De 10 sprøeste løpene rundt om i verden

Fra å løpe baklengs til å snorkle gjennom en myr, fra å bli jaget av zombier til å bære kona di. Her er de ti sprøeste løpene i verden. Felles for alle disse fantastiske løpene er at de er morsomme, utfordrende og risikofylte.

1) Inov-8 Descent Race, Østerrike

En løype som beskrives som "bloddryppende" og "vanvittig", og som bare er 700 meter lang. Legg til en stigning på 80 %, og du har et løp som rett og slett er livsfarlig. Man kjører to og to, én klatrer opp og én kjører ned. Enten man løper nedover eller klatrer opp, er bakken utrolig slitsom. Den krever mot og styrke av alle deltakerne.

For Inov-8Lee Procter i Inov-8 er dette et spesielt løp: "Vi elsker den innovative karakteren til dette arrangementet og muligheten til å teste skoenes grep i en så ikonisk og formidabel bakke".

2) Rude Health-verdensmesterskapet i snorkling på myrenWales

I nærheten av en liten by midt i Wales ligger Waen Rhydd-myra. Hvert år strømmer hundrevis av deltakere til fra hele verden for å svømme to lengder i en grøft i en myr. De må gjøre det "uten å bruke et gjenkjennelig svømmetak", kun ved hjelp av svømmeføtter. Noen tar det hele på alvor, mens andre legger vekt på moro, og mange av deltakerne er utkledd.

3) Gloucestershire Cheese Rolling, England

Et arrangement som er totalt anarkistisk, med brudd og forstuinger hvert år. Deltakerne jager en dobbel Gloucester-ost ned en bratt bakke. Den eneste sikkerheten består i at noen kraftige rugbyspillere fanger opp deltakerne når de raser nedover bakken.

Dean Rees Thomas, som overlevde, forteller: "Du ser bakken, og den ser enorm ut, utrolige 200 meter, mye brattere enn bildene viser. Så snart løpet hadde startet, lå jeg på rumpa, etterfulgt av flere saltomortaler, og så var det hele over. Det var en fantastisk følelse, men jeg kommer ikke til å gjøre det igjen, risikoen er langt større enn belønningen!".

4) Verdensmesterskap i konebæring, Finland

Et 253,5 meter langt løp med konebæring langs en sandbane med tre hindringer. Men pass deg for undervektige koner, konene må veie mer enn 49 kg, og undervektige koner får ekstra vekt i form av en vektpose. Arrangørene skriver videre i reglene at "alle deltakerne må ha det gøy".

5) Puffing Billy Running Festival, Australia

Løperne, som lokalt er kjent som "The Great Train Race", kjemper mot damptoget Puffing Billy over distanser fra 2 km til 25 km. Toget triller av gårde i 14 km/t (noe som tilsvarer 3 timers maratontempo), og deltakerne får det pinefulle synet av toget som kjører forbi dem når beina svikter.

6) Mann mot hest, Wales

Et konsept som er enkelt å forstå, og som skapes der noen av de beste ideene oppstår; over en øl mellom venner på puben. Hesten vinner tradisjonelt dette løpet, selv om det har vært noen få bemerkelsesverdige seire av mennesker, men det tok 25 år for mennesket Hugh Lobb å slå hesten. En årlig premiepott på 500 pund akkumuleres helt til hesten blir slått.

7) Barkley Marathons, USA

Barkley Marathons, som ble gjort kjent av Netflix, har fortjent kultstatus når deltakerne forsøker å fullføre 5 runder på til sammen 100 miles. I tillegg til det ugjennomtrengelige og tøffe terrenget, er det de 16 500 høydemeterne som gjør Barkley Marathons mest utfordrende. Det er vanligvis én deltaker i året som fullfører, noen år er det ingen som fullfører.

Det er mildt sagt unikt å melde seg på, og man må blant annet sende inn en begrunnelse for hvorfor man er egnet, en avgift på 1,60 dollar, et bilskilt fra hjemtraktene og enkelte klesplagg som arrangøren Lazarus Lake mangler. Alt må angivelig sendes på en bestemt dag, selv om ingen andre enn de heldige deltakerne egentlig vet når denne dagen er.

8) Verdensmesterskap i retroløping, England

Retroløping er et annet begrep for å løpe baklengs. Retroløping begynner å bli populært og er en av de raskest voksende nye disiplinene. Med distanser fra 100 meter til halvmaraton er det noe for enhver smak for deltakerne i Retro Running World Championship.

9) Triatlon X, England

Dette er "verdens hardeste triatlon", et triatlon på Ironman-distanse med vanvittige stigninger på over 7000 meter. Løpet er så hardt at 2019-utgaven kun hadde én fullførende.

Dette er et løp som kan få selv de aller sterkeste til å skjelve. Deltakeren Stephen Hobday, som havnet i ambulanse etter å ha krysset målstreken, forteller om traumet: "Tenk deg å starte det som uten tvil er det hardeste maratonløpet, helt og holdent ødelagt, det er slik alle føler seg under Triathlon X. Det ødelegger deg rett og slett".'.

10) Zombie RunEngland

Det beskrives som en "oppslukende overlevelsesløpeopplevelse på 5 km eller 10 km", der deltakerne må unngå zombier mens de fullfører løypen. Med tre liv, representert som flagg festet til et midjebelte, må løperne fullføre hinderløypen og ankomme den trygge sonen med minst ett liv igjen.

Har du et sprøtt løp vi ikke vet om? Fortell oss om det!

Forsidebilde: Peter Barnet