Mindre enn 20 % av ultraløperne er kvinner - er trenden i ferd med å snu?

Til tross for at de utgjør over halvparten av løperne på verdensbasis, utgjør kvinner bare 16 % av ultramaratonløperne, og hele 96 % av dem opplever å bli forskjellsbehandlet i et løp (data fra She Races). Lignende statistikk finnes i de fleste utholdenhetsidretter. Er trenden i ferd med å snu, og hvordan kan løpsarrangører jobbe for å bli mer inkluderende?

Keri Wallace er en av grunnleggerne av Girls on HillsStorbritannias eneste selskap for kvinner som driver med guidet sti-, fjell- og skyrunning, og forteller RaceID hvordan organisasjonen hennes bidrar til å tippe vektskålen på stiene og høyt oppe i fjellet.

Girls on Hills påvirker tusenvis av kvinner hvert år og er mer enn bare et selskap som arrangerer turer. De er en viktig stemme for oppmuntre kvinner med ulik bakgrunn og funksjonsnivå til å komme seg ut i bakkene og arbeide for inkludering, mangfold og likestilling i alle former for terrengløping.

Hvorfor er det så viktig å løpe og bevege seg i bakkene?

Det er egentlig en kombinasjon av flere ting. Vi vet alle at mosjon er bra for oss, men hvis du legger til fordelene ved å tilbringe tid utendørs, i grønne områder og nærmere naturen, er effekten på helse og velvære enda større. Det samme kan sies om sosialt samvær og felles opplevelser. Personlig synes jeg det er både befriende og styrkende å ferdes i høyfjellet med alt du trenger på ryggen. Det gir en følelse av frihet og selvstendighet som noen ganger kan mangle i våre moderne liv.

Hvordan oppmuntrer Girls on Hills til deltakelse i utholdenhetsarrangementer eller utfordringer?

Vi gir kvinner de ferdighetene og erfaringene de trenger for å bli mer selvstendige i fjellet eller på fjerntliggende solo- eller utholdenhetsturer. Ved å lære nye ferdigheter (f.eks. selvnavigering), dele erfaringer med likesinnede kvinner og overskride komfortsonen, opplever vi at det er mulig å bygge opp større selvtillit. Dette kan igjen føre til at flere kvinner deltar i løp som de kanskje trodde var "utenfor deres rekkevidde"..

Hvor viktig er organiserte arrangementer og løp?

Organiserte arrangementer er avgjørende for noen løpere - de gir dem et mål å sikte mot, et fokus og en grunn til å komme seg ut og løpe på en disiplinert måte. Mange mennesker (spesielt løpere, tror jeg) sliter med å opprettholde løpemotivasjonen og føler seg fortapt uten målfokusert atferd. Men det er ikke alle som ønsker en utfordring eller konkurranse! Noen liker organiserte arrangementer på grunn av det sosiale elementet eller for å dele en opplevelse med en venn eller et familiemedlem, eller til og med som en støttet måte å utforske nye steder eller prøve nye ting på.

Hvilken betydning har arrangementer og løp for deltakerne i Girls on Hills? 

Arrangementer og løp er et hett tema på Girls on Hills-kursene! Vi elsker å høre damene i gruppene våre dele løpsopplevelser, nervøsitet og spenning når et nytt arrangement nærmer seg. Det er vanlig at deltakerne har meldt seg på et av kursene våre for å forbedre ferdighetene/kunnskapene sine før et arrangement de trener for eller sikter mot i nær fremtid.

Må arrangementer du anbefaler, være i tråd med kjerneverdiene dine eller ha veiledende prinsipper?

Etter at vi ble She Races-ambassadør, har vi blitt mer bevisste enn noensinne på hvordan merkevarer og løp/arrangementer påvirker inkluderingen i sporten vår. Jeg tror at ved å "utjevne spillereglene" for kvinner (dvs. gjøre løpene mer rettferdige, imøtekommende og støttende for kvinner), kan vi oppnå økt kvinnelig deltakelse i områder av idretten vår der det er få kvinner påmeldt (f.eks. tekniske fjelløp/skirenn, ultramaraton, fjellmaraton og etapperitt). 

Å gjøre løp mer rettferdige kan handle om en rekke ting, blant annet inkluderende bilder og språk, informasjon, sjenerøse tidsfrister og rettferdige retningslinjer for utsettelse. She Race-listen er et godt utgangspunkt for arrangører som ønsker å støtte kvinnelige utøvere på en bedre måte: www.sheraces.com/race-guidelines.

Hva er den beste måten for arrangører å komme i kontakt med deg på?

For å samarbeide med Girls on Hills er det best om RD-er sender oss en e-post direkte og forklarer hva de håper å få ut av et samarbeid. Vi er alltid på utkikk etter utfordrende og spennende arrangementer å støtte og etter nye opplevelser og innhold å skrive om (som frilanser). Vi liker også å samarbeide med utholdenhets-/tekniske løp med lav kvinnelig deltakelse.

Vi er åpne for en rekke ulike tilnærminger og er alltid interessert i å støtte løypearrangementer som passer inn i vårt etos og verdigrunnlag.

 

Hvis du vil ha mer informasjon og kontakt med Girls on Hills, kan du sjekke ut deres hjemmeside

Bildet er gjengitt med tillatelse til: Girls on Hills.