Kan du få bidrag för att organisera en lopp? 

I den här artikeln utforskar vi möjligheterna att få finansiering för att anordna ett uthållighetsevenemang utomhus lopp, oavsett om det handlar om löpning lopp, maraton, 5 km, cykling lopp, triathlon, simning eller OCR-evenemang. 

Gemensamt för alla uthållighetslopp är att de främjar fysisk aktivitet i en gemenskaplig miljö. Dessa aspekter av våra evenemang kan göra dem intressanta kandidater för olika bidrag som fokuserar på att bygga upp aktiva samhällen, söka efter hälsofördelar i regioner eller vill främja fysisk aktivitet på olika sätt. Vi ger dig några tips om hur du kan komma igång om du vill organisera ett stort evenemang men inte hittar medel för det. 

Du kan alltid starta en lopp utan stora resurser

Att organisera ett evenemang i mindre skala kommer naturligtvis inte att slå hål i plånboken (planera och budgetera med detta lopp Kostnadskalkylator). Du kommer långt med små medel och en hängiven tid till projektet. Men kanske vill du starta ett stort projekt, en serie tävlingar eller en global turné med målet att hjälpa människor att vara aktiva - i så fall kan du behöva lite hjälp på vägen.

Leta efter offentliga och lokala bidrag

Offentliga bidrag som utfärdas av din stat eller regering kan vara tillgängliga i vissa länder eller samhällen. Kontrollera din stad, kommun, samhälle och ditt land för att hitta offentliga bidrag som statliga organ ger för att organisera evenemang som gynnar samhället. Eftersom du alltid kan hävda att en lopp är bra för hälsan på grund av att du motionerar, har du ett bra argument för att förbättra folkhälsan. Andra fördelar för samhället är kontakter och nätverk som är en naturlig fördel när människor idrottar tillsammans. 

Dessa bidrag kan tyvärr ofta vara svåra att hitta. Sök på Google efter stipendier i din stad eller ort och fråga runt om du kan få rekommendationer. 

Privata bidrag från företag 

Den andra typen av bidrag är privata, t.ex. från stora företag som vill använda en del av sin vinst till sitt samhälle (och troligen också skapa social goodwill för sitt varumärke som en del av sin marknadsföringsstrategi). Ett exempel är Nike och dess Community Impact Fund både i Europa och i USA. Här finns ett exempel på ett projekt som drivs av Nike i Oregon, USA.

Se dig omkring i din specifika idrottsrörelse för att hitta bidrag eller finansiering - ibland ger organisationsorganen inom olika idrotter stöd för att organisera evenemang, särskilt om det handlar om ungdomsverksamhet. 

Om du är en kvinnlig lopp direktör som vill bygga upp ett företag för ditt evenemangsprojekt kan du också kontrollera om det finns några bidrag på IFW är lämpliga för ditt projekt.

Hitta finansiering för evenemang i USA

I USA finns det olika webbplatser där du kan söka efter relevanta, oftast privata, stipendier, t.ex. FundnetServices till exempel.

En annan webbplats (med viss information men utan en anständig design) är Bidrag för USA, eller mer specifikt för sport och fritid.

Hitta finansiering för evenemang i Europa

Europeiska kommissionen erbjuder ibland bidrag för att organisera ideella idrottsevenemang. Du kan också söka efter olika finansieringsprojekt i Europa: https://sport.ec.europa.eu/funding.

Det finns projekt och plattformar som håller på att utvecklas för att koppla samman bidragssökande med bidragsorganisationer, så håll utkik efter fler webbplatser som underlättar ditt sökande. Ett exempel är European Sports Connected.

Hitta ditt eget partnervarumärke och skapa ett lopp -projekt tillsammans. 

Ett annat alternativ som kanske kräver lite mer ansträngning från din sida är att samarbeta med ett varumärke för att organisera ett ideellt eller vinstdrivande evenemang. Ni kan samarbeta för att genomföra evenemanget och skapa goodwill för ett välgörenhetsmärke genom att organisera ett helt ideellt evenemang. Du kan också göra lopp till ett företag, ett vinstdrivande projekt för varumärket och dig själv, där idrottsvarumärket eller liknande får fördelarna med att marknadsföra sitt evenemang till en relevant publik medan du tar hand om evenemangslogistiken och evenemangets format. Överväg också att få ett varumärke som huvudsponsor. I den här artikeln kan du lära dig mer om hur du kan få sponsorer till din uthållighetstävling utomhus lopp.

Kom ihåg att planera in några timmar för att förbereda eventuella bidragsansökningar som du planerar att göra. De flesta bidrag kräver att du lämnar in en omfattande ansökan som innehåller en beskrivning av ditt projekt lopp och en presentation. Det kan ta lite tid att förbereda sig inledningsvis, men om du förbereder en presentation kan du använda den för många olika ansökningar. 

Har du några fler tips för att få bidrag eller finansiering för en lopp? Låt oss veta!