Kvinnor inom ultralöpning utgör mindre än 20% - vänder trenden nu?

Trots att kvinnor utgör över hälften av alla löpare globalt sett, utgör de bara 16 % av deltagarna i ultramarathon, men hela 96 % av dem är kvinnor. ojämlik behandling i en lopp (uppgifter från She Races). Liknande statistik kan rapporteras inom de flesta uthållighetsloppssporter. Är tidvattnet på väg att vända och hur kan lopp -arrangörer arbeta för att bli mer inkluderande?

Keri Wallace är medgrundare av Girls on HillsStorbritanniens enda företag för kvinnor som erbjuder guidade vandringsleder, fell- och skyrunning, och hon berättar för RaceID hur hennes organisation hjälper till att få vågskålen att tippa över på stigarna och högt upp i bergen.

Girls on Hills påverkar tusentals kvinnor varje år och är mer än bara ett företag som arrangerar resor. De är en viktig röst för uppmuntra kvinnor med alla bakgrunder och förmågor att ge sig ut i bergen och driva på för att främja integration, mångfald och jämlikhet i alla former av trailrunning.

Varför är det viktigt att springa och röra sig i bergen?

Det är en kombination av flera saker. Vi vet alla att motion är bra för oss, men om man lägger till fördelarna med att vistas utomhus, i grönområden och närmare naturen, så är effekten på hälsa och välbefinnande större. Samma sak kan sägas om social interaktion och gemensamma upplevelser. Personligen tycker jag att det är både befriande och stärkande att färdas genom landskapet på höglandet med allt man behöver på ryggen. Det ger en känsla av frihet och självförtroende som ibland kan saknas i våra moderna liv.

Hur uppmuntrar Girls on Hills till deltagande i uthållighetsevenemang eller utmaningar?

Vi ger kvinnor de färdigheter och den erfarenhet som krävs för att bli mer självständiga i bergen eller i avlägsna, ensamma eller uthålliga utmaningar. Genom att lära sig nya färdigheter (t.ex. självnavigering), dela erfarenheter med likasinnade kvinnor och genom att flytta tillbaka komfortzoner, finner vi att det är möjligt att bygga upp ett större "självförtroende". Detta kan i sin tur leda till ett ökat deltagande i evenemang, där kvinnor deltar i tävlingar som de kanske trodde var "bortom dem"..

Hur viktiga är organiserade evenemang och tävlingar?

Organiserade evenemang är viktiga för vissa löpare - de ger dem ett mål att sikta på, ett fokus och en anledning att komma ut och springa på ett disciplinerat sätt. Många människor (särskilt löpare tror jag) kämpar utan målfokuserat beteende för att behålla sin löpmotivation och känner sig vilsna. Men det är inte alla som vill ha en utmaning eller tävling! Vissa människor gillar organiserade evenemang för den sociala aspekten eller för att dela en upplevelse med en vän eller familjemedlem, eller till och med som ett stöd för att utforska nya platser eller prova nya saker.

Vilken betydelse har evenemang och tävlingar för Girls on Hills för deltagarna? 

Evenemang och tävlingar är ett hett ämne på Girls on Hills kurser! Vi älskar att höra damerna i våra grupper dela med sig av lopp erfarenheter, nervositet och spänning när ett nytt evenemang närmar sig. Det är vanligt att deltagarna har anmält sig till en av våra kurser för att förbättra sina färdigheter/kunskaper inför ett evenemang som de tränar för eller siktar på inom en snar framtid.

Måste evenemang som du rekommenderar passa in i dina kärnvärden eller ha vägledande principer?

Sedan vi blev She Races-ambassadörer är vi mer medvetna än någonsin om hur varumärken och tävlingar/evenemang påverkar bredare integration inom vår sport. Jag tror att vi genom att "jämna ut spelplanen" för kvinnor (dvs. genom att göra tävlingarna mer rättvisa, mer tillmötesgående och mer stödjande för kvinnor) kan uppnå ett ökat kvinnligt deltagande inom områden av vår sport där antalet anmälningar från kvinnor är lågt (t.ex. tekniska bergslopp/skidlopp, ultramaraton på stigar, bergsmaraton och etapplopp etc.). 

För att göra tävlingarna mer rättvisa kan det handla om flera saker, till exempel inkluderande bilder och språk, information, generösa gränsvärden och rättvisa uppskjutningsprinciper. She lopp's lista är en bra utgångspunkt för arrangörer av evenemang/lopp som vill ge bättre stöd till kvinnliga idrottare: www.sheraces.com/lopp-riktlinjer.

Vilket är det bästa sättet för arrangörer att komma i kontakt med dig?

För att samarbeta med Girls on Hills är det bäst om de lokala administratörerna skickar ett e-postmeddelande direkt till oss och förklarar vad de hoppas få ut av ett samarbete. Vi letar alltid efter utmanande och spännande evenemang att stödja och efter nya erfarenheter och innehåll att skriva om (som frilans). Vi gillar också att arbeta med uthållighets-/tekniska lopp som har ett lågt kvinnligt deltagande.

Vi är öppna för en mängd olika tillvägagångssätt och är alltid angelägna om att stödja evenemang som passar in i vår etik och våra kärnvärden.

 

Om du vill få mer information och komma i kontakt med Girls on Hills kan du besöka deras webbplats

Bilden är en artighet till: Girls on Hills.