7 hemligheter för att skapa ett legendariskt lopp

Vinnarna firar lopp

När du precis har börjat som lopparrangör drömmer du förmodligen om att skapa ett lopp som dina deltagare kommer att älska och som kommer att bli en legendarisk tradition som tävlande återkommer till år efter år. 

Att skapa ett berömt och legendariskt lopp är en utmaning - du måste inte bara ha det grundläggande på plats som en utmärkt bana, tydlig kommunikation, oklanderlig organisation och en perfekt säkerhetsplan - du måste också erbjuda en unik upplevelse som deltagarna inte kan få någon annanstans. 

I den här artikeln går vi igenom några tips för att hjälpa dig att uppnå legendarisk status för din lopp. Fortsätt läsa och börja brainstorma!

De 7 hemligheterna:

  1. Hitta ditt lopps unika nisch 
  2. Berätta ditt lopps historia
  3. Var personlig och få kontakt med deltagarna
  4. Gör det möjligt för alla att umgås på ditt lopp 
  5. Lägg till det lilla extra som gör skillnad
  6. Främja begränsade platser med kvalificering 
  7. Ha tålamod och bygg upp ditt varumärke för loppet med tiden.

Hitta ditt lopps unika nisch 

Den svåraste eller längsta lopp, eller lopp med den mest fantastiska utsikten i en fantastisk miljö, eller kanske bara lopp med den roligaste efterfesten... alternativen för att sätta en unik prägel på din lopp är oändliga. Det viktigaste är att hitta ett unikt försäljningsargument för din lopp, för att ge deltagarna en anledning till varför de ska delta. din lopp och inte någon annan i din stad eller ditt land.

Tänk verkligen på de unika möjligheter du har runt omkring dig - din plats, din lokala natur eller ditt team. Detta kan utgöra grunden för att bygga ett varumärke. Alternativt kan du skapa en unik touch genom att lägga till element till din bana, arena eller loppupplevelse. Det kan också vara en kombination av olika saker - jag älskar till exempel att göra lopp i Marnaton serien i Spanien av två anledningar: de placerar sina simlopp i de mest fantastiska vattnen som jag alltid längtar efter att besöka och simma i, plus att de anordnar en superrolig efterfest där de bjuder in ett band och alla stannar kvar efteråt för att fira.

När du har hittat din unika nisch måste du marknadsföra den och berätta om den för alla - i alla kanaler du kan. Skapa övertygande texter och marknadsföringsmaterial (videor och bilder av hög kvalitet räcker långt!) och gör en plan för hur, när och var du ska kommunicera detta under lågsäsong, för- och eftersäsong och full säsong. Läs mer om hur du lyckas med lopp marknadsföring här..

Berätta ditt lopps historia

För de bästa och mest autentiska tävlingarna vet vi oftast vem som står bakom dem. Vi vet också att det finns en speciell historia som ledde till att loppet blev till, och en historisk anledning till varför loppet äger rum på en viss plats eller på en viss bana. Storytelling, som det kallas inom marknadsföring, är din bästa vän här. 

Ett exempel på ett lopp som gör detta på ett bra sätt är ÖTILLÖ World Championships, där allt började med ett fyllevad som skrevs på en servett mellan fyra vänner. - en strävan att simma och springa genom hela skärgården - som blev verklighet och senare ett världsberömt lopp. Ett annat Swimrunlopp som berättar en historia på ett annorlunda sätt är Rockman i Norge - där marknadsföringen och upplevelsen av loppet förankras kring en legendarisk historia om hur den store Rockman räddade sin drömkvinna. Idag följer loppet den väg som han sprang för att rädda henne och lopparrangören klär till och med ut sig till "Rockman" för evenemanget och prisutdelningen! Se berättelsen om Rockman här.

Rockman

Att använda platsen för din lopp för att berätta en historia är ett bra sätt att göra den speciell. En berömd historisk bana är Vasaloppet i Sverige, där deltagarna åker samma bana som Gustav Vasa gjorde 1521 när han flydde från Danmarks kung, vilket ledde till ett uppror mot de ockuperande danskarna (han enade så småningom riket och blev Sveriges första kung).

Om du använder en plats, ett känt landmärke eller till och med en personlig berättelse om någon i ditt lopp-team eller om dig själv kan det vara en bra utgångspunkt för en fängslande story om din lopp som får människor att känna sig inspirerade att delta. 

