Motionsloppsbranschens 2022 i översikt och mina tankar om 2023

RaceID:s vd Erik Sjöbeck ger oss en grundlig genomgång av det gångna året och reflekterar över hur 2023 kommer att se ut i uthållighets- lopp och massdeltagarbranschen. 

Det har varit ett intressant år inom uthållighetsbranschen lopp . När vi gick in i 2022 hade hela samhället höga förväntningar efter ett par år med restriktioner under Covid. 2022 var året då alla skulle komma tillbaka till startlinjerna. Tyvärr hände inte riktigt detta. Vi såg visserligen att många lopp äntligen kom tillbaka starkt, men den allmänna trenden var färre deltagare överlag och detta tvingade vissa lopp att ställa in helt och hållet. 

Var befinner sig branschen efter två år i pandemi och 2022 med ett post-covidsyndrom? 

Det är verkligen svårt att säga med tanke på att lågkonjunkturen står för dörren. De lopp som har öppnat anmälan för 2023 ser en bättre trend. Även med tanke på att samhället i viss mån har rört sig tillbaka mot normalitet kan vi alla hoppas på ett bättre loppår. Vi ser dock också att lopp är osäkra på hur de ska lägga upp sina evenemang under det kommande året eftersom de tidigare åren har pressat vissa arrangörer till en punkt där de inte har någon eller liten organisation att börja med eller har tappat motivationen helt och hållet.

På RaceID kan vi bekräfta båda dessa trender samtidigt. De lopp som klarar av denna fas och överlever ytterligare ett osäkert år 2023 kommer att stärka sin ställning i loppkalendern. Vi kommer samtidigt sannolikt att se många lopp försvinna permanent. Med allt detta sagt öppnar det utrymme för nya lopp att ta sin plats i kalendern. Branschen som har vuxit konstant under de senaste 25 åren (före Covid) som en del av megatrenden inom hälsa har fortfarande en mycket ljus framtid eftersom människor söker efter alternativa aktiviteter till sina vardagliga och skärmstyrda liv.

Jag citerar Chris Robb, välkänd internationell talare, forskare och författare inom loppbranschen: "Den positiva inverkan som uthållighets- lopp och evenemang har på människors liv är mycket större än vad vi för närvarande tror - den sammansatta effekten kan vara upp till 1:200!"

Den positiva effekt som uthållighetslopp har på samhället är mycket större än vad vi tror och behöver fortfarande bevisas. 

Mina tankar om loppbranschen 2023  

År 2023 kan bli ett bättre år än 2022, men den ekonomiska osäkerheten hotar det som annars ser ut som ett lovande år. Här är mina prognoser inför 2023:

  • Sena anmälningar.Detta har varit en trend i flera år nu och pandemin påskyndade trenden ytterligare. Denna trend är en stor huvudvärk för alla arrangörer eftersom den gör det mycket svårt att planera loppen. Till och med enkla saker som antalet nummerlappar, mängden energi eller hur stort det medicinska teamet måste vara är svåra att planera när man inte vet antalet deltagare ens en vecka före evenemanget. Det bästa du som deltagare kan göra för att hjälpa till, är att anmäla dig tidigt. Detta kommer att hjälpa arrangörerna mycket!

    För arrangörer kan vi se två vanliga åtgärder för att förhindra sena registreringar och dessa kommer med stor sannolikhet att användas i större utsträckning 2023;

    • Priser för tidig fågel kommer att vara ett sätt för arrangörerna att ge deltagarna incitament att registrera sig tidigt. Förvänta dig bättre priser för tidiga anmälningar och mer kommunikation när lopp närmar sig en högre prisnivå.
    • För sena registreringar/registreringar på dagen kommer priserna att öka mer. Vissa tävlingar har infört en modell med en betydande prishöjning närmast lopp som en åtgärd för att få deltagarna att registrera sig tidigare. Jag tror att vi kommer att få se fler tävlingar prova detta med målet att tydligt kommunicera till deltagarna att registrera sig före lopp dagen.
  • Vissa kommer tillbaka, men inte alla. År 2022 såg vi att de lojala deltagarna kom tillbaka och några av de mindre frekventa deltagarna. Jag tror att denna trend kommer att fortsätta under det nya året, men comebacken efter pandemin kommer att ta tid. 2023 ser ut att bli bättre än 2022, men jag förväntar mig inte att vi kommer att vara tillbaka på siffrorna från 2019. Det finns många orsaker till detta, men en sak är att det kommer att ta tid att motivera vilande deltagare tillbaka till startlinjen. Detta är dock en branschgemensam utmaning som hanteras på många fronter och med många initiativ på gång.
  • Effektiviserade evenemang. Eftersom deltagarna registrerar sig sent och priserna generellt sett stiger, kommer vi att se att evenemangen på lopp effektiviseras. Alla lopp -arrangörer kommer naturligtvis att hantera detta på olika sätt, men effekterna av osäkerheten kommer troligen att få arrangörerna att spendera mindre på saker utanför kärnan av deras evenemang. Samtidigt blir deltagarna alltmer kräsna och söker efter upplevelser snarare än bara tävlingar. - För evenemang som vill ha en fast plats i kalendern är det därför viktigt att tänka på deltagarnas upplevelse runt lopp för att få en hållbar lopp och affärsverksamhet.
  • Konjunkturnedgångens effekter är fortfarande okända. Hur kommer loppindustrin att påverkas av recessionen? Den ärliga sanningen här är att ingen riktigt vet. Man skulle kunna hävda att dyrare lopp som är beroende av att folk reser till deras evenemang kommer att påverkas, medan mer lokala evenemang kommer att vara ganska opåverkade. Detta är dock en stor gissning eftersom vi har sett evenemang som har öppnat upp till 2023 som är dyrare och kräver resor ligga nära 2019 års nivåer av anmälningar redan. Dessa tävlingar har normalt också en större grad av lojala deltagare och mindre engångsdeltagare. Jag tror att branschen kommer att påverkas, men jag tror att det finns en stor möjlighet för lopp att positionera sig som aktiviteter som bör få plats i familjebudgeten. Lopp är mycket engagerande och alternativ kan hittas oavsett vilken budget man har. Det finns också gott om evenemang som bjuder in familjer och man skulle kunna hävda att lopp är prisvärda underhållningsformer. 

Vad jag kan konstatera är att 2023 kommer att bli ett spännande år för branschen där lopp kommer att fortsätta sin resa tillbaka till tidigare nivåer. Jag tror också att behovet av plattformar som RaceID kommer att bli ännu tydligare när både arrangörer och deltagare söker efter sätt att hitta varandra. Det är också min övertygelse att alla lopp som härdar ut under 2023 kommer att ha positionerat sig ordentligt i loppkalendern för många år framöver. Detta kommer att vara viktigt eftersom vi kommer att se nya lopp dyka upp för att ersätta de permanent inställda evenemangen.

Behöver du göra ditt lopp redo för nästa säsong? Missa inte alla de resurser som finns tillgängliga i Organizer Learning Center.