De låter dig vanligtvis skapa en knapp eller lägga till en länk i beskrivningstexten. (Lägg till ditt lopp i RaceID-kalendern, med länk!)

Anledningen till vi gör detta är att visa Google att din hemsida är populär. Om andra människor hänvisar till din webbplats betyder det att innehållet är användbart och respektabelt. 

4. Bygg En Logisk Länkstruktur

Hur länkarna, eller URL:er, på din hemsida ser ut är viktigt. Utveckla en struktur för hela logiken i länkarna. Till exempel, för varje huvudmenysida bör du ha undersidor, och i undersidans URL:er ska huvudsidans namn finnas i sökvägen. Till exempel:

Du har en sida som heter “Loppinformation” med 3 undersidor: Loppkarta, Vägbeskrivning och Boende, då bör webbadresserna se ut så här:

myracewebsite.com/race-information/race-map

myracewebsite.com/lopp-information/vägar

myracewebsite.com/lopp-information/boende

Huvudtanken är att du skapar en smart struktur och sorterar alla sidor i sina kategorier. Skapa en struktur, och håll dig sedan till den. 

5. Skriv Metatitlar Och Meta-Beskrivningar

Jag ser så många lopphemsidor som har missa det här steget, och det är väldigt tråkigt eftersom det gör en enorm skillnad – inte bara för SEO utan också för hur förhandsvisningar ser ut när folk delar din hemsida i sociala medier eller i meddelanden. 

Metatitlar och metabeskrivningar är ett stycke text som aldrig syns direkt på din webbplats, utan bara en del av koden under. Google kan läsa denna information och använder den texten för att visa i sökresultaten. Här är ett exempel på hur den här hemsidan visas när jag delar den på slack (liknande även i meddelanden eller inlägg på sociala medier): 

Om du använder wordpress kan du lägga till metadata på alla dina sidor om du laddar ner en plugin som heter Yoast SEO. Gratisversionen fungerar fint, och när du har installerat den kan du lägga till metatitlar och beskrivningar på varje sida. Scrolla bara ner lite för att hitta den här sektionen:

Lägg till en Meta-titel (SEO-titel) och försök att hålla den till max 60 tecken (inklusive mellanslag). Metabeskrivningar kan vara lite längre, försök att hålla dem mellan 140-160 tecken. 

Hoppas den här guiden hjälper och säg till om du har frågor så hjälper jag gärna till. Kom dock ihåg att man måste ha tålamod för SEO-arbete. Det kan ta 3-6 månader innan ändringar på din webbplats börjar ge effekt. Nyckeln är att arbeta med sitt innehåll lite i taget och göra förbättringar allt eftersom! Lycka till 🙂