Evenemangsbranschen kommer att återhämta sig - om vi lär oss att samarbeta.

Intervju Chris och Fanny

Det råder ingen tvekan om att vår bransch har drabbats hårt under åren efter Covid-19-pandemin. Det blir inte lättare för tävlingarna att överleva med den nuvarande lågkonjunkturen som ökar kostnaderna för att organisera tävlingar med mellan 20 och 40 % i de flesta delar av världen i kombination med deltagarnas ökande oförmåga och ovilja att betala anmälningsavgifterna. 

Men oroa dig inte, det finns fortfarande hopp, och vår bransch har tur som är inom räckhåll. Vi fick prata med den kända författaren och talaren Chris Robb, som är en aktiv röst och ledare inom Mass Participation och endurance racing-branschen. Han är grundare av Mass Participation World där han verkar för att främja fördelarna med massdeltagande sport och evenemang i världen och stöder samarbete mellan olika sporter, nationer och vertikaler. Som svar på frågan "Hur kommer lopp -industrin att blomstra igen?" säger Robb att nyckeln är att utveckla den nuvarande bristfälliga affärsmodellen och att lära sig att samarbeta mer.

Titta på intervjun nedan för att ta del av Chris berättelse, med hans tankar om hur mycket vår bransch faktiskt påverkar samhället till det positiva och hans idéer om hur vi kan bevisa vårt värde, samt hans bästa tips för arrangörer som vill skapa ett hållbart, framgångsrikt och framtidssäkert evenemang. 

Viktiga slutsatser från intervjun

Hälsokonsekvenserna av deltagande i idrottsevenemang är större än vi tror

Den positiva effekten av uthållighets- och massdeltagande evenemang på människors liv är mycket större än vad vi för närvarande tror - den sammansatta krusningseffekten kan vara upp till 1:200! Varje person som beslutar sig för att delta och träna för en viss lopp har en uppskattad inverkan på förbättringen av hälsan hos sex personer i sin omgivning, och denna effekt kan förstärkas till nästa sex personer och nästa, och så vidare. Det krävs ytterligare forskning för att fullt ut bevisa denna effekt. Som bransch berättar vi inte vår historia på rätt sätt - för att få mer uppmärksamhet från varumärken och sponsorer måste vi berätta den på ett annat sätt och hälsoundersökningar kan hjälpa oss att bevisa betydelsen av våra evenemang.

Städer och lopp Arrangörer måste samarbeta och lägga upp strategier.

I stället för att arbeta i en ansträngd och kontradiktorisk anda bör statliga organ och evenemang med massdeltagande arbeta som partner och se de viktiga fördelarna för städerna när evenemang anordnas. Det bör vara en strategi för städer och statliga organ att förbättra hälsa och turism. 

Dagens tider är utmanande 

Affärsmodellen för uthållighetstävlingar är utmanande, och arrangörerna har nu ännu färre möjligheter att överleva. Vi har generellt sett minskat antalet anmälningar med 20 procent. Minskade intäkter i kombination med en ökning på minst 20 % av de totala kostnaderna för insatsvaror innebär svåra utmaningar för lopp arrangörer. Evenemangen har också förlorat deltagarnas förtroende och fokus under pandemin, vi måste bygga upp det igen. Det kommer att krävas mod, ansträngning och tid för att övervinna dessa hinder. 

Under den föregående lågkonjunkturen blomstrade massdeltagandet. 

Under lågkonjunkturen 2008/2009 såg vi en kraftig ökning av evenemang med massmedverkan eftersom människor såg det som ett kostnadseffektivt sätt att njuta av hälsa och underhållning. Med frenesi för utomhussporter i början av pandemin trodde vi att detta skulle hålla i sig, men fick reda på motsatsen. I bästa fall har 80 % av deltagarna återvänt efter pandemin. Det är dock för tidigt att säga - vi kan se en allmän ökning av deltagandet igen, och vi har redan några exempel på att anmälningarna ökar inför säsongen 2023. 

Organisatörer, behandla din lopp som ett företag. 

Fråga dig själv: Vad är det för problem som du löser för dina kunder? Är det problem som de vill ha löst verkligen levererat på lopp och i konkurrensen? Deltagarna vill numera en upplevelse och en resa. Det handlar inte bara om att dyka upp vid en startlinje och tävla om ett resultat. Inkludera inte ditt fokus för mycket, utan öppna upp ditt erbjudande och bjud in dina kunder till en helhetsupplevelse på lopp , från anmälan till efterfestenlopp . 

Samarbete är nyckeln i den nya evenemangsepoken

Nyckeln till att ta sig ur recessionen och de svåra tiderna är samarbete mellan evenemang, arrangörer, idrottsorganisationer och städer. lopp företag måste ta sig ur sitt överlevnadsläge - alla bör dela idéer och resurser som volontärer, personal, avtal med leverantörer med mera. Vi bör inte vara rädda för korsmarknadsföring och på ett ansvarsfullt sätt dela med oss av våra uppgifter för att hjälpa till att marknadsföra varandras evenemang. Konkurrenskraftigt samarbete är vägen framåt. 

Njut av en djupgående diskussion om vart och ett av ämnena i den fullständiga intervjuvideon som är länkad ovan - den är väl värd din tid och du kommer att bli inspirerad av Chris innovativa idéer om hur framtidens tävlingar ska organiseras. 

Om Chris Robb

Chris är en 35-årig veteran inom massdeltagande, vilket har inneburit att han har lett evenemang för över 1 miljon människor, inklusive Singapore Marathon med 60 000 deltagare. Han är också författare till Mass Participation Sports Events och en internationell talare som har talat i 15 länder.

På MPW (Mass Participation World) är vi övertygade om att massidrott har en enorm roll att spela för världens framtida hälsa och välbefinnande. Utan tvekan kan de bästa resultaten uppnås genom partnerskap och samarbete i hela branschens ekosystem. Vår dröm är att se en bransch som samarbetar inom alla vertikaler för att bidra till att höja tidvattnet så att alla båtar stiger. Tillsammans kan vi påverka hundratals miljoner människors liv positivt.

Kontakta Chris via Mass Participation World: https://massparticipationworld.com/

Få inspiration och idéer på nästa MPW-konferens i Bangkok: https://massparticipationworld.com/mpw22/