Var personlig och få kontakt med deltagarna

De lopp som ligger mig varmt om hjärtat är de där jag kan se vem som står bakom och veta att de bryr sig om att jag och mina medidrottare ska få en bra upplevelse. Det är så mycket mer autentiskt om du visar dig själv och ditt team på lopparenan. Håll ett tal för att uttrycka din tacksamhet för att alla kommer, och var där i lopparenan när du kan för att prata med deltagare och åskådare. För varje ÖTILLÖ lopp står arrangörerna vid mållinjen och ger varje deltagare en kram när de krossar mållinjen - snacka om att göra allt för att vara personlig och uppskattande! 

Samma sak gäller för dina funktionärer och volontärer - uppmuntra dem att vara hjälpsamma och heja på deltagarna när de passerar energi- och tidtagningsstationerna. Ett leende och lite uppmuntran räcker långt när du känner dig trött och har en lång väg till mållinjen.  

Gör det möjligt för alla att umgås på ditt lopp 

I en studie som vi gjorde på loppdeltagareuppgav mer än 10 % att den sociala aspekten i kombination med de människor de möter på lopp är det som är det viktigaste för dem. Den sociala aspekten av loppet är en viktig del av hela upplevelsen för alla tävlande - och de bästa minnena skapas oftast tillsammans med vänner och familj.

För att skapa en starkare social upplevelse för dina lopp kan du försöka utse ett särskilt hotell eller boende för internationella eller resande gäster. Se också till att skapa bekväma områden där man kan umgås runt lopparenan före och efter. Ge tävlingsdeltagarna möjlighet att ta med sig upplevelsen genom att skapa onlineforum där de kan ta kontakt både före och efter loppet (t.ex. en Facebook- eller Whatsapp-grupp). Du vill att din lopp ska bli den där årliga resan som en grupp vänner gör varje år som en obruten tradition.

Lägg till det lilla extra som gör skillnad

En annan aspekt som hjälper dig att förbättra de sociala kontakterna och öka det totala värdet är att erbjuda evenemang och sammankomster före och efter loppet. Detta hjälper deltagarna att få kontakt med varandra och gör att loppdagen eller helgen varar ännu längre. Organisera en efterfest i en viss bar, eller bara i din lopparena om vädret tillåter det. Du kan också bjuda in tävlande till ett mingel runt loppbriefingen dagen innan. Gör en ansträngning för att erbjuda god och näringsriktig mat. Att erbjuda kompletta resepaket i samarbete med ett lokalt hotell och en resebyrå kan också vara en trevlig detalj! 

Främja begränsade platser med kvalificering 

Om vi människor tror att en viss resurs är begränsad vill vi ha den ännu mer. Detta är ett välkänt psykologiskt faktum inom marknadsföring. Du kan tillämpa detta på ditt lopp genom att göra det svårt att få en plats. 

Det finns många olika sätt att göra detta. Du kan låta deltagare ansöka om en plats och göra en urvalsprocess utifrån kvalifikationerna. Du kan helt enkelt erbjuda och kommunicera ett begränsat antal platser. Du kan också låta deltagarna kvalificera sig för lopp genom att samla poäng på något sätt. Om ni har en serie kan ni låta deltagarna kvalificera sig i ett annat lopp tidigare under säsongen eller genom att samla poäng. 

Ett utmärkt exempel på detta är den "ballot" som Xtri använder för sina mest populära tävlingar som Norseman, Swissman och Celtman. Om du vill delta i ett populärt Xtri lopp måste du köpa en valsedel. Sedan måste du tålmodigt vänta och hoppas att din biljett är den som väljs ut i lotteriet. Organisationen gör ett stort event online av valsedelsdragningarna, och det är lika spännande varje gång att se om man får en plats eller inte.

Xtri: utomordentlig kommunikation och unik ballot

Ha tålamod och bygg upp ditt varumärke för loppet med tiden.

Vissa lopp är legendariska helt enkelt för att de verkar "alltid ha funnits där". Detta är det långa spelet när det gäller marknadsföring och varumärkesbyggande av en produkt, tjänst eller upplevelse. Genom att ständigt erbjuda en fantastisk upplevelse kommer ditt rykte att spridas år efter år genom att deltagarna rekommenderar dig och berättar för sina vänner om vilken fantastisk tid de hade. Om du upprätthåller ditt rykte år efter år kommer du att nå dit så småningom. Självklart kan man med hjälp av moderna verktyg som recensioner på nätet, ett rekommendationsprogram och en grundlig marknadsföringsplan med övertygande bilder nå dit ännu snabbare!

Vi hoppas att den här artikeln gav dig lite inspiration! Om du vill bolla några idéer lyssnar vi gärna och hjälper dig med kunskap från vår erfarenhet av att arbeta med hundratals lopparrangörer. Boka ett möte här